Cum arată două străzi din Bacău, reabilitate cu fonduri europene, la data finalizării proiectului

Joia trecută, viceprimarul Vasile Tescaru și managerul de proiect Camelia Rotaru-Colombo au găzduit o conferință de presă care a marcat finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor Mioriței, 9 Mai, Vântului și Vadului, realizate cu peste 12 milioane de lei de la Uniunea Europeană.

Așa cum am arătat în analiza mea privind investițiile publice europene întârziate din Municipiul Bacău, lucrările trebuiau finalizate pe 18 octombrie 2014. Contractul de finanțare a fost semnat pe 27 noiembrie 2012 și iată că nici la 3 ani de atunci străzile nu sunt gata, chiar dacă pe hârtie lucrurile par în regulă iar conferința de presă de finalizare a proiectului a avut loc pe 17 decembrie 2015.

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-5

Managerul de proiect și Tescaru au oferit la conferința de presă următoarele explicații:

  • întârzierea a fost cauzată de suprapunerea cu alte două proiecte europene (retehnologizarea sistemului de termoficare și modernizarea spațiilor verzi);
  • porțiunea mocirloasă de câteva de sute de metri de trotuar de pe strada Mioriței nu e gata din cauza lucrărilor la rețelele de termoficare;
  • „s-a încercat” (am citat) asigurarea locurilor de parcare prevăzute în proiect și, citez din nou, „s-a reușit parțial”;
  • lucrarea nu este încă recepționată deoarece se așteaptă finalizarea lucrărilor la conducte astfel încât pavelele să fie aduse la starea lor cică inițială.

Le-am pus și o întrebare puțin mai dificilă, legată de eventualele anchete în desfășurare ale procurorilor privind această investiție. S-au uitat unul la altul, au tăcut câteva secunde, după care viceprimarul Tescaru a confirmat că pe surse a auzit și el acest lucru, dar deocamdată nimic oficial în acest sens.

La cum au răspuns, e clar că ceva s-a întâmplat acolo. Nu de alta, dar calitatea lucrărilor lasă de dorit! Mergeți pe stradă, uitați-vă la asfalt, la trotuare, la îmbinările pavelelor, la calitatea materialelor și o să vă dați seama că la banii ăștia se putea mult mai bine.

Imediat după conferința de presă am luat la pas strada Mioriței și strada Vadu Bistriței și am descoperit mulți metri pătrați abia modernizați cu probleme. E suficient să priviți fotografiile și o să vă dați seama că nu exagerez.

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-4

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-6

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-7

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-9

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-8

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-10

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-11

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-12

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-14

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-15

strada mioritei vadu bistritei finalizata fonduri europene-16

One thought on “Cum arată două străzi din Bacău, reabilitate cu fonduri europene, la data finalizării proiectului

  1. Ca de fiecare data, treaba de mantuiala! Daca exista un contract intre cele doua parti si evident vointa, in cel de-al 12-lea ceas s-ar putea face reparatiile de cuviinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *