Poate deveni Bacăul „Orașul Reciclării” în 2014?

Bacăul este unul dintre cele 32 de orașe înscrise în cursa pentru Orașul Reciclării 2014, o competiție prin care Eco-Rom Ambalaje, alături de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice, încearcă să încurajeze autoritățile locale să ducă deșeurile generate de populație nu la depozitare, ci la reciclare.

Pe lângă proiectele pilot de colectare separată a deșeurilor și investițiile făcute în infrastructura de colectare și reciclare, Eco-Rom pune anual la cale o competiție numită „Orașul Reciclării„. În 2014, în concurs sunt înscrise 32 de municipii, toate acestea având ocazia ca la final să se aleagă cu o zonă eco wi-fi, cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. Nu știu cât de interesată este Primăria Bacău de acest premiu, dar pe mine, ca cetățean, mă preocupă atât eventualitatea construirii unei astfel de zone în Bacău, dar mai ales reciclarea deșeurilor colectate.

Premiu-oras-castigator

Merită Bacăul acest premiu? Să vedem! Organizatorii spun că există mai multe criterii pe baza cărora este desemnată localitatea câștigătoare:

  • calitatea serviciilor de colectare separată a ambalajelor;
  • eficiența campaniilor de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile;
  • cantitatea de deșeuri de ambalaje colectată.

orasul reciclarii

În toate cartierele din Bacău există pubele separate pentru fiecare dintre cele trei tipuri de deșeuri, dar problema este că cetățenilor nu li se oferă motive pentru a colecta selectiv deșeurile. Principala cauză pentru care băcăuani pun gunoiul la un loc și spun „lasă, bă, că merge și așa” este că pubelele sunt răsturnate în aceeași autospecială de gunoi. Cetățenii văd asta și se gândesc că acea colectare selectivă a gunoiului nu-și are rostul.

Doi, în mai toate instituțiile publice (inclusiv în școli, acolo unde ar trebui ca elevii să fie educați de la bun început să colecteze selectiv gunoiul) nu există pubele colorate. Cât despre campaniile de informare, nu prea le-am văzut. Și vă jur că nu sunt ignorant și că sunt foarte atent la mediul înconjurător de când cu taberele la care am participat în Satul Prunilor.

30 iunie 2014 este deadline-ul acestei competiții. Nu știu dacă municipiul Bacău o va câștiga, dar merită o șansă. Sau măcar un imbold pentru a face lucrurile așa cum trebuie, nu doar de ochii lumii sau de teama unor sancțiuni de la Uniunea Europeană.

A scris și Marius Sescu despre Orașul Reciclării. Suntem deja doi bloggeri din Bacău, lucru care poate duce la un blogmeet local cu gașca de la Kooperativa 2.0.

Lacul Bacau II (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *