Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău – 6 decembrie 2016

Nici bine nu s-a încheiat marți furtunoasa ședință ordinară a Consiliului Local Bacău (pe care primarul Cosmin Necula a părăsit-o imediat după respingerea celui de-al doilea proiect de pe ordinea de zi), că edilul a convocat una extraordinară imediat. Ne-a și amenințat la ședință, când era pe picior de plecare, că ne va convoca săptămânal până îi aprobăm marea creație „prin reorganizare pe cale administrativă”, adică Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău S.A.

Astfel, mâine, 6 decembrie 2016, de Sf. Nicolae, ne întrunim pentru a discuta și vota din nou proiectele care au fost respinse la ședința ordinară de pe 29 noiembrie 2016, dar și câteva parteneriate ocazionate de sărbătorile de iarnă, proiecte absolut normale și cu care sunt complet de acord.

Ce vom dezbate și vota la ședința ordinară de marți, 6 decembrie 2016:

  • 1. înființarea Societății de Servicii Publice Municipale Bacău S.A., prin reorganizarea pe cale administrativă a Direcției Salubrizare Agrement Parcuri și a Secției Siguranța Circulației, deservire auto și intervenții operative, ambele din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Bacău;

Este exact același proiect de săptămâna trecută, cu aceiași PSD-iști sinecuriști propuși să conducă societatea, cu aceeași „reorganizare pe cale administrativă” pentru care e nevoie de avizul ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici). Am mai spus-o și o repet: ideea unei astfel de societăți nu este rea, însă maniera în care a fost propusă lasă de dorit. Pentru că săptămâna trecută proiectul nu a întrunit voturile necesare ca societatea să fie înființată cu tot cu acel teren în patrimoniu, deci 2/3, de această dată primarul își încearcă norocul fără acest teren inclus. Așadar, va fi nevoie de majoritate simplă, dar chiar și-așa vor fi probleme.

Azi, la ședința Comisiei juridice premergătoare întrunirii extraordinare de mâine a Consiliului Local, viceprimarul Dragoș Ștefan (ALDE) a dat și el aviz negativ proiectului de înființare a Societății de Servicii Publice Municipale propus de primarul Cosmin Necula. Astfel, avizul final al comisiei este negativ. De asemenea, se pare că nici celor de la ALDE și PMP nu le convine ideea ca această societate să fie condusă de 5 sinecuriști PSD-iști. În plus, se aude că PMP (partid care are un viceprimar la conducerea orașului) nu va vota mâine pozitiv proiectul primarului. Nu pot decât să le urez bun venit celor de la ALDE și PMP în „coaliția ciubucului”! Așa a catalogat primarul Cosmin Necula, la ședința trecută, opoziția care a îndrăznit să nu fie de acord cu proiectele sale puse pe ordinea de zi cu vot secret.

ghinghes cristian consiliul local bacau

  • 2. Trecerea din domeniul privat al mun. Bacău în domeniul public al acestuia a apartamentelor 9, 13, 17 și 20, respectiv a boxelor 2 și 23 din Bd-ul Unirii nr. 32, sc. C și aprobarea demarării procedurilor legale de trecere a acestor bunuri în domeniul public al statului, în cazul în care va fi formulată o astfel de solicitare de către Guvernul României;

E vorba de vechea poveste cu apartamentele pentru MAI construite de SC Conextrust SA. E o speță foarte complicată pe care cu greu am reușit să o înțeleg. La ședința trecută, proiectul nu a strâns 2/3 din voturi, deci a fost respins.

  • 3. Acordarea, cu titlu gratuit, pe perioada desfășurării Târgului de Crăciun, a dreptului de folosință asupra a două căsuțe de lemn către Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Betania;
  • 4. Alocarea a 9.500 e lei către Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău pentru organizarea Zilei Minorităților Naționale pe 13 decembrie 2016.

Să clarificăm și minciuna primarului și a consilierilor locali PSD vizavi de proiectele privind căsuțele de lemn pentru FSC și Betania, respectiv parteneriatul cu Uniunea Armenilor. Scurt și la obiect: acestea nu s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 29 noiembrie. De ce? Pentru că primarul a vrut să le supună la vot „peste ordinea de zi”, fără a justitica urgența (așa cum prevede legea). Aceste proiecte nu s-au aflat în dispoziția de convocare a ședinței. Eu, unul, n-aș avea niciodată intenția de a mă opune proiectelor faine pentru comunitate ale FSC, Betania și, de ce nu, ale șuetelor culturale organizate de Uniunea Armenilor. Și pun pariu că nici colegii mei din opoziție. Mi se pare trist că un cotidian ca Deșteptarea a dat curs dezinformării PSD-iste…

  • 5. Punerea la dispoziție a Teatrului de Vară pentru organizarea a 2 evenimente școlare:

– spectacolul Sărbători de Iarnă, 21.12.2016, organizat de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”;
– spectacolul „Magia Crăciunului”, 20.12.2016, organizat de Colegiul Național de Artă „George Apostu”;
+ alocarea a 5.250 lei pentru spectacolul Colegiului de Artă (pentru un regizor și regia de sunet).

  • 6. Mandarea împuterniciților în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Thermoenergy Group SA privind prelungirea cu 12 luni a Scrisorii de Garanție Bancară de Bună Plată, cu valoarea de 50.000 de lei;

Vă reamintesc că la ședința trecută am propus prin amendament eliminarea indemnizațiilor consilierilor locali din AGA Thermonergy (printre care mă număr și eu), iar PSD nu a fost de acord, ținând cu dinții de aceste remunerații.

  • 7. Concesionarea directă, pe 25 de ani, a unui teren de 1.051 mp al mun. Bacău către SC Agroindustriala SA, pentru extinderea Hotelului Dumbrava.

E vorba de un teren aflat în imediata vecinătate a hotelului, evaluat de SC Intel Trim SRL la 796.000 lei (fără TVA), deci la sub 170 euro/mp. Conform proiectului propus, redevența pe care municipiul ar încasa-o în urma acestei concesiuni ar fi de 60,31 lei/mp/an, care ar însemna în total 63.385 lei anual (14.000 de euro). Așadar, cam 1.173 euro pe lună pentru 1.051 de metri pătrați în mijlocul orașului.

Două întrebări am de pus mâine: 1. nu trebuie licitație? 2. nu e spațiu verde?

teren-concesiune-dumbrava

  • peste ordinea de zi: 8. majorarea Bugetului de cheltuieli pe 2016 cu suma de 11.865.000 lei (alocată suplimentar în mare parte de ANAF):

– 8.023.000 lei către plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământul preuniversitar de stat;
– 4.110.000 lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav;
– 268.000 lei diminuați de la capitolul „Învățământ” ca urmare a economiilor înregistrate pentru plata stimulentelor educaționale acordate familiilor înregistrate defavorizate în scopul încurajării participării la procesul educațional.

Toate proiectele de hotărâre le găsiți aici. Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor. Ședințele comisiilor au avut loc azi, așa că nu mai are rost să public programarea acestora.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate, modificate sau spuse privind aceste proiecte?

4 thoughts on “Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău – 6 decembrie 2016

  1. Absolut din curiozitate: care sunt procedurile in vigoare pt evaluarea valorii de piata a terenurilor in proprietate publica? Cine mandateaza evaluarea si cine suporta contravaloarea ei?

  2. Nu lasati cei 1051 mp de spatiu verde ( sau liber de constructii ) din buricul municipiului sa fie ingropat in constructii pentru 1100 Euro/luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *