Document: Reprezentanţi ai elevilor sau aplaudaci ai Ministerului?

Azi, Vlad Petreanu şi Moise Guran au avut la România în direct @ Europa FM un subiect despre care am tot scris aici, pe blog, cât şi în Adevărul: noul regulament şcolar. Pe bună dreptate, oamenii s-au întrebat dacă noul ROFUIP, documentul care încalcă mai multe drepturi şi libertăţi ale elevilor, a fost supus dezbaterii publice.

Răspunsul este da şi nu. Înainte de adoptare, Eduard Mititelu, pe atunci preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, s-a lăudat pe Facebook şi printre ceilalţi reprezentanţi din ţară că a pus umărul la redactarea noului regulament şcolar, prezentându-l drept o mare realizare. După publicarea în Monitorul Oficial, marele reprezentat al elevilor a ţinut aceeaşi placă. Am scris pe larg în Adevărul despre reacţia slabă a Consiliului Naţional al Elevilor, care se autointitulează „singura structură reprezentativă a elevilor”, privind noul regulament şcolar.

Ceea ce vreau să spun este că anul trecut acest CNE (Consiliu Naţional al Elevilor), în loc să apere interesele şi drepturile elevilor, a făcut blat cu Ministerul Educaţiei şi nu a luat atitudine atunci când a fost nevoie. Cea mai bună dovadă pentru blat este documentul de mai jos. Chiar dacă se dezice de CNE, Ministerul Educaţiei oferă foştilor membri adeverinţe prin care recunoaşte activitatea de voluntariat a acestora. Care activitate, v-am spus mai devreme: lipsă de reacţie, blat cu guvernanţii etc. Ca să fie clar, mă refer la structura Consiliului Elevilor de la nivel central.

Nu ştiu ce gânduri are Horia Oniţa, noul preşedinte al CNE, dar anul ăsta e crucial. Elevii din şcoli ori n-au auzit de CNE, ori afirmă că această structură nu face nimic pentru ei. Dacă e să ne uităm la ultimii ani, elevii de la „firul ierbii”, fără funcţii pentru care să fie felicitaţi de ministru, au dreptate.

CNE, reprezinţi elevii sau eşti corul Ministerului Educaţiei?

P.S.: Câteva probleme de drept privind adeverinţele pe care membrii Consiliului Elevilor le-au primit de la Ministerul Educaţiei:

  • Care e legătura juridică dintre CNE şi Ministerul Educaţiei, astfel încât ministerul să emită adeverinţe pentru membrii CNE?
  • Dacă în adeverinţă scrie „activitate de voluntariat”, conform Legii Voluntariatului nr. 78/2014 trebuie să existe un contract de voluntariat. Au membrii CNE contracte de voluntariat? Vă spun eu: nu. Domnule Cîmpeanu, ştiţi ce semnaţi?
  • Cât de valabilă este o adeverinţă fără număr de înregistrare?
adeverinta cne ministerul educatiei

5 thoughts on “Document: Reprezentanţi ai elevilor sau aplaudaci ai Ministerului?

  1. Mai pun eu o problema: este alegerea presedintelui CNE opozabila tertilor? Raspunsul este nu. Adunarea generala nu poate emite acte juridice, deci orice act in acest sens este lovit de nulitate absoluta. Din punctul meu de vedere, alegerea presedintelui CNE trebuie confirmata de ministru prin ORDIN asa cum rectorii sunt confirmati prin ordin. Doar ordinul este un act administrativ care, prin publicare in Monitorul Oficial, Partea I, devine opozabil erga omnes. Ne intoarcem in feudalism cu hrisovul domnesc, darea calului/cupei si confirmarea de la Inalta Poarta.

  2. Buna aia cu contractul de voluntariat!!
    Esti sigur ca nu au contracte de voluntariat incheiate cu MEN?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *