Centura ocolitoare a Bacăului – o telenovelă care se termină fix de 1 Aprilie?

Știu că nu este o zi tocmai potrivită pentru vești serioase, însă ziua de azi se anunță foarte importantă pentru băcăuani. Suntem cu toții puși în fața unui paradox: timp de 11 ani am fost păcăliți că Centura Bacău se face și taman de Ziua Păcălelilor urmează ca acest obiectiv să devină o certitudine.

Astăzi, la ora 10:00, CNADR semnează cu turcii de la Eko Insaat Ve Tic As contractul de execuție a variantei ocolitoare a municipiului Bacău, în valoare de aproape 400 de milioane de lei (circa 90 de milioane de euro). Curios, căci în proiect valoarea estimată a investiției se ridica la 130 de milioane de euro. Amânat în ultimii ani de ping-pongul contestațiilor privind licitația, la evenimentul de astăzi sunt așteptați premierul Victor Ponta și Ioan Rus, ministrul Transporturilor. Coincidență sau nu, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, efectuează astăzi o vizită în România. Având în vedere că dimineață are o întâlnire bilaterală cu Klaus Iohannis, șansele să-l vedem prin Bacău tind spre zero.

centura bacaului proiect

V-am arătat deja pe unde va trece centura ocolitoare a Bacăului (proiectul oficial), așa că nu are rost să repet detaliile tehnice ale proiectului. Când va fi gata (dacă va fi gata), municipiul Bacău va avea în sfârșit ocazia să respire. Așa cum am precizat ieri într-un post pe pagina inițiativei Băcăuanii vor piste pentru biclete, am scăpa de jumătate din traficul din municipiul Bacău (cel de tranzit), lucru care înseamnă beneficii pentru toată lumea: mai puțin praf, mai puține noxe, mai mult confort în trafic și, sperăm noi, un context mai favorabil pentru realizarea pistelor pentru biciclete în oraș. În altă ordine de idei, cei care tranzitează des Bacăul (asta în cazul în care nu au de gând să oprească la McDonald’s) vor câștiga cel puțin un sfert de oră. Au și lucruri de pierdut, să fim serioși: cine ne mai admiră bisericile grandioase de milioane de euro, construite în ultimii ani sau încă aflate în construcție?

Autoritățile se jură că la finalul anului viitor lucrările vor fi terminate. Pare cam optimist acest termen, dar aș putea să îl iau în calcul având în vedere că anul viitor avem alegeri locale și parlamentare. Astfel, Victor Ponta, Dragoș Benea (președintele CJ Bacău), Ioan Rus și toți ceilalți membri ai partidului de guvernământ au tot interesul ca centura să fie gata. După atâția ani plini de vrăjeală, poate ne alegem și noi cu ceva concret și cu adevărat util pentru Bacău. Avem nevoie de centură ca de aer. La propriu!

lunca-siretului-saucesti-bacau-12

Odată ce va fi semnat contractul de execuție, singurul obstacol care se mai poate afla în calea realizării Centurii Bacăului este lipsa banilor. Eu, unul, sunt rezervat în privința asta după ce am văzut negru pe alb un răspuns în acest sens al directorului CNADR, Narcis Ștefan Neaga:

Construcția Variantei de Ocolire Bacău este inclusă în Proiectele cu Finanțare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) Postaderare/Programe din Fondul de Coeziune. Pentru anul 2015 are prevăzută în proiectul Bugetului de Stat suma de 170 milioane lei. (19.12.2014)

Dacă finanțarea pe fonduri europene este atât de certă, de ce directorul CNADR nu a specificat suma alocată acestui proiect? Chiar dacă centura ar fi prinsă pe fonduri europene, cu siguranță e vorba de un program din cadrul exercițiului bugetar 2007-2013, ceea ce înseamnă că banii trebuie cheltuiți până la finalul anului 2015. Nu voi fi prezent la eveniment astăzi, dar sper ca jurnaliștii prezenți în sală să obțină răspunsurile necesare: concret, cu ce bani se face? Cât pune Guvernul? Beneficiază de fonduri europene?

Fără îndoială, parcursul acestui proiect reprezintă o adevărată telenovelă, depășită ca durată probabil doar de Tânăr și neliniștit. Dacă e să mă întrebați de gen, aș merge pe dramă, cu influențe de mister. Să sperăm că nu se transformă până la final într-un serial polițist, dacă mă înțelegeți ce vreau să zic. Pentru istorie, voi relua episoadele, așa cum mi le amintesc eu:

Spor la treabă! Turcii muncesc frumos din câte am văzut eu în excursiile mele la ei prin țară. Dacă vor avea banii necesari să își facă treaba, eu zic că până în 2016 avem centura gata. Am văzut cu ochii mei niște proiecte de infrastructură spectaculoase în Turcia terminate într-un timp extrem de scurt. Turcaleții nu se joacă!

sa vina turcii

3 thoughts on “Centura ocolitoare a Bacăului – o telenovelă care se termină fix de 1 Aprilie?

  1. La cate razgandeli si minciuni ai mentionat tu in lista, crezi ca o sa ii mai creada cineva ca vor face ceva? Daca e praf in ochi si de data aceasta?

  2. Macar aceasta centura va fi pe model autostrada (2 benzi / + banda de urgenta pe sens) si despartitor? ca nimeni nu spune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *