Unde apar Bacăul și regiunea Moldova în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu (analiză)

Astăzi, Parlamentul României va acorda votul de încredere pentru viitorul Guvern PSD condus de Sorin Grindeanu și totodată pentru Programul de guvernare pentru perioada 2017-2020.

Este un document de 171 de pagini pe care am apucat deja să îl citesc în mare în cele 15-16 ore care au trecut de la publicarea lui pe site-ul Camerei Deputaților și care cuprinde doar 4 proiecte ce fac directă referire la județul Bacău.

Acestea sunt:

 • Drumul expres Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani (1,35 miliarde de euro, finanțare din fonduri europene + bugetul de stat, termen de finalizare: 2021) + Pașcani – Suceava – Siret (în continuare);
 • Varianta ocolitoare Bacău (83,57 milioane euro, finanțare din fonduri europene + bugetul de stat);
 • Modernizarea liniei de cale ferată București – Buzău – Focșani – Bacău – Roman – Pașcani – Iași – Frontieră (610,5 milioane euro, finanțare din fonduri europene + bugetul de stat);
 • Realizarea terminalului multimodal Bacău (21,4 milioane euro, finanțare europeană prin POIM).

A se observa că doar drumul expres de la punctul 1 are un termen clar de finalizare.

parcul national ceahlau prineamt-31

Mărind puțin harta, programul de guvernare al Guvernului Grindeanu include următoarele proiecte pentru regiunea Moldovei (Nord-Est):

 • autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni (4,295 miliarde euro, finanțare din fonduri europene + bugetul de stat, termen de finalizare: 2022)
 • un centru de comandă și 2 unități de combatere în ceea ce privește „sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor” (termen: 2020)
 • creșterea puterii din centralele Moldova, în special prin instalarea unor noi centrale bazate pe surse regenerabile de energie;
 • o viteză de cel puțin 100 km/h pe calea ferată pe tronsonul Chișinău – Iași – București;
 • lucrări de reabilitare la calea ferată pentru poduri, podețe și tuneluri în regiunea Nord-Est (9,1 milioane euro, finanțare din fonduri europene + bugetul de stat, termen: 2018);
 • transformarea Aeroportului Iași în hub internațional;
 • finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău;
 • o „autostradă” culturală, care va lega, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri: București, Alba-Iulia, Chișinău, Cernăuți (în cadrul Centenarului Marii Uniri la Ministerul Culturii);
 • introducerea Țuicii de Vaslui printre produsele tradiționale protejate la nivel european.

Dacă ați observat și altele proiecte de interes pentru Bacău sau Moldova în program, vă rog să îmi dați de știre! Eu deja monitorizez acele 4 obiective care privesc în mod direct Bacăul, dar și Autostrada Moldova – Transilvania. Imediat după instalare, voi interpela Guvernul cu privire la planurile acestuia legate de aceste proiecte de interes pentru județul Bacău. Știu, asta e treaba parlamentarilor băcăuani, dar știți deja poziția mea: că de la ei nu am mari așteptări.

regiunea-nord-est

3 thoughts on “Unde apar Bacăul și regiunea Moldova în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu (analiză)

 1. Pai nu e acelasi PSD de acum 1 an si 2 luni? Mie imi par si mai slabi chiar. Si pana una alta trebui sa-mi mareasca intai salariul ca asa au promis. Sic.

 2. „transformarea Aeroportului Iași în hub internațional;”
  -dureros, ramanem fara replica, fara investitii, fara locuri de munca
  Nu ar fi mai bun noul Aeroport International George Enescu Bacau care se este pozitionat si mai bine, in mijlocul Moldovei, si este mai aproape de gara si are legatura directa si cu calea ferata ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *