Statutul juridic dubios al Consiliului Național al Elevilor a ajuns pe masa Ministerului Educației

Țineți minte că anul trecut semnalam că organismul numit Consiliul Național al Elevilor e de fapt mingea de ping-pong a Ministerului Educației, membrii săi neavând posibilitatea să reprezinte cu adevărat elevii din România din cauza statutului juridic ambiguu și a influențelor politice inevitabile?

Ei bine, treaba asta trebuie să se schimbe cumva și cât mai curând cu putință. Nu de alta, să știm și noi, dar mai ales elevii dispuși să își reprezinte colegii ce este de fapt Consiliul Elevilor. E o structură care aparține de minister (așa cum se comportă în momentul de față) sau o organizație non-guvernamentală care chiar face ceea ce afirmă, și anume să reprezinte interesele și să apere drepturile elevilor?

ministerul educatiei

În acest sens, săptămâna trecută am făcut o vizită celor de la Ministerul Educației, împreună cu Bajdechi, unde am depus, în numele Academiei Tinerilor, o plângere prealabilă prin care cerem anularea ordinelor de ministru nr. 2782/2007 și 4247/2010, ambele privind aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a Consiliului National al Elevilor, documentul în baza căruia există și activează acest consiliu. Ciudat, nu? CNE e partener al ministerului, dar are regulament aprobat de minister. E una dintre multele probleme semnalate de noi.

Comunicatul de presă:

Academia Tinerilor salvează Consiliul Național al Elevilor

 

Marți, 21 aprilie 2015, Academia Tinerilor a depus o notificare prin care a supus în atenția Ministerul Educației și Cercetării Științifice o serie de probleme referitoare la statutul juridic al Consiliul Național al Elevilor.

 

Demersul pune sub lupă ordinele de ministru nr. 2782/2007 și nr. 4247/2010, ambele privind aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a Consiliului National al Elevilor, și evidențiază mai multe vicii de procedură care conduc la anulabilitatea acestor două acte administrative. De asemenea, membrii Academiei Tinerilor au semnalat probleme în formularea Regulamentului Consiliului Național al Elevilor, chestiuni care stau la baza funcționării defectuase a acestui organism.

 

Anularea acestor ordine e necesară în situația de față, având în vedere faptul că reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au mari dificultăți în a-și desfășura activitatea pe fondul neclarității prevederilor, al capacității juridice inexistente, și chiar al presiunilor politice în anumite cazuri.

 

Ținând cont că modificările care trebuie operate la ordinul ministrului educației nu se pot face tot prin ordin, iar Consiliul Național al Elevilor este o structură parteneră autonomă și nu subordonată Ministerului Educației și Cercetării Științifice, apreciem că reglementarea acestui organism trebuie făcută prin hotărâre de guvern.

 

Astfel, membrii Academiei Tinerilor, foști membri în Consiliul Național al Elevilor, demonstrează că vor să se implice activ și constructiv pentru depășirea unor blocaje apărute la nivelul reprezentării elevilor din România la toate nivelurile, probleme care nu doar că vor persista dacă aceste ordine continuă să producă efecte, ci și să se accentueze.

demers ministerul educatiei consiliul elevilor

Despre dubioșenia juridică dintre Consiliul Național al Elevilor și Ministerul Educației am mai scris:

One thought on “Statutul juridic dubios al Consiliului Național al Elevilor a ajuns pe masa Ministerului Educației

  1. Atata vreme cat aceste organizatii nu vor avea autonomie juridica reala, ca sa aiba dreptul sa se implice in anumite programe fara cenzura, rostul lor este pus sub semnul intrebarii. Cred ca problema de la care trebuie pornit este sursa finantarii acestui Consiliu National al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *