60 de zile pe an, Sala de Atletism din Bacău este ocupată cu târguri de haine, în dauna sportivilor de performanților și a atleților amatori

Din ce a mai rămas din infrastructura sportivă a Bacăului, încă ne putem lăuda cu o sală de atletism la standarde destul de bune în zona pe care eu o văd în viitor așa cum era cândva, adică de parc olimpic regional. Asta e partea bună a lucrurilor. Partea mai puțin bună este felul în care această sală de atletism este administrată, DJST deturnându-i scopul printr-un contract care face impracticabilă Sala de Atletism pentru sport timp de 60 de zile pe an și care transformă edifiul sportiv în unul de talcioc.

5 zile pe lună, pentru 5.000 de euro, DJST Bacău pune la dispoziție Sala de Atletism către Miraluc Business SRL în baza unui contract nu de închiriere, atenție, ci de prestări servicii, încheiat pe vremea în care director încă era Georgel Cojocaru. Totuși, nici actualul director nu pare să aibă vreo problemă cu acest contract, chiar făcându-i publicitate în răspunsul pe care l-am primit și care poartă semnătura vechiului nou conducător al instituției, Radu Ababei:

Scopul incheierii contractului a fost eficientizarea veniturilor proprii, de natura ocazionala, in vederea organizarii de manifestari promotionale pentru sprijinirea agentilor economici si a producatorilor locali si nationali. Procedura de atribuire a contractului de prestari servicii a fost prin incredintare directa la cerere in temeiul prevederilor Codului civil.

Răspunsul DJST și contractul încheiat de DJST pentru târguri

Miraluc Business SRL, societatea care organizează târgurile și care a încheiat cu DJST acest contract dubios, este deținută de soții Dumitru Lucian Nănescu și Mirela Nănescu. Anterior, aceasta din urmă se ocupă cu organizarea de târguri și expoziții în cadrul Camerei de Comerț Bacău.

Din punctul meu de vedere, avem de-a face cu o veritabilă eludare a legii, Codul administrativ prevăzând foarte clar faptul că un bun proprietate publică poate fi închiriat sau concesionat prin licitație publică, nicidecum să fie pus la dispoziția unui privat printr-un dubios contract de prestări servicii ce are ca temei Codul civil și care să fie atribuit prin „încredințare directă la cerere”.

Apoi, suntem în fața îndeplinirii de către DJST a unor atribuții pe care nu ale potrivit legii. Nu e treaba Direcției Județene pentru Sport și Tineret să pună mai presus de activitatea sportivă eficientizarea veniturilor proprii și mai ales „sprijinirea agenților economici și a producătorilor locali și naționali”. Nu pentru asta existați și sunteți acolo, ca instituție, domnilor Ababei și Cojocaru! Iar cine v-a pus acolo trebuie să vă demită pentru această gogomănie pe care o susțineți.

sala de atletism targ de haine

Sunteți acolo pentru a sprijini pe de o parte desfășurarea în bune condiții a activității sportivilor de performanță, iar pe de altă parte pentru a stimula sportul de masă, pentru toți. Aplicând asta în cazul Sălii de Atletism, prioritatea dumneavoastră este să o puneți la dispoziția sportivilor care se antrenează și care aduc rezultate excepționale cu care ne mândrim la nivel de comunitate, dar și a celor care deseori vor să alerge, să facă mișcare într-un cadru adecvat.

Am stat de vorbă cu mai mulți atleți băcăuani și i-am văzut extrem de nemulțumiți și afectați de această acaparare comercială aberantă a spațiului în care ar trebui să se antreneze fără astfel de bătăi de cap: pentru noi, fiind esențială sala mai ales în lunile de iarnă, este un handicap. Blochează aproape toate culoarele și nu-ți mai rămân decât vreo 120 de metri să te miști, deci trebuie să faci mereu întoarceri. Dacă faci performanță, nu ai cum să te antrenezi pe 120m. Ne rămâneau maxim 2 turnante și o lungime.

Sportivii sunt nevoiți să se antreneze în paralel cu târgul, iar asta le dă mari bătăi de cap: fix la intrare sunt două tarabe, una cu lactate și alta cu carne. Alte probleme, că toată sala mirosea a salam, cârnați, tot ce se poate.

sala de atletism targ de haine

Din discuțiile pe care le-am avut și cu sportivii, și cu antrenorii lor, aceștia s-au plâns mai departe autorităților. Concluzia lor e una tristă și cumva sunt resemnați cu situația: „pentru banii luați pe chirie, nu-i doare pe ei capul de noi… chiar dacă avem competiții și depindem de antrenamentele în sală”. Mă aștept să fim mult mai apreciați, spune alt sportiv, completând apoi: să se gândească autoritățile că asta e sală de atletism, nu spațiu comercial de închiriat. Situația ne pune în dificultate și pe noi, sportivii de performanță, dar și pe copii amatori care beneficiau de această sală.

Având în vedere nemulțumirile sportivilor de performanță și amatori, dar și semnele de întrebare din jurul acestui contract încheiat de DJST pentru transformarea periodică a Sălii de Atletism în spațiu comercial, mă voi adresa Ministerului Tineretului și Sportului, dar și Curții de Conturi.

Sala de Atletism din Bacău trebuie să fie destinată sportului, nicidecum să fie spațiu de talcioc!

sala de atletism targ de haine

8 thoughts on “60 de zile pe an, Sala de Atletism din Bacău este ocupată cu târguri de haine, în dauna sportivilor de performanților și a atleților amatori

 1. + ca afecteaza economia locala. Cei care vin la targ si vand sunt preponderent din alte localitati.
  Avem un centru de afaceri si expozitii – de ce nu este folosit?

 2. Eu te inteleg le tine ca ai prins un subiect si incerci sa il exploatezi. Totusi, daca vei sta stramb si vei judeca drept, ai sa ajungi la concluzia ca fondurile primite de la MTS nu acopera nici pe departe cheltuielile de funcționare ale DJST. Au cautat si ei sa isi asigure cheltuielile de functionare. Si apoi, sa avem pardon cu marii sportivi bacauani. Daca te interesezi indeaproape vei observa ca acolo este o mare fabrica de bani a unora disimulata in asa zis sport de performanta. Sportul de performanta trebuie sustinut din bani privati nu din bani publici.

  1. Ai dreptate ca sunt unii care fac bani dar te asigur eu, ca parinte de sportiv, ca sunt multi copii care muncesc pe branci acolo si care la campionate nationale aduc medalii – cauta pe site-urile de specialitate si ai sa te convingi!

    1. Stiu ce inseamna, am copil care a venit cu medalii de la fiecare concurs national si comparativ cu altii munceste pe branci, adevarul este ca-i si inebunit dupa sport! Sincer, copiii cu activitati suplimentare si care mai au si performanta, ar trebui cumva sustinuti si apreciati!

   1. Nu contest daruinta copiilor si sacrificiile pe care acestia le fac. Ce spun eu este că domnii antrenori de acolo folosesc sala pentru a isi rotunji ei veniturile si nu pentru a face performanta. Ori, pe fisa postului de la cluburile sportive scre ca ei ar trebui sa faca sport de performanta si nu sa isi umple propriile buzunare.

    Asa se intampla si la bazinul de inot unde o parte dintre antrenorii cluburilor de stat iau bani de la parinti de ani de zile si directorii celor doua cluburi sportive se fac ca nu stiu nimic.

    Dle Ghinghes, poate ca acest subiect al ”mulgerii” parintilor de catre antrenori ar trebui sa fie pe agenda dvs in eventualitatea in care veti ocupa o pozitie de Viceprimar.

 3. Salutare, scuze de deranj, poate e puțin off-topic , dar poate mă poți ajuta, in aceasta locație, in sala de atletism, in decursul anilor ,2003>2006 îmi aduc aminte de o expoziție auto ,era destul de Măricică,erau masini de epoca, și multe alte masini miliție -armata,ARO cu prelata de armata, etc ,si din greșeală niste poze ???? mi-am readus aminte de acele momente si daca ai avea ceva poze ,iti mulțumesc!

  1. Salut! Nu am fotografii din perioada 2003-2006. Eu abia în 2007 m-am apucat de fotografie și implicit de blogging.
   Voi adresa întrebarea și altor fotografi din Bacău și poate reușim să găsim câte ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *