Marian Crăciun, întâlnire cu studenții din Clubul Debaterilor

Unul dintre multele lucruri faine care ți se pot întâmpla atunci când te implici în diferite activități extrașcolare pe parcursul studenției este acela că ai ocazia să cunoști oameni cu o vastă experiență de viață în spate, deschiși și dispuși să comunice. La Dezbate România l-am cunoscut pe Marian Crăciun, care a făcut parte din juriul competiției. Pe urmă am aflat că este director în cadrul Universității din București.

După finala Dezbate România, noi, membrii Clubului Debaterilor, o structură care încurajează dezbaterile la nivelul studențimii din București, l-am invitat pe Marian Crăciun la Casa de Cultură a Studenților să participe la una dintre întâlnirile noastre săptămânale. A participat la ședința de debate, însă nu înainte de a ne povesti câteva întâmplări din studenția sa, dar și chestiuni actuale care ne privesc în mod direct.

clubul debaterilor din bucuresti 18 martie 2014 (3)

Are 40 de ani și s-a născut la Buhuși, deci e băcăuan de-al meu. După terminarea liceului, s-a instalat la București, unde a absolvit Facultatea de Litere și un master în relații de muncă și resurse umane. În studenție a fost președintele Asociației Universitari pentru Universitate, a coordonat Clubul de Litere al LSUB, a pus umărul la editarea unor reviste precum Litere Nouă și Folk Club și a lucrat ca redactor la Editura Sigma.

S-a specializat apoi pe consiliere în carieră, absolvind mai multe studii în domeniu. A consiliat studenții universităților Nicolae Titulescu și Titu Maiorescu, după care a fost furat, vorba vine, de Universitatea București, pentru Departamentul Servicii pentru Studenți. În prezent este directorul acestui departament.

Nici în timpul liceului n-a fost prea retras. Ne-a povestit cum, în clasa a IX-a, la scurt timp de la Revoluție, alături de câțiva colegi, a reușit să transforme o clasă de mecanică în una de filologie. Cât despre profesori, cel mai tare test din timpul liceului l-a primit de la profesorul de română. A fost o compunere despre o nucă. Toată lumea era revoltată, așa că fiecare a scris ce l-a tăiat capul. Marian Crăciun a fost mult mai îndrăzneț în lucrarea sa, drept urmare a fost chemat în fața clasei pentru a da citire textului. Zice că n-a fost în stare să citească lucrarea până la capăt, susținând atunci că mai bine iese din clasă. Profesorul nu numai că i-a pus zece, dar i-a dat și o lecție de viață. Aceea că trebuie să fie în permanență creativ.

clubul debaterilor din bucuresti 18 martie 2014 (2)

Marian Crăciun este în juriul competiției Dezbate România încă de la primele ediții. E evoluat calitatea argumentației odată cu trecerea anilor, spune dânsul. Totuși, mulți tineri încă vin la dezbateri, din păcate, fără să studieze în vreun fel tema dată. Unul dintre lucrurile esențiale în debate și oratorie este documentarea. Când stăpânești foarte bine subiectul, altfel îți ies cuvintele pe gură. Ești mult mai relaxat și mai stăpân pe ceea ce spui.

Ne-a mai zis ce să facem în situația în care avem în fașa noastră un public ostil. Este indicat să vă găsiți un punct de sprijin, o persoană la care să vă raportați pe tot parcursul discursului și pe care să o implicați interacționând cu ea. Veți căștiga teren și veți avea șansa să aduceți publicul de partea voastră.

Mulțumim pentru sfaturi! 🙂

clubul debaterilor din bucuresti 18 martie 2014 (13)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *