Acesta a fost principalul mesaj pe care l-am transmis vineri, la Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor, reprezentanților elevilor băcăuani din licee.
Ei s-au întrunit în perioada 7-8 ianuarie la Colegiul Tehnic „N.V. Karpen”, la invitația CJE Bacău, care a organizat o serie de ateliere, traininguri și sesiuni de team-building pentru președinții consiliilor școlare ale elevilor din județul Bacău și membrii biroului executiv.
Au avut mai mulți invitați și reprezentanți ai unor ONG-uri: Asociația Generației de Azi, Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, respectiv subsemnatul, în mare parte în calitate de fost reprezentant al elevilor, chiar dacă eu le-am vorbit mai mult din postura de reprezentant al societății civile cu tot felul de inițiative și poziții pe zona de tineret.
Nu stau să reproduc acum exact ce-am zis vineri la Karpen, însă voi rezuma ideile:
- Și eu m-am distrat cât am fost în Consiliul Elevilor, am avut ocazia să cunosc o gramadă de oameni și mi-am făcut prieteni în toată țara, dar nu ăsta a fost principalul obiectiv. M-am și certat cu multă lume tocmai pentru că am vrut să fac treabă. Cei aleși ca reprezentanți ai elevilor n-au participat la un concurs de miss, ci la o funcție din care ar trebui măcar să încerce să schimbe în bine niște lucruri pentru colegii lor;
- Consiliul Național al Elevilor este momentan independent din punct de vedere decizional la nivel central pentru că Horia Onița (președinte) a luat taurul de coarne în ultimul an și a avut curajul să ia niște decizii importante. Totuși, structura reprezentativă a elevilor trebuie să devină independentă și din punct de vedere juridic (pentru că acum se află sub bagheta Ministerului Educației), dar și din punct de vedere financiar.
- Am salutat și lăudat inițiativa CJE Bacău de a restarta activitatea la nivel județean cu un training de 2 zile pentru președinții din școli, lucru pe care l-au făcut fără sprijinul autorităților, umblând după sponsori și organizându-se singuri, reușind astfel să nu devină datori unora sau altora. E mare lucru și trebuie spus și apreciat.
- Le-am povestit elevilor cât de important este să aibă curaj și să transmită abuzurile și neregulile din școli și licee către CJE, CNE, Asociația Elevilor din Bacău și presei. E foarte important acest lucru pentru că profesorii și directorii vor fi mult mai reținuți în a greși față de elevi atunci când ochii opiniei publice sunt pe ei.
- Le-am amintit decizia istorică a Consiliului Național al Elevilor de a se dezice de rețelele de formatori și profesorii coordonatori ai CNE/CJE/CȘE. Le-am explicat de ce s-a ajuns la asta: în loc să ajute reprezentanții elevilor să rezolve problemele colegilor lor, indiferent de nivel, majoritatea acestor profesori care se autointitulau coordonatori sau formatori manipulau elevii, le băgau în cap acestora că e bine să se înțeleagă cu inspectoratele școlare, cu directorii și cu ministerul și că „scandalul” (adică să spună ce se întâmplă rău la ei în liceu) nu are ce căuta în peisaj. Exact inversul a ceea ce trebuie să se întâmple în zona de reprezentare școlară.
- Le-am enumerat demersurile pe care le am pentru tineri: fondul de tineret în Bacău, proiectul „Lăsați-ne să batem mingea!” la care am contribuit în vară etc. Am trecut în revistă așteptările mele de la ei, menționându-le câteva dintre problemele elevilor din Bacău: subfinanțarea, fondul școlii perceput ilegal, accesul restricționat al tinerilor la terenurile de sport, lipsa de transparență a conducerilor unităților de învățământ etc.
În final le-am mulțumit pentru invitație, le-am urat succes și i-am asigurat de tot sprijinul meu în promovarea și rezolvarea neregulilor din școli și licee, în măsura în care pot face acest lucru. Tot ce trebuie să facă e să mă alerteze, iar eu voi scrie și voi pune presiune pe cei responsabili să acționeze și să schimbe lucrurile.
Am înțeles totodată că CJE Bacău are președinte, după 3 luni de incertitudine în care singurul candidat la șefia structurii județene nu a fost validat de Adunarea Generală, primind vot negativ. Nu-i dau numele pentru că nu-i frumos, mai ales că e fată.
Dar numele noului președinte îl dau: Carmen Albu de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinești. Mă bucur că e ea acolo pentru că îmi aduc aminte că a fost cea care a luat atitudine exemplar în ceea ce privește abuzurile față de elevii din liceul ei, iar acum sper să acționeze cu aceeași doză de curaj și la nivel județean. Totodată, sper să găsească o punte de dialog și colaborare cu Asociația Elevilor din Bacău pentru că ambele structuri au obiective comune. 🙂