Observatorul de preturi, o aberatie

Adriean Videanu, ministrul „performer” al Finantelor a facut o conferinta de presa mai acum doua-trei zile si a anuntat ca pune la cale un organism care sa monitorizeze preturile de pe piata de consum si sa intervina acolo unde „se constata derapaje„.

Unu la mana, Videanu are de gand sa faca un portal. Pun pariu ca acest portal va costa multi, chiar foarte multi euro si ca proiectul va fi castigat de clientela politica. Ma rog, cu asta suntem obisnuiti. Sa discutam pe fond. Videanu spune ca scopul „Observatorului de preturi” este „corecta informare a cetateanului” pentru ca „in vreme de criza pot aparea speculatii in piata„. Speculatii in piata de consum au fost, sunt si vor fi mereu. Asa-i intr-o democratie.

Exemplu general (la taraba, alimentara de cartier, hypermarket, targ, etc.) – Daca eu scot la vanzare un produs si pun un pret cu 50% mai mare decat in alte parti si reusesc sa il vand gasind cumparatori, care este problema domnului Videanu si a Ministerului de Finante? Cu ce gresesc eu ca reusesc sa profit de pe urma speculatiei pe care o practic? Specula e ceva normal intr-o societate de tip capitalist. Nimeni nu poate sa imi interzica asta.

Atata vreme cat clientul a cumparat de la mine un produs dand mai multi bani decat ar fi dat in alta parte asta-i viata. Inseamna ca am o strategie mai buna de marketing si ca am talent in a-mi vinde marfa chiar daca e mai scumpa.

Daca eu cumpar o maciuca din Zimbabwe cu 1 dolar si reusesc sa o vand in Romania cu 100, nu inteleg care e problema. Sunt un simplu comerciant speculant (vorba lui Videanu). Daca in carciuma X o cola la 330 ml e 5 lei, iar in carciuma Z e 10 lei si lumea merge unde e mai scump, e doar problema consumatorului, si nu a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului subordonata Guvernului.

Daca tot doreste sa faca ceva in sensul asta, al normalizarii preturilor, ii recomand domnului Videanu sa-i ia la ochi pe cei de la E-On. Ei detin monopolul atat in furnizarea energiei electrice, cat si in distribuirea gazului.

One thought on “Observatorul de preturi, o aberatie

  1. Ideea e, cred eu, ca omul intra pe portalul ala, vede unde este pretul mai mic, si se duce si cumpara de acolo. Vanzarile ii scad celui cu pret mai mare, si astfel reduce pretul. Asta daca presupunem ca omul coboara din bloc si cumpara de la supermarketul de vis-a-vis, nestiind ca la 2 strazi departare este altul care vinde la juma de pret. Ar fi util, atat timp cat nu va costa cat portalul e-Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *