Cu nostalgie despre lucrurile pe care le aveam în Bacău în 2007 (foto)

Vorbeam cu cineva zilele trecute despre Bacău și am ajuns la trista concluzie că orașul este mult mai mort acum din punct de vedere estetic și social decât în 2007-2008, chiar dacă în ultimii ani au fost făcute niscaiva investiții în infrastructura urbană. Ce-i drept, mult prea puține au fost reușite și gândite pe termen lung.

Totuși, m-am gândit să vă ofer o perspectivă optimistă, pe baza unor fotografii pe care le-am făcut în 2007. Eram în primul an de blogging, însă băteam orașul în lung și-n lat. Aveam doar 15 ani și încă de atunci vedeam atuurile și nevoile Bacăului. Azi mă uit cu nostalgie la aceste imagini, având în vedere faptul că municipalitatea nu s-a mai omorât în ultimii ani să ne asigure acel confort minim, chiar dacă taxele și impozitele au fost majorate an de an.

Am să fac o trecere în revistă a lucrurilor de care îmi este dor în Bacău.

Kilometrul 0 al orașului era verde. Astăzi, Piața Tricolorului e gri, dominată de betoane.

1 centru verde bacau 2007

Existau în toate cartierele cuști pentru colectarea PET-urilor. Între timp, colectarea selectivă a fost dată uitării de către autoritățile din Bacău, încălcând toate angajamentele luate față de Uniunea Europeană.

2 colectare selectiva deseuri peturi bacau 2007

Chiar dacă era vai de capul lui, exista o tentativă de skatepark în Parcul Olimpic.

3 skatepark bacau 2007

Comunitatea de skateri se întâlnea des și era foarte unită. Ce-i drept, Poliția Locală îi lăsa în pace atunci pe cei care voiau să se dea cu rolele prin parcuri.

4 roleri bacau parcul cancicov

Fântâna de la „Ciupercuțe” era cât de cât întreținută, iar apa curgea.

5 apa la ciupercute bacau 2007

Băcăuanii se distrau la Insula de Agrement. Astăzi, insula este un șantier întârziat ce a pierdut banii europeni pentru modernizare.

6 bataie apa insula agrement

Existau hărți verzi și alte acțiuni de conștientizare în vederea protecției mediului.

7 harta verde bacau

Lacul Bacău I, cel de la Insula de Agrement, era plin și găzduia sute de rațe. Între timp, proiectul eșuat de decolmatare a lacului a distrus ecosistemul.

8 lac insula agrement rate bacau 2007

Unii vor spune că sunt lucruri minore care poate că nu contează atât de mult precum finalizarea străzii Milcov sau a Spitalului Municipal. Totuși, sunt detalii care ne fac viața mai frumoasă și până la urmă mai ușor de trăit. Dacă vrem să avem o urbe civilizată, în care să ieșim cu maximă plăcere la plimbare, trebuie să dăm atenție acestor detalii. Unele dintre ele nici nu ne costă prea mulți bani. Avem însă nevoie de viziune și pasiune gospodărească. Poate o găsim în 2016.

2 thoughts on “Cu nostalgie despre lucrurile pe care le aveam în Bacău în 2007 (foto)

  1. Încă un punct în minus la categoria parcuri este și fântâna arteziană centrală din Parcul Cancicov.

    Nu îmi amintesc exact cum arăta în 2007, însă fără doar și poate, ea este neglijată de muuulți ani. Ceea ce e uluitor și tulburător, având în vedere că e/ar trebui să fie punctul de atracție principal al celui mai mare parc al orașului.

  2. acum ne pun astia betoane si printre blocuri 😀 … da si tu de stire daca afli unde planteaza Primaria copaci … pentru compensarea spatiului verde pierdut (cel putin la mine erau flori/ copaci/ alte plante verzi) si cat spatiu verde revine per locuitor in prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *