Sala Polivalentă Bacău este de fapt o groapă penală

În 2011, primarul Romeo Stavarache anunța cu surle și trâmbițe că nu mai târziu de anul 2013 vom avea o nouă Sală Polivalentă în Bacău, în Cartierul CFR, de 6.000 de locuri și pregătită pentru a găzdui competiții de talie internațională. Contractul de execuție a fost semnat în iunie 2011, iar lucrările ar fi trebuit să dureze 24 de luni.

Un an mai târziu, lucrările încetează cică din vina exclusivă a executanților (așa spun autoritățile locale), Polimex Mostodal din Polonia și Instakon Oy din Finlanda. Contractul a fost reziliat, iar lucrările au rămas în aer. Până la sistarea lucrărilor, am avut ocazia să vizitez șantierul Sălii Polivalente, nimic altceva decât o groapă imensă în care de atunci și până astăzi nu a răsărit nicio construcție de „talie internațională”, așa cum se lăuda primarul Stavarache în campania electorală din 2012.

lucrari-sala-polivalenta-a-sporturilor-bacau-2

Când am spus groapă penală, m-am referit la sensul propriu al cuvântului. În ciuda celor 2 milioane de euro cheltuite până acum, n-a apărut nicio Sală Polivalentă în craterul din Cartierul CFR. În schimb, au ieșit la iveală mai multe nereguli cu iz penal.

1. Dosar la DNA

În zilele de 14 și 16 mai 2011, inculpatul Anghel Codrin, cu ajutorul lui Munteanu Vasile, i-a promis unui martor denunțător, funcționar public din cadrul Primăriei municipiului Bacău, suma de 1.000.000 euro pentru ca acesta să-și exercite influența asupra membrilor comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea unui contract de achiziție publică de lucrări „Construire Bază Sportivă – Sală Polivalentă a Sporturilor Municipiul Bacău”.
De asemenea, martorul denunțător trebuia să-i determine pe membrii comisiei să desemneze câștigătoare oferta formulată de către o asociere de firme și în consecință contractul de lucrări să-i fie atribuit acesteia. – rechizitoriu DNA

Detalii găsiți în Deșteptarea.

2. Plăți nelegale constatate de Curtea de Conturi

S-au constatat plaţi nelegale pentru obiectivul de investiţii « Construire sala polivalentă « (din care 133.242,50 lei reprezentând facturi pretinse la plată de către SC BAIXA dar pentru care nu există confirmare de primire a materialelor de construcţii, 14.040 lei penalităţi de întârziere, şi 39,3 lei cheltuielilor de judecata conform dispozitivului Sentinței civile nr.597/07.11.2013, decontate în luna iunie 2014 urmare somaţiei de executare silită. Se face precizarea ca la prima instanţă entitatea nu a depus probe concludente care sa susțină că suma nu este datorată, concluzii pertinente şi documente aferente fiind înaintate doar cu ocazia depunerii la Tribunalul Bacău, Secția a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ si Fiscal, a cererii în anulare împotriva Ordonanței de Plata dispusa prin Sentința nr.597 din 07.11.2013, împotriva intimatului SC Baixa SRL, dosar 359/110/2014 – Raport al Curții de Conturi privind contul de execuție bugetară al UATM Bacău (Primăria Bacău) pentru anul 2013

Miroase a beci. Păcat că totul se întâmplă din buzunarele noastre. 🙂

One thought on “Sala Polivalentă Bacău este de fapt o groapă penală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *