Foto: Am cucerit Ceahlăul!

Dacă cineva mi-ar fi spus la începutul anului că în 2014 voi cuceri două vârfuri muntoase, aș fi răs de el.

Primul a fost Coștila (2.490 m), în primăvară. Al doilea, Vârful Toaca din Masivul Ceahlău, după o urcare de 5 ore, alături de 60 de bloggeri, la cea de-a treia ediție a infotripului #priNeamt.

Înainte de infotrip, când am primit mesajul de bun venit de la Toma Nicolau și Alex Filip, din care am aflat că va fi frig, că-mi trebuie bocanci și că vom urca la 1.900 de metri cu picioarele noastre, am fost tentat să zic adevărul: sunt mofturos, bocancii mei sunt la București și parcă n-aș urca pe Ceahlău. Aș fi făcut o mare greșeală. Urcarea pe munte a fost o idee curajoasă, de mulți bloggeri criticată pe la colțuri, dar care la sfârșit s-a dovedit a fi cea care a făcut diferența și care a transformat #priNeamt – ediția a III-a într-un eveniment memorabil.

parcul national ceahlau prineamt-40

Nu mă înțelegeți greșit! Restaurantele, cazările faine, obiectivele din județ, muzeele, atmosfera dintre noi, distracția, confortul, mașinile la discreție de la Autoboca – toate au avut rolul lor și fac din #priNeamt un eveniment bloggeristic greu de egalat. Totuși, le găsim și-n celelalte infotripuri dedicate bloggerilor. Poate că nu la același nivel, dar sigur găsim lucruri de acest gen în toate excursiile.

Ce va reuși însă mie să îmi amintească de această experiență complexă ce a durat o săptămână este urcarea pe munte. E o victorie muncită, la finalul căreia m-a așteptat, pe lângă mâncarea caldă de la Cabana Dochia (administrată de același Hotel Bistrița din Durău), aflată acum în renovare, o priveliște de zile mari de pe Masivul Ceahlău, un apus de neuitat pe Vârful Toaca (1.900 m), și un gând unic: eu chiar am urcat 1.100 de metri! Nu e deloc ușor, să știți, mai ales cu două ghiozdane după mine: unul extern în spate și altul încorporat în față. 🙂

parcul national ceahlau prineamt-25

Jos pălăria pentru Dragoș Asaftei, care a cărat zeci de kilograme de echipament pentru 2 minute de vis. Apăsați play pentru a vedea cu ochii voștri ce țară frumoasă avem! Iar asta e doar o mică bucățică din potențialul României, județul Neamț.

Timelapse 4K: Masivul Ceahlău

Acum, fotografiile din cele două zile petrecute în Parcul Național Ceahlău, unde, citez, abandonarea deșeurilor aduce ghinion. E scris numai în limba română la intrare în pădure, semn că turiștii străini ne respecta natura. Apropo de turiști, 35.000 urcă anual în Masivul Ceahlău. O treime sunt străini.

parcul national ceahlau prineamt-7

Dacă e să mă întrebați pe mine, cred că oricine poate urca în câteva ore 1.100 de metri pentru a vedea frumusețile Parcului Național Ceahlău (superba Cascadă Duruitoarea pe care o puteți vedea în fotografii, spre exemplu). E păcat să treacă tinerețea și să nu fi văzut Ceahlăul. În sensul ăsta, mi se par de bun simț excursiile cu școala în care elevii să vadă România.

Aș face din lucrul acesta o politică educațională pe care aș implementa-o la nivel național. Toată lumea ar avea de câștigat, iar tinerii ar crește mult mai frumos, făcând sport, respectând mediul înconjurător și dezvoltându-și cunoștințele.

5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzyOrganizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *