Se cere demisia directoarei de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinești

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Elevilor din Bacău și Consiliul Național al Elevilor au ieșit fiecare cu câte o poziție prin care cer demisia de onoare a doamnei Adriana Căzănel, director al Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Moinești, jud. Bacău, pentru că a încercat să le impună elevilor reprezentanți să încheie un contract de confidențialitate în ceea ce privește neregulile sau problemele care se petrec în liceu.

Totul a pornit de la contestarea modului în care a fost implementată uniforma școlară în liceu, reprezentanții elevilor semnalând eludarea dispozițiilor Legii nr. 35/2007 și a Regulamentului de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) și încălcarea dreptului la educație gratuită prin obligativitatea de a cumpăra și purta uniformă pentru a putea intra în școală.

După ce au relatat aceste nereguli în spațiul public, reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești au fost chemați în fața directoarei, care le-a impus acestora semnarea unui contract de confidențialitate prin care elevii s-ar fi obligat să nu divulge informații despre faptele întâmplate în școală (în principal în privința abuzurilor), fără acordul prealabil al direcțiunii.

Mai mult, directorul Adriana Căzănel le-a dat elevilor reprezentanți de înțeles că dacă refuză încheierea acestui contract va urma dizolvarea Consiliului Școlar al Elevilor, for reprezentantiv al elevilor prezent în fiecare liceu.

Sursă anonimă, din cadrul CȘE, citată de Vlad Popovici:

Ieri(n.r.-joi) ne-am întâlnit în cadrul unei ședințe cu directoarele și consilierul educativ (fostul și actualul BEx CȘE), în care s-ar fi presupus că ar fi trebuit să se predea un raport de activitate, etc.; în fine, s-au discutat probleme legate de faptul că direcțiunea nu acceptă ideea internetului în liceu, nici tonomatele cu apă și mâncare, după care, momentul culminant: se redeschide subiectul “Adevărul”, la care dna directoare devine foarte impulsivă și ne transmite că “la următorul articol în presă apărut fără acordul meu, voi dizolva Consiliul Elevilor; nu știu cum, nu îmi pasă, dar îl voi dizolva” .. după încă vreo alte cateva remărci, consilierul educativ vine cu propunerea “așa cum noi, profesorii, am semnat, cel mai bine ar fi să îi punem să semneze un contract de confidențialitate ca să nu mai existe probleme de acum înainte”

adriana cazanel moinesti

Această măsură abuzivă necesită intervenție imediată, încălcând dreptul la liberă exprimare, și astfel solicităm doamnei director demisia de onoare, dovedind că dumneaei conduce o școală fără să cunoască, să înțeleagă și să aplice principiile actului educațional, stipulate la art. 3 din Legea Educației Naționale.

În urma acestor semnalări, Asociația Elevilor din Bacău dorește să amintească faptul că elevii sunt principalii beneficiari ai sistemului de învățământ, iar reprezentanții elevilor trebuie respectați și trebuie lăsați să își îndeplinească misiunea. Asociația Elevilor din Bacău asigură Consiliul Național al Elevilor de susținerea necondiționată pe care o purtăm pentru reprezentanții Consiliului Elevilor, întrucât scopul nostru este comun: reprezentarea și apărarea drepturilor elevilor. – Vlad Popovici, președinte Asociația Elevilor din Bacău

Solicităm demisia de onoare a directoarei pentru abuzurile și amenințările la adresa reprezentanților elevilor! Doamnă director, nu aveți dreptul să obligați elevii să încheie contracte de confidențialitate cu dvs., și cu atât mai puțin să amenințați cu desființarea Consiliului Școlar al Elevilor! Din păcate, cazurile nu sunt izolate. – Horia Onița, președinte Consiliul Național al Elevilor

E grav ce se întâmplă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”. Îi recomand pe această cale doamnei director, fie că își dă demisia, fie că nu din fruntea acestei unități de învățământ, două articole din Constituția României: art. 30 privind libertatea de exprimare și art. 40 privind dreptul la asociere. Citiți-le, căci elevii din liceul pe care îl conduceți, iată, le știu și le aplică mult mai bine decât dumneavoastră!

P.S.: Îi felicit pe această cale pe reprezentanții elevilor de la Liceul „Spiru Haret” pentru că nu căzut în capcană și că se țin tare acolo.

3 thoughts on “Se cere demisia directoarei de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinești

  1. Am vizitat cateva scoli din Scotia si am constatat ca elevii fiecarei scoli purtau uniforme-simbol al scolii si valorii fiecareia dintre ele.Prin performantele lor elevii aduceau un plus imaginii scolii,o sustineau,o promovau,o mentineau in atentia comunitatii.Atitudinea elevilor nostri fata de uniforma,scoala,cadre didactice ar trebui regandita,asezata in normalitate.Sunt modalitati constructive pendru indreptarea situatiilor.”Rufele murdare se spala in familie”-iata un proverb plin de intelepciune si bun simt.In numele democratiei unii aduc comportamentul de mahala in scoala,vorbesc la adresa unor cadre didactice incredibil de grosolan,devalorizeaza scoala ( cum au procedat recent elevi ai Colegiului Economic)…Daca nu va place Cazanel sau alt director,daca aveti motive serioase,elaborati un chestionar,verificati pulsul scoli,faceti propuneri argumentate si actionati decent.

  2. Nu s-a schimbat nimic. In tot liceul e doar o singura toaleta functionala , a baietilor. Restul sunt incuiate. Se sta la coada in pauza…nu toti copiii reusesc sa ajunga.
    Clasa a IX a F , peste 20 de copii , nu au o sala anume. Sunt plimbati ca”tiganii cu cortul,, .bietii elevi nu beneficiaza de pauza pt ca o pierd cu mutatul. Unul dintre elevi trebuie sa anunte profesorul in ce sala de clasa vor fi gasiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *