Registrul spațiilor verzi din municipiul Bacău ar putea fi gata abia în martie 2018

O veste nefericită mi-a fost furnizată zilele trecute pe e-mail, într-un răspuns la o solicitare despre spațiile verzi pe care am formulat-o către Primăria Bacău la începutul lunii decembrie. Am vrut să știu ce se întâmplă cu Registrul spațiilor verzi, această bază de date extrem de importantă pentru protejarea fiecărui metru pătrat verde din municipiul Bacău.

Am întrebat care este stadiul realizării registrului, care este termenul de finalizare a acestuia și totodată am cerut contractul de execuție, respectiv toată documentația care a stat la baza atribuirii acestui contract.

Conform Primăriei Bacău, Registrul spațiilor verzi are ca termen de finalizare data de 02.03.2018, adică abia peste 1 an și vreo 3 luni e posibil ca această bază de date să fie funcțională. Sistemul informațional este gata, însă baza de date în format GIS nu este realizată decât într-o proporție de 32,7%. Sunt foarte curios dacă Intergraph Computer Services SRL, cea care și-a adjudecat contractul, acceptă voluntari pentru a finaliza cât mai repede acest registru. Am cel puțin vreo 10 prieteni care s-ar implica.

Contractul și toate celelalte informații pe care le-am solicitat nu mi-au fost trimise pe e-mail, însă am fost invitat la primărie pentru a le consulta, lucru pe care îl voi face imediat după Crăciun. Îi aștept pe toți băcăuanii iubitori de verde și în general de natură alături de mine!

Conform Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, municipiul Bacău trebuia să aibă și registru, dar și o strategie + un plan de acțiune pentru conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi la data de 1 ianuarie 2011. Peste câteva zile se împlinesc 6 ani de la acest termen, iar Bacăul se regăsește în continuare pe lista neagră a municipiilor din România. Asta pentru că Romeo Stavarache, fostul primar, ori a dormit în papuci, ori a avut interesul ca acest registru să nu fie realizat.

În clipa de față, municipiul Bacău poate lua în orice clipă o amendă cuprinsă între 100.000 lei și 200.000 lei din cauză că nu și-a îndeplinit obligațiile privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi. Este o lege foarte interesantă, care prevede sancțiuni uriașe inclusiv pentru cei care construiesc pe spațiile verzi, ajungând chiar și la demolarea imobilelor ridicate abuziv. Aviz amatorilor imobiliari! 🙂

P.S.: Între timp, însăși municipalitatea își face de cap cu zonele verzi și liniștite din oraș. Constantin Scripăț, viceprimar: „nu e o tăiere, ci doar o înlocuire” (vorbind despre zecile de copaci tăiați din centrul orașului).

parcul cancicov primavara 2016

2 thoughts on “Registrul spațiilor verzi din municipiul Bacău ar putea fi gata abia în martie 2018

  1. Eee, dar cum, sa existe o baza de date publica, online, cu toti copaceii? Cum mai construiau prietenii liberalilor blocuri si vilute printre blocuri si pe spatiile verzi daca aveam registrul? E clar ca din interes nu l-au facut. Daca Necula chiar tine la acest oras, ar face bine sa-i grabeasca pe aia care numara copacii si metrii patrati de spatiu verde din Bacau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *