Vrabia Stavarache capitală culturală europeană visează

Chiar dacă al nostru Consiliu Local nu a discutat și nu a aprobat nimic în acest sens, primarul Romeo Stavarache a tăiat-o pentru câteva zile în Republica Moldova, unde a discutat cu primarul Chișinăului despre un proiect cultural. Țineți-vă bine, este vorba de Bacău – Capitală Culturală Europeană în 2021!

Mă amuză enorm această intenție și cred că toată această posibilă candidatură va fi despre sifonarea unor bani publici pe care îi vom arunca pe diverse proiecte culturale aberante, în timp ce școlile arată jalnic, proiectele pe fonduri europene sunt în impas, ne rupem mașinile în gropi sau în străzile ale căror lucrări sunt interminabile, ne înecăm în praf, iar tinerii pleacă pe capete din oraș.

sini1

Fiind o inițiativă a Uniunii Europene, care urmărește să pună în evidență bogăţia şi diversitatea Europei, titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 este râvnit de orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Arad, Târgu-Mureș etc. Aceste orașe au început deja demersurile și trebuie să avem în vedere faptul că gongul final pentru selecție este septembrie 2016. Noi nu știm dacă vom termina strada Milcov până atunci și vrem ca Bacăul să își anunțe candidatura la titlul de Capitală Europeană Culturală? Va râde toată țara de noi.

Foarte importante sunt criteriile. Le-a luat cineva în calcul?

  • existenţa unei strategii culturale;
  • planuri de consolidare a capacităţii sectoarelor culturale şi creative, cu măsuri și proiecte concrete;
  • dimensiune europeană: dialog intercultural;
  • conținut cultural și artistic bogat;
  • angajament politic transpartinic local, regional și național;
  • capacitate ridicată de primire a turiștilor și a vizitatorilor;
  • o infrastructură adecvată şi viabilă pentru a deţine titlul;
  • comunicare permanentă cu societatea civilă;
  • oportunități pentru tineri, voluntari și persoane marginalizate sau defavorizate.

Pentru a pleca la Chișinău, Stavarache a avut nevoie de acordul instanței deoarece în dosarul în care este judecat pentru 5 fapte de luare de mită se află sub control judiciar. Conform Deșteptarea, primarul a argumentat necesitatea prezenței lui în țara fraților de peste Prut prin faptul că el este singurul care ar putea semna acte în numele municipiului. Nimic fals până aici, însă cum semnează el o înfrățire a orașului Bacău și o cooperare culturală transfrontalieră fără votul prealabil al Consiliului Local?

stavarache sigartau tescaru

Conform Legii administrației publice locale nr. 215/2001 (art. 36, alin. 7), atât înfrățirea cu orașe din țară sau din străinătate, cât și asocierea pentru diverse proiecte cu acestea se fac după hotărârea consiliului local. De asemenea, cooperarea și asocierea cu orașe din străinătate trebuie comunicate și trimise spre avizare către Ministerul Afacerilor Externe. Ce a semnat Stavarache acolo?

Apoi, primarul a declarat în fața instanței că se va deplasa în Republica Moldova cu directorul Teatrului Bacovia și cu „angajați din primărie”. Având în vedere că pe Anca Sigartău am văzut-o cu ochii mei la vernisajul de la teatru, se pare că Stavarache a mințit judecătorul. Nu bag mâna în foc, eu vă spun ce am văzut.

Mi-aș dori ca Bacăul să fie un oraș capabil să intre în această competiție, dar hai să fim realiști și să ne concentrăm puterile și mai ales banii pe lucrurile care trebuie rezolvate în acest oraș: străzi, centură, tineri, școli, apă potabilă, spitale etc.

În final, le dedic conducătorilor actuali ai urbei, pe care nu știu pentru cât timp îi veți mai vedea prin zonă, Piramida nevoilor a lui Maslow. Unde credeți că ne situăm noi, băcăuanii, în medie? Am trecut oare de punctul 1? 🙂

piramida-lui-maslow

6 thoughts on “Vrabia Stavarache capitală culturală europeană visează

  1. În fața unor orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Arad, care sunt cât de cât puse la punct în ceea ce privește infrastructura? Nu prea cred.

   O astfel de candidatură costă, iar acei bani ar trebui investiți în probleme mai urgente și mai… de bază, ca să zic așa.

 1. Stimate gazetar, ce te face sa crezi ca Bacaul nu ar putea deveni capitala culturala europeana? Niciodata nu e prea tarziu pentru a incerca sa se ridice din mediocritate si anonimat. Daca exista ambitie si seriozitate din partea autoritatilor locale, acest obiectiv poate fi atins. Nu depinde doar de primarul Stavarache, pentru ca el singur nu va reusi sa aduca orasul in elita culturala europeana. Toata comunitatea trebuie sa ajute pentru atingerea acestui obiectiv:nu e vorba doar de un sprijin material, ci si de o schimbare de atitudine si mentalitate din partea tuturor celor ce locuiesc in Bacau.

 2. #Marlene #Constantin
  tinind cont ca pe 10 octombrie e o data limita de depunere a proiectului pentru o preselectie zic ca cineva va cam ia de prosti.

 3. Sunt convins ca este una din strategiile electorale ale primarului. Trebuie sa aiba ceva nou in campania electorala ce va veni. Promisiunile din campaniile trecute sunt rasuflate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *