Chem conducerea Companiei de Apă să dea explicații în fața Consiliului Local

În ciuda investițiilor de zeci de milioane făcute în aducțiunea de apă de la Valea Uzului, Compania Regională de Apă (CRAB) înregistrează avarii din ce în ce mai dese la conductele care alimentează cu apă municipiul Bacău.

Cea mai recentă s-a produs aseară, în jurul orei 21:30, când, conform primarului Necula, în zona Barați a plesnit un manșon de racord, fapt care a condus la sistarea furnizării apei. Chiar dacă acesta a anunțat că a primit asigurări că avaria va fi reparată până în ora 15:00, CRAB anunță că nu vom avea apă nici mâine.

Îmi cer scuze faţă de băcăuani şi îi rog să înțeleagă că nu este nici vina primarului şi nici vina Companiei de Apă pentru neplăcuta situaţie creată, spune primarul. Mă scuzați, dar cu asta nu sunt de acord! Atunci cine răspunde, Papa de la Roma?

gaina necula apa

Ceva se tot întâmplă de avem avarii de la o lună la alta și implicit zile întregi în care orașe întregi sunt lăsate fără apă. Sistem de rezervă de apă nu avem sau cel puțin nu e reabilitat astfel încât să fie funcțional, iar CRAB-ul încasează bine-mersi milioane de euro în condițiile în care cetățenii întâmpină mari probleme cu acest serviciu public atât de elementar, și anume apa potabilă.

Eu n-am putere executivă (așa cum au primarul, viceprimarii sau directorul CRAB), însă ceea ce pot face este să chestionez conducerea Companiei Regională de Apă, societate la care Consiliul Local al municipiului Bacău din care fac parte este acționar majoritar.

Astfel, astăzi am depus o adresă prin care i-am solicitat primarului Cosmin Necula, în baza articolului 43 din Legea 215/2001 a Administrației publice locale, suplimentarea ordinii de zi a ședinței extraordinare de mâine cu o interpelare pe care o voi adresa conducerii S.C. Companiei Regionale de Apă Bacău S.A. În acest sens am menționat că este necesară prezența lui Răzvan Găină la ședință.

Interpelarea mea are ca subiect activitatea Companiei Regionale de Apă Bacău în municipiul Bacău și vine în contextul avariilor recente și dese ce au lăsat cetățenii orașului fără apă și al problemelor privind rețeaua de canalizare din oraș.

Conform art. 36, alin. 5, lit. d din Legea 215/2001 a Administrației publice locale, Consiliul Local poate solicita informări şi rapoarte de la primar, viceprimar şi de la şefii organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local.

Suplimentarea ordinii de zi se poate face pentru problemele urgente în baza articolului 43 din Legea 215/2001 a Administrației publice locale.

Potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Local al Municipiului Bacau, aprobat prin HCL nr. 221/2006, consilierii pot adresa întrebări primarului, viceprimarilor şi secretarului municipiului Bacău precum şi şefilor compartimentelor din aparatul de specialitate al primarului sau al serviciilor şi unităţilor subordonate.

Dacă aveți întrebări pentru conducerea Companiei de Apă, le aștept!

La Valea Uzului, locul de unde vine apa băcăuanilor

lacul-si-barajul-poiana-uzului-3-1000x666

7 thoughts on “Chem conducerea Companiei de Apă să dea explicații în fața Consiliului Local

 1. Bonus, a mai aparut astazi o avarie la Scorteni ( mai mare ca cea de luni ) care ne lasa 3 zile fara apa.
  Sa intelegem ca sunt greseli de executie la proiectul aductiunii de la Valea Uzului ? Sa vina expertii sa ne lamureasca.
  Cum adica: „Avaria de astăzi a fost cauzată de precedenta avarie înregistrată la Barați luni seară.” ? E haos total.
  Va rugam sa dispuneti sa existe cisterne cu apa in toate cartierele orasului, este o stare exceptionala ( mai ales pe timp de vara cu temperaturi ridicate ) si poate activati Comandametul de Situatii de Urgenta, etc.

 2. Ordinea fireasca pentru Gaina (fara domn) ar fi asta:
  1. Remedierea avariei in cel mai rapid mod
  2. Explicatii in CL
  3. DEMISIA

 3. Am o intrebare: cum functioneaza firmele de alimentatie publica fara apa? Ce apa folosesc in prepararea mancarii? Oare cu ce fel de apa spala vasele? Cata lume se imbolnaveste zilele astea?

 4. Astfel de avarii,au loc in tot sitemul national de tranport pentru apa potabila. Un sistem construit cu multi ani in urma,care nu a avut parte de modernizari decat pe alocuri. Degeaba se cheltuie averi pe carpeala conducteleor, avarii se vor produce in continuare. Pe cand credeti ca in loc de carpeala veti reusi sa schimbati tronsoanele vechi cu unele noi, care sa mai reziste inca 50 de ani?

 5. ..lucrez in domeniul reparatiilor de peste 30 de ani si vreau sa va spun ca filozofia acestei meserii este ca nu te apuci sa repari pana nu determini cauza care a determinat defectiunea, „root cause” (cum ar spune taranii nostri) si pot sa va spun ca exista metode consacrate de determinare a acesteia.

  A repara ceva fara a gasi cauza radacina este intotdeauna o actiune superflua, de mantuiala, costisitoare si nu rezolva problema pentru ca defectiunea se va repeta!

  Avand in vedere cele spuse mai sus, dorim sa se spuna public care este cauza defectiunilor repetate ale alimentarii cu apa a Bacaului? De ce nu exista solutii alternative in caz de avarie, asanumitul Plan B ?

  VA atrag atentia ca nu accepatm cauze de genul ” a cedat o garnitura” pentru ca daca se respecta proiectul (in ideea ca acesta a fost facut de specialisti) garnitura – sau „tronsonul”, cum a fost a doua defectiune – ne cedeaza de capul lor , ci de cele mai multe ori din cauza executiei proaste, a lipsei de calificare a personalului, sau a lipsei de unelte/utilaje corespunzatoare.

  Cine a facut receptia lucrarii?
  Care a fost garantia lucrarii?
  Cine face lucrarile de intretinere a conductei?

  Ar mai fi, dar ma trem ca va-nsera! Oricum, asteptam feedbak-ul dvs in urma sedintei de analiza.

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *