Starea la zi a politicilor din tineret în municipiul Bacău. Ce face primarul, cel cu atribuții în acest sens?

Mi-ar fi plăcut ca astăzi să sărbătorim și în Bacău într-un fel sau altul Ziua Tineretului, însă mă simt nevoit să afirm că interesul către segmentul de tineret la nivelul Primăriei Bacău este din ce în ce mai scăzut.

Încă din toamna anului 2020, i-am solicitat primarului Stanciu-Viziteu să mă ocup de domeniul de tineret astfel încât politicile și proiectele tinerilor să primească atenția necesară la nivelul municipalității, însă atribuțiile pe zona de tineret au rămas în continuare la edil și… chiar se vede.

De ce spun asta:

  • 1. Centrul de tineret de pe str. Vasile Alecsandri zace închis, în ciuda repetatelor adrese și solicitări ale organizațiilor de tineret. Cu câteva zeci de mii de lei ar putea fi pus la punct astfel încât să găzduiască activități de tineret.
  • 2. Consiliul Consultativ pe probleme de tineret (CCPT) este de-a dreptul mort, nefiind convocat să se întrunească nici măcar o dată în ultimii 2 ani.
  • 3. Fondul de tineret (ajuns în 2022 la doar 250.000 de lei după ce în anii din urmă reușisem să obținem chiar și peste 1 milion de lei în contextul Capitalei Tineretului) încă nu a fost pus la dispoziția ONG-urilor pentru proiecte de tineret. Este luna mai și concursul de proiecte se tot lasă așteptat.
  • 4. Strategia de Tineret a municipiului Bacău este uitată prin sertare și stă neimplementată. La această oră, primăria nu are niciun plan de acțiune pentru anul în curs sau pentru următorii ani, chiar dacă acest document strategic cuprinde destule direcții de acțiune benefice pentru tinerii băcăuani și relativ ușor de urmat.
  • 5. Chiar dacă noua organigramă a fost adoptată în septembrie 2021, posturile din cadrul Compartimentul Tineret al primăriei stau neocupate, scoaterea la concurs nefiind o prioritate a celor cu atribuții în acest sens.
  • 6. Proiectul terenurilor gratuite pentru tineri nu a fost relocat pe un nou amplasament, în ciuda promisiunilor primarului și a sutelor de cereri depuse de tinerii ce intenționau să beneficieze de facilitățile Legii 15/2003.
  • 7. Nimănui nu îi este clar ce se va întâmpla concret în viitorul Hub de Tineret care se află în construcție pe amplasamentului fostului Cinema Orizont (dar despre asta vom mai vorbi, căci importante sunt activitățile care se vor întâmpla acolo, dincolo de aspectul pozitiv că o clădire va fi reabilitată și echipată corespunzător).

Aceasta fiind starea la zi a politicilor de tineret în municipiul Bacău, astăzi i-am transmis primarului Lucian Stanciu-Viziteu o solicitare prin care i-am cerut în scris să îmi delege atribuțiile referitoare la gestionarea tuturor acestor subiecte de interes pentru băcăuani, având în vedere lipsa de cunoștințe sau de timp care probabil îl reține să se ocupe de acest domeniu pe care îl are în atribuții încă de la începutul mandatului.

În loc de la mulți ani, îmi doresc să le oferim tinerilor băcăuani măsurile, politicile și fondurile pe care le merită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *