Primul demers în calitate de membru al CA la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”

Alaltăieri, ca urmare a ședinței Consiliul Local, am devenit membru în CA la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) din partea Consiliului Local, iar astăzi am vizitat liceul pentru rezolvarea unei prime probleme care mi-a fost semnalată de proaspeții absolvenți ai colegiului.

Fiind sesizat că CNVA-ul percepe taxe pentru eliberarea foii matricole dar și pentru alte acte de studii ale elevilor, gratuite conform Legii Educației (art. 111, alin. 1, litera i), am tras o fugă până la liceu și am avut o discuție constructivă cu doamna Loredana Ghelasă (director adjunct).

Am informat-o că taxele sunt ilegale, că acele decizii ale Consiliului de Administrație prin care au fost instituite sunt nule și am rugat-o să facă demersurile necesare pentru remedierea situației. Astfel, marți ne vom întruni în CA pentru constatarea nulității acelor decizii și pentru aprobarea modalității de restituire a banilor către elevii care au plătit deja aceste taxe abuzive.

Dacă aveți cunoștință de situații asemănătoare din municipiul Bacău, dați un semn și voi acționa! Școlile și liceele sunt în subordinea Consiliului Local, iar eu am tot dreptul să mă asigur că legea este respectată în aceste unități de învățământ.

cristian ghinghes alecsandri

6 thoughts on “Primul demers în calitate de membru al CA la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”

  1. Școlile și liceele nu sunt în subordinea Consiliului Local, ci a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Școlar Județean. Consiliul Local este doar administratorul clădirilor și al terenurilor care aparțin unităților de învățământ preuniversitar de stat și asigură, prin bugetul local, finanțarea de bază (care vine de la stat, prin Ministerul Finanțelor Publice), finanțarea complementară și finanțarea suplimentară (la care contribuie prin granturi). În practică, școlile și liceele sunt conduse de Inspectorat și finanțate de Primărie. Foarte convenabil pentru Inspectorat, nu? 🙂

  2. Felicitari pentru noua functie in consiliul de administratie a Colegiului Alecsandri! Ma bucur ca ati raspuns la problemele elevilor si astept sa faceti putina ordine si dreptate acolo si sa fiti ochiul vigilent al primariei !

  3. Ar fi binevenite si niste masuri împotriva taxelor de cazare si masa a elevilor din internatele scolare, avand in vedere prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/ 2011, articolul 12, alineatul (8) Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.

  4. Sper sa fiti in CA si la Colegiul Tehnic „D. Mangeron” si sa participati la cat mai multe sedinte in luarea deciziilor

  5. Bună ziua,stimate domnule Consilier!Vă felicit și vă mulțumesc pentru interesul acordat învățământului băcăuan,pentru implicarea reală în remedierea unor disfuncționalități ale sistemului de învățământ băcăuan!
    V-aș fi recunoscătoare dacă v-ați interesa și eventual,dacă ați putea regla situația cu care se confruntă anual profesorii și învățătorii,nevoiți anual să-și achite la CCD Bacău diplomele de absolvire a cursurilor de perfecționare,în condițiile în care nu se emite nicio chitanță și nu se decontează contravaloarea diplomelor?Aceasta este o situație care se propagă de ani buni la CCD Bacău.Cu stimă,profesor Casian Alina-Ionela,CNVA Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *