Instanța a suspendat alegerile de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Victorie a studenților în Moldova! La cererea LS Iași (Liga Studenților din Universitatea Ioan Cuza din Iași), Tribunalul Iași a decis ieri suspendarea efectelor Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică, adoptată de Senatul Universității pe 26 noiembrie 2015, decizie care automat atrage suspendarea tuturor alegerilor din universitate și toate facultățile ei.

Conform hotărârii nr. 6 din 12.01.2016 a instanței de Contencios administrativ și fiscal din cadrul Tribunalului Iași, prin care a fost admisă cererea de suspendare a LS Iași, soluția nu este definitivă și poate fi atacată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în termen de 5 zile de la comunicare.

Eu văd această decizie a instanței ca pe una istorică nu doar pentru că validează poziția studenților vizavi de neregulile de la alegerile studențești (nedemocratice, le-am zis eu) din universitate, ci și pentru că setează un precedent care va cântări greu la nivelului mediului academic din toată țara. Asta pentru că multe universități și facultăți au metodologii proaste și abuzive de alegere a reprezentanților în consiliile facultăților și în senatele universitare, redactate fără nicio jenă de anumiți profesori fără cultură democratică.

Cadrele didactice universitare și managerii de instituții de învățământ superior ar trebui să se abțină pe viitor de la abuzuri de genul „le permitem să candideze numai studenților cu 10 pe linie deoarece ăia sunt ascultători” pentru că uite ce se întâmplă: vine unul ca Silvian-Emanuel Man, depune o plângere în numele ligii studenților pe care o reprezintă și suspendă regulamentul, deci toate alegerile din universitate.

Așadar, decizia instanței suspendă toate alegerile de la UAIC Iași sunt suspendate: rector, senatul universității, consiliul de administrație, consiliul pentru studii de doctorat, consiliul facultății, consiliile departamentelor, consiliile școlilor doctorale etc.

Regulamentul cu probleme îl găsiți aici.

Bravo, LS Iași! Bravo, Silvian!

silvian emanuel man

 

One thought on “Instanța a suspendat alegerile de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *