Ce se mai întâmplă cu Registrul spațiilor verzi?

Sunt multe legi în vigoare ce nu sunt respectate de Primăria Bacău. Una dintre ele este Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Conform acesteia, autorităţile au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi din localități, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi pe care să le actualizeaze ori de câte ori intervin modificări.

Chiar dacă primarul condamnat Romeo Stavarache se lăuda încă din 2007 că va face acest „cadastru verde” al municipiului Bacău, promisiunea edilului a rămas la stadiu de obligație legală nerespectată.

Într-un răspuns la o adresă înaintată de Sebastian Petru Muscalu, membru al Asociației „Iubim Natura” specializat în ecologie și protecția mediului, Primăria Bacău zice că la această dată se află în derulare procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a Registrului spațiilor verzi. Era vorba de 14 decmebrie 2015.

raspuns 544 primaria bacau spatii verzi

Am intrat pe site-urile de profil și am observat că o licitație în acest sens a avut loc astă-vară. Valoarea contractului se ridică la 500.000 lei. La licitație se pare că s-a înscris numai SC Eterra Map SRL, care nu a reușit să ofere anumite clarificări contractactului, licitația fiind astfel nereușită. Decizia Primăriei Bacău a fost atacată la Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor, însă soluția municipalității a rămas în picioare.

Procedura de achiziție s-a repetat la începutul acestui an și se pare că avem un câștigător, anunțul de atribuire fiind publicat zilele trecute pe internet. Cum nu am acces la SEAP, n-am găsit detalii cu privire la rezultatele licitației cu numărul 2. Totuși, tind să cred că e vorba de aceeași Eterra Map din Târgoviște.

Update (25 februarie 2016):
Primăria Bacău a primit trei oferte dintre care 2 au fost excluse din start. În cele din urmă, contractul a fost adjudecat de Intergraph Computer Services SRL din București, care a depus o ofertă de 394.850 lei fără TVA. Intergraph specifică faptul că 41% din valoare ar putea fi subcontractată.

Registrul spațiilor verzi al municipiului Bacău ne va ajuta la:

  • protecția și conservarea spațiilor verzi pentru menținerea biodiversității lor;
  • menținerea și dezvoltarea funcțiilor de protecție a spațiilor verzi, ocrotirea sănătății populației, mediului și al asigurării calității vieții;
  • regenerarea, extinderea și ameliorarea compoziției și a calității spațiilor verzi; elaborarea și aplicarea unor măsuri privind menținerea spațiilor verzi;
  • identificarea zonelor deficitare și realizarea de lucrări pentru extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație;
  • extinderea suprafețelor ocupate de spații verzi, prin includerea în categoria spațiilor verzi publice a terenurilor cu potențial ecologic sau sociocultural.

Chiar sunt curios câți metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor mai avem în Bacău. Ultima cifră avansată de autorități era 18, în condițiile în care normele europene prevăd un minim de 26 mp/locuitor.

Dacă aveam acest Registru al spațiilor verzi, probabil că angajații primăriei nu ar mai fi tăiat „Salcia lui Bacovia”, una dintre cele mai mari crime culturalo-ecologice din ultimul deceniu. Apoi, o evidență clară a surselor de oxigen din oraș ne-ar fi făcut probabil să ținem mai mult la spațiile verzi dintre blocuri și am fi spus pas din start unor construcții ilegale ridicate în ultimii ani prin cartiere.

Dacă vă preocupă problema spațiilor verzi din Bacău, vă recomand grupul Verde de Bacău.

parcul cancicov primavara 2016

One thought on “Ce se mai întâmplă cu Registrul spațiilor verzi?

  1. Pai de ce sa existe registru cu spatii verzi? Ca sa ajunga la puscarie atunci cand aproba blocuri si alte cladiri printre blocuri sau prin parcuri? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *