Asociațiile vor putea fi înființate cu doar 200 de lei

Azi e o zi mare pentru societatea civilă din România. Camera Deputaților tocmai a adoptat un proiect de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații prin care patrimoniul inițial necesar înființării ONG-urilor scade de la salariul minim pe economie (1.050 lei) la 200 de lei. Este una dintre cele 3 inițiative legislative pe care le-am în decembrie.

Micșorarea cuantumului capitalului social inițial vine mai ales în ajutorul tinerilor care vor să se asocieze, iar acum mă refer la elevi și studenți care nu au de ce le mai multe ori posibilitatea să blocheze 1.050 de lei doar pentru că doresc să își exercite dreptul constituțional de a înființa o organizație non-guvernamentală. În mai toate studiile care au avut sub lupă mediul asociativ din România, cuantumul minim al patrimoniului inițial este indicat drept un obstacol. Pe bună dreptate, de ce o societate comercială se poate înființa cu 200 de lei iar pentru ONG e nevoie de un salariu minim? Era aberant.

I-am mentorat pe cei de la Asociația Elevilor din Bacău și nu le-a fost deloc ușor să dobândească personalitatea juridică. Principalul obstacol: banii pentru patrimoniu. De unde să scoată 3-4 elevi/studenți 1.050 de lei în condițiile în care nu au niciun venit? În fine, bine că s-a rezolvat.

Îi felicit pentru demersuri pe Alexandru Bajdechi, Andrei Popa și Marius Ghincea (împreună formăm Academia Tinerilor) și le transmit mulțumiri tuturor celor care au contribuit la concretizarea acestei modificări legislative: deputaților care au inițiat proiectul, Mihai Sturzu și George-Cornel Comșa, plus celorlalți semnatari ai modificării legislative. Ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie amintit și deputatul băcăuan Cosmin Necula, care s-a bătut în ședința Comisiei juridice din 16 februarie inclusiv cu colegii săi de partid pentru un aviz pozitiv.

Aș putea spune că împreună putem face legea! 🙂
Targul Voluntarilor Bacau 2014 (21)

One thought on “Asociațiile vor putea fi înființate cu doar 200 de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *