Ce vom discuta și vota la ședința extraordinară din 21.09.2016 a Consiliului Local Bacău

Miercuri, 21 septembrie 2016, la ora 12:00, ne vom întruni din nou într-o ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Bacău din care fac parte ca independent. Convocarea a fost făcută ieri după-amiază, iar ordinea de zi propusă de către executiv cuprinde 9 proiecte de hotărâre.

Cum eu cred că aceste ședințe sunt foarte importante pentru comunitatea noastră, mă țin de obiceiul de a vă anunța și aduce la cunoștință, pe înțelesul tuturor, proiectele pe care urmează să le discutăm și să le votăm.

 • 1. proiect pentru prelungirea contractului de finanțare al proiectului de reabilitare pe fonduri europene (Programul Operațional Regional 2007-2013) a zonei I.L. Caragiale – Milcov – intersecție Letea până la 01.11.2016;

Finalizarea lucrărilor ar urma să ne coste 7,1 milioane lei de la bugetul local.

 • 2. proiect pentru prelungirea contractului de finanțare al proiectului de reabilitare pe fonduri europene (Programul Operațional Regional 2007-2013) a străzii Ștefan cel Mare până la 01.11.2016;

Suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de aproape 100.000 de lei.

 • 3. proiect pentru prelungirea contractului de finanțare al proiectului de reabilitare pe fonduri europene (Programul Operațional Regional 2007-2013) a Insulei de Agrement până la 31.12.2018;

Pe lângă termenul uriaș de finalizare a lucrărilor, primarul propune alocarea sumei de 21,4 de milioane de lei de la bugetul local pentru terminarea Insulei de Agrement. Pentru ce exact ce sunt solicitați acești bani? Nu ni se spune în proiectul de hotărâre, problemă pe care o voi ridica în cadrul ședinței.

lucrari insula de agrement bacau (6)

 • 4. proiect pentru aprobarea unor măsuri privind administrarea Societății Thermoenergy Group SA Bacău (fostul CET);

Încerc să înțeleg de ce nu a fost demarată mai devreme procedura de selecție a candidaților pentru noul Consiliu de Administrație al Thermoenergy, astfel încât să nu fim puși acum în fața prelungirii mandatului deja fostului C.A. cu 6 luni. Asta nu face decât să perpetueze incertitudinea societății de termoficare băcăuane. Am fost desemnat reprezentant al Consiliului Local în Adunarea Generală a Acționarilor a Thermoenergy Group, însă până în momentul de față nu am fost convocat la nicio ședință sau întâlnire a societății. Nici site-ul oficial nu mă ajută, fiind total inaccesibil. Această transparență zero trebuie să dispară și voi fi foarte clar în această privință.

 • 5. proiect pentru constituirea unei comisii de analiză a activităţii SC Compania Regională de Apă Bacau SA şi a cauzelor care au dus la producerea avariilor intervenite la aducţiunea de apă de la Valea Uzului, în urma cărora alimentarea cu apă a întregului oraş a fost sistată;

Comisia va număra 7 membri și va avea ca obiect „elucidarea cauzelor producerii avariilor ce au dus la sistarea furnizării cu apă potabilă în Bacău”.

 • 6. proiect pentru înființarea unor grupe de educație antepreșcolară (creșă) în cadrul unor grădinițe din municipiul Bacău:

– 2 săli la Grădinița nr. 28 (structură a Școlii gimnaziale „George Bacovia”);
– 1 sală la Grădinița nr. 27 (structură a Școlii gimnaziale „Alecu Russo”);
– 1 sală la Grădinița nr. 33 (structură a Școlii gimnaziale „Constantin Platon”);
– 1 sală la Grădinița „Rază de Soare” (structură a Școlii gimnaziale „”Mihai Drăgan).

 • 7. proiect pentru exercitarea de către Consiliului Local al mun. Bacău a dreptului la preemțiune asupra imobilului situat în str. Cuza Vodă nr. 1 (Fosta Școală Comercială, imobil de patrimoniu aflat vizavi de Colegiul Național „Ferdinand I”).

În ciuda sumei vehiculate de aproximativ 450.000 de euro pe care proprietarul (Camera de Comerț și Industrie) o pretinde pentru acest imobil, eu sunt perfect de acord să preluăm Fosta Școală Comercială. În primul rând pentru că e imobil de patrimoniu și eu cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l conserva și restaura, dar și pentru că ne-ar putea folosi ca spațiu pentru un viitor centru de tineret amenajat de municipalitate.

cladire-scoala-comerciala-bacau-1

 • 8. proiect pentru desemnarea reprezentanților Consiliului Local în Comisiile de Asigurare a Calității Învățământului ale unităților de învățământ din municipiul Bacău;

Urmează să fac parte din comisia CEAC constituită la nivelul Școlii gimnaziale „Dr. Alexandru Șafran”.

 • 9. proiect pentru susținerea echipei de minifotbal Golden Boys din Bacău cu 15.000 de lei pentru participarea la Campionatul European de Minifotbal ce va avea loc la Maribor, Slovenia, în perioada 22-25 septembrie 2016.

golden-boys-bacau-minifotbal

Proiectele de hotărâre le găsiți aici. Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor.

La fel și ședințele comisiilor. Așadar, pentru discutarea documentelor și avizarea proiectelor ce urmează a fi dezbătute și votate la ședință, au fost programate următoarele ședințe de comisii:

Nr.Crt. Comisia de specialitate Data desfășurării ședinței de comisie Locul desfășurării ședinței de comisie
1 Comisia nr. 1 – pentru activități economico-financiare, buget, investiții marți, 20.09.201611:00 Biroul nr. 41 (et. 4)Primăria Bacău
2 Comisia nr. 2 – pentru amenajarea teritoriului și urbanism, administrarea patrimoniului și ocrotirea monumentelor istorice, agricultură, protecția mediului și ecologie marți, 20.09.2016
15:00
Biroul nr. 48 (et. 4)Primăria Bacău
3 Comisia nr. 3 – pentru comerț, turism, servicii publice și transport urban, gospodărie comunală și energie termică marți, 20.09.2016
10:00
Biroul nr. 48 (et. 4)Primăria Bacău
4 Comisia nr. 4 – pentru activități social-culturale, culte, învăţămant, sănătate, familie, muncă și protecție socială, protecție copii și sport marți, 20.09.2016
13:00
Biroul nr. 48 (et. 4)Primăria Bacău
5 Comisia nr. 5 – pentru activitate juridică și disciplină, administrație publică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești marți, 20.09.2016
15:30
Biroul nr. 49 (et. 4)Primăria Bacău

Din comisia numărul 5 fac eu parte, fiind secretar al acestui organism.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate sau modificate la aceste proiecte?

3 thoughts on “Ce vom discuta și vota la ședința extraordinară din 21.09.2016 a Consiliului Local Bacău

 1. Absolut bestial. În loc să renunțe la închirierea a 2 sali către Fundația Neghiniță la Creșa nr 4 (vecină de curte cu grădinița nr 28) propun înființarea a 2 grupe la vecini. Ca în anii următori, când copiii vor crește și se vor muta de la creșă la cămin/gradinita cu program prelungit, să fie iar probleme că nu sunt locuri suficiente. Și nici spațiu de înființare de grupe noi, căci vor fi date cresei. Știu un consilier local care are copilul mare stea în devenire la Neghiniță, dar chiar așa mare influență are asupra celorlalți?

 2. Hotelul Central (faţada Teatrului) era evaluată la vreo 200.000 de euro; adică la jumătate faţă de clădirea de pe Cuza Vodă.
  Şi e la fel de prost întreţinut ca şi fosta Şcoală de Comerţ. 
  Dacă tot „se scot din buzunarul oraşului” bani pentru a se cumpăra clădiri nefuncţionale, nu mai bine s-ar începe cu Hotelul Central?

 3. In balconul Hotelului Central a crescut un COPAC! Super tare :)). Lăsând orice gluma la o parte sunt pentru cumpărarea (acolo unde este posibil si la un preț decent) de către municipalitate a tuturor clădirilor care fac parte din istoria orașului si care pot fi restaurate si folosite in scopul cetățenilor. Așa ca Punctul 7 il consider prioritar si aștept din partea ta Cristi detalii noi pe care le vei afla la ședinta in ceea ce priveste Insula de Agrement. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *