Ce proiecte vom discuta și vota la ședința extraordinară de miercuri a Consiliului Local Bacău

Trebuia să se desfășoare astăzi, însă imediat după convocarea de zilele trecute am fost sunat și anunțat că următoarea ședință a Consiliului Local al municipiului Bacău a fost reprogramată pentru săptămâna viitoare.

Pe surse am înțeles că a fost vorba de niște deficiențe de comunicare în cadrul primăriei. Le recomand pe această cale Facebook Messenger, deschis mai mereu pe calculatoarele funcționarilor.

Așadar, următoarea ședință a CL Bacău din care fac parte va avea loc miercuri, 17 august 2016, începând cu ora 11:00, pe ordinea de zi fiind incluse de către primarul Cosmin Necula 9 proiecte de hotărâre:

  • 1. proiect privind alegerea președintelui de ședință pentru lunile august și septembrie 2016;

Chiar dacă n-am fost anunțat în prealabil și nu am fost prezent la ședința ordinară de pe 29 iulie, grupul majoritar m-a propus pe mine să fiu președințe de ședință pentru următoarele 2 luni în ideea că sunt cel mai tânăr consilier. PNL și PSRO au fost împotrivă. Cel mai amuzant mi se pare că au votat de 2 ori pentru asta, deznodământul fiind același de fiecare dată. Dacă eram și eu prezent, trecea. Asta e, am fost în concediu. Drept urmare, desemnarea președintelui a fost amânată pentru ședința extraordinară de miercuri.

cristian ghinghes independent consiliul local

  • 2. proiect privind rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli respectiv a Programului de investiții pe anul 2016.

A. Funcționare. Se taie suma de 3.514.700 lei de la articolul „reparații curente” al capitolului Transporturi, bani care ajung în următoarele locuri:
– Poliției Locale i se suplimentează bugetul cu 922.700 lei, din care 764.000 pentru plata pazei și 158.700 pentru cheltuieli de întreținere și funcționare. Aici ceva mi se pare dubios. Poliția Locală plătește pază în cuantum de 5 ori mai mare față de cât costă funcționarea instituției?
– Se suplimentează bugetul pentru întreținerea parcurilor, a bazelor sportive și a zonelor verzi cu 100.000 în vederea remunerării zilierilor.
– Căminul de Bătrâni primește încă 200.000 pentru asigurarea hranei persoanelor fără adăpost.
– Creșele primesc 300.000 lei pentru reparații la instalațiile sanitare, electrice și igienizări interioare.
– La capitolul „Alte cheltuieli”, se majorează cu 100.000 lei suma pentru decontarea transportului studenților băcăuani ce beneficiază de burse de studii și cu 60.000 în vederea susținerii unor activități de interes local.
– Bunurile și serviciile de la capitolul „Autorități executive” primesc 700.000 lei în plus pentru chiria noului sediu al Direcției de Impozite și Taxe Locale, pentru transmiterea deciziilor de impunere către contribuabili, pentru tonere, cartușe și alte consumabile, respectiv pentru întreținere și funcționare.
+ Altele.

B. Investiții. Se diminuează bugetul de la anumite investiții (foarte greu de văzut de la care și chiar sper să aflu marți la comisie) cu 2.952.420 lei, bani care se duc la următoarele obiective:
– În vederea modernizării unităților școlare, 1.000.000 a fost transferat de la „Autorități executive” la „Învățământ” pentru accesarea de proiecte europene prin Programul Operațional Regional (POR);
– 50.000 lei pentru studii în vederea eliminării riscului acumulărilor de gaze din cartierul Gherăiești;
– se alocă o sumă suplimentară de 209.000 lei pentru realizarea Registrului spațiilor verzi;
– 469.420 lei suplimentari pentru Centrul de cazare temporară a persoanelor fără adăpost, obiectiv care nu a fost finalizat în urma accesării fondurilor europene;
– 600.000 lei pentru amenajarea unei creșe cu 4 grupe în incinta Grădiniței nr. 27;
– 150.000 lei în plus pentru expertizele tehnice și auditul energetic în vederea reabilitării termice a locuințelor;
– 600.000 lei pentru preluarea sistemului de iluminat public de la E-On Distribuție;
– 110.000 lei pentru canalizări suplimentare;
– 91.000 lei pentru extinderea iluminatului public pe str. Prelungirea Bradului;
– 456.000 lei pentru începerea proiectului de reabilitare și modernizare a iluminatului public din întreg municipiul Bacău care urmează să fie finanțat din fonduri europene;
– 217.000 lei pentru protecția unei conducte la subtraversarea albiei râului Tazlăul Sărat.

cosmin necula vizita parlamentul european bruxelles (4)

  • 3. proiect pentru desemnarea unor reprezentanți ai municipalității în organele de conducere ale societăților comerciale, asociațiilor și instituțiilor la care Municipiul Bacău este acționar sau asociat;

Conform proiectului propus de primarul Necula, ar urma să fac parte atât din Adunarea Generală a Acționarilor de la Thermoenergy Group (CET Bacău), alături de Gherasim Constantin (ALDE) și Bogdănel Lucian-Gabriel (reprezentant al primarului), cât și în cea a SC „Sport Club Bacău” SA, împreună cu Luca Vasile (PSD), Manolache Cristinel (PSRO) și Gherasim Constantin (ALDE). De asemenea, voi reprezenta municipiul Bacău în Consiliul de Administrației al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ADIZM) Bacău.

  • 4. proiect pentru desemnarea Elizei Noemi Judeu ca manager temporar al Teatrului Municipal Bacovia până se organizează concursul pentru postul de manager, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice;
  • 5. proiect privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management și a Caietului de obiective în vederea ocupării funcției de manager al Teatrului Municipal Bacovia;
  • 6. proiect privind un parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău pentru organizarea a celei de-a XXVI-a ediții a Expoziției – concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei” (14 iulie – 20 august 2016);

Contribuția municipiului ar fi de 12.000 lei: 2.000 de lei pentru un premiu care îi va reveni unui artist din Republica Moldova și 10.000 de lei pentru cofinanțarea catalogului expoziției „Saloanelor Moldovei”.

  • 7. proiect privind un parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Bacău pentru participarea municipiului Bacău la întâlnirea de informare și pregătire a Jocurilor Ruhr din 2017, întrevedere care ar urma să aibă loc în perioada 04.09.2016 – 09.09.2016 la Hamm, Germania;

Contribuția municipiul va fi în valoare de 2.800 de lei, reprezentând cheltuielile de transport ale delegației băcăuane (o persoană din partea AJF și una din partea municipalității).

  • 8. proiect privind modificarea HCL nr. 147/2008 prin care s-a aprobat premierea sportivilor cu rezultate deosebite din Bacău la competițiile naționale, europene, mondiale și olimpice;

Este vorba de un proiect care ar însemna majorarea premiilor municipale ale antrenorilor de la 50% la 100% din valoarea premiului sportivului. Inițiativa nu mi se pare tocmai binevenită având în vedere faptul că antrenorii primesc și salarii pentru activitatea lor, dar mai ales pentru faptul că proiectul vine de la consilierul Adrian Gavriliu de la PSD, antrenor de înot care se află cel puțin într-un conflict de interese moral (dacă nu și legal) în această situație.

adrian gavriliu consiliul local bacau

  • 9. proiect privind premierea sportivei Aniței Georgiana și a antrenorului Nemțeanu Cristi de la SCM Bacău pentru performanțele obținute în anul competițional 2016.

E vorba de trei premii: locul 1 la Triplusalt la Campionatul European de Juniori 2 (Tbilisi, Georgia, 14-17 iulie 2016), locul III la Triplusalt la Campionatul Mondial de Juniori I (Polonia, 19-24 iulie 2016), respectiv Locul I la Triplusalt și Locul III la Lungime la Campionatele Balcanice de Juniori 2 (Serbia, 2 iulie 2016). Astfel, urmează să aprobăm premierea cu câte 4.500 de lei a celor doi reprezentanți ai sportului băcăuan.

Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor.

La fel și ședințele comisiilor. Așadar, pentru discutarea documentelor și avizarea proiectelor ce urmează a fi dezbătute și votate miercuri, au fost programate următoarele ședințe de comisii:

Nr.

Crt.

Comisia de specialitate Data desfășurării ședinței de comisie Locul desfășurării ședinței de comisie
1 Comisia nr. 1 – pentru activități economico-financiare, buget, investiții marți, 16.08.2016

12:00

Biroul nr. 41 (et. 4)

Primăria Bacău

2 Comisia nr. 2 – pentru amenajarea teritoriului și urbanism, administrarea patrimoniului și ocrotirea monumentelor istorice, agricultură, protecția mediului și ecologie marți, 16.08.2016

15:00

Biroul nr. 41 (et. 4)

Primăria Bacău

3 Comisia nr. 3 – pentru comerț, turism, servicii publice și transport urban, gospodărie comunală și energie termică marți, 16.08.2016

10:00

Biroul nr. 41 (et. 4)

Primăria Bacău

4 Comisia nr. 4 – pentru activități social-culturale, culte, învăţămant, sănătate, familie, muncă și protecție socială, protecție copii și sport marți, 16.08.2016

13:00

Biroul nr. 41 (et. 4)

Primăria Bacău

5 Comisia nr. 5 – pentru activitate juridică și disciplină, administrație publică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești marți, 16.08.2016

14:00

Biroul nr. 41 (et. 4)

Primăria Bacău

Din comisia numărul 5 fac eu parte, fiind secretar al acestui organism.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate sau modificate la aceste proiecte?

One thought on “Ce proiecte vom discuta și vota la ședința extraordinară de miercuri a Consiliului Local Bacău

  1. Aia cu bugetul politiei locale care plateste pentru paza este uimitoare. Dar cine asigura paza politiei locale? Alta politie privata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *