Caravana pentru sănătate rurală ajunge weekendul viitor la Huruiești

Weekendul viitor, pe 13 și 14 aprilie, Școala gimnazială din comuna Huruiești va fi gazda următoarei ediții a campaniei „Împreună pentru Sănătatea Rurală” (IPSR) a Societății Studenților în Medicină din București (SSMB).

Toate persoanele care vor prezenta un act de identitate (buletin sau certificat de naștere) vor putea beneficia gratuit de serviciile caravanei noastre, fără a fi nevoie de asigurare medicală. Consulturile de specialitate disponibile sunt: pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, neurologie, ORL, medicină internă, ATI, recuperare medicală.

Pacienții vor fi îndrumați către acestea în urma unui consult general cu rol de triaj. Persoanele care au documente medicale sunt încurajate să le aducă.

Vor fi prezenți studenți ai Facultății de Medicină din cadrul UMFCD și medici rezidenți/specialiști, cu toții participând voluntar la activitate. Datorită lor, oamenii din mediul rural au acces pentru un weekend la analize și investigații de bază (glicemie, colesterol, hemoglobină, teste rapide pentru infecții urinare, tensiune arterială, EKG, IMC, ecografie abdominală), consulturi de specialitate (în funcție de medicii care ne însoțesc – cardiologie, medicină internă, gastroenterologie, dermatologie, pediatrie, reumatologie etc) și recomandări.

Împreună pentru Sănătatea Rurală (IPSR) este un proiect al Societății Studenților în Medicină din București (SSMB), înființat în 2011, din dorința studenților și medicilor de a facilita accesul la serviciile medicale persoanelor din mediul rural românesc.
În plus, ne propunem să educăm populația cu privire la măsurile de igienă și de prevenție a bolilor și să ridicăm un semnal de alarmă asupra importanței unui sistem medical accesibil și de calitate.

Inițiativa IPSR este posibilă datorită bunei colaborări cu autoritățile locale și județene și datorită sprijinului generos al partenerilor și sponsorilor. Toți cei implicați urmăresc un scop comun: ca fiecare locuitor să aibă acces la servicii medicale de calitate și educație medicală, indiferent de resursele financiare disponibile. – a declarat Mihaela Iulia Ina Dinu, coordonator al proiectului.

Până în prezent, peste 7500 de beneficiari din 22 de județe ale țării au trecut pragul caravanelor IPSR și ne dorim să ajungem în continuare la cât multe persoane care au nevoie de noi.

În România 44,8% din populație locuiește în mediul rural. Accesul redus la servicii medicale de bază și criza de medici de familie din aceste zone este o problemă bine cunoscută în țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *