Luaţi-o pe asta!

Mare bucurie azi pe Facebook după ce anumite publicaţii au titrat într-un mod oarecum eronat că Guvernul Cioloş nu va mai da bani în 2016 pentru biserici. Mie din start mi s-a părut praf în ochi, special gândit pentru a acoperi lipsurile evidente ale proiectului de buget publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice: salariul minim rămâne la 1.050 lei, mai puţini bani la tineret şi transporturi şi credite bugetare în plus la SRI, SIE şi MAI.

Ca să vă mai tai puţin din entuziasm, vă citez de pe site-ul Ministerului de Finanţe:

1. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical.

În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult CREȘTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016.

2. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a contribuției statului, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016.

3. Anul viitor păstrează în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanțării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

Sumele suplimentare prevăzute în bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei au fost prevăzute, ținând cont de actele normative aprobate în 2015 referitoare la creșterile salariale în acest sector. Suma suplimentară este comparabilă cu suma alocată în anul 2015 pentru construcții și reparații.

Deci da, chestia cu „nu mai dăm bani la biserici în 2016” e vrăjeală pentru hipsteri.
ziua romaniei 2009 bacau

9 thoughts on “Luaţi-o pe asta!

 1. Din cate am inteles eu, ideea era ca nu va mai primi finantare de la bugetul de stat Catedrala Mantuirii Neamului sau, in sens largit poate, construirea lacaselor de cult. Acesta era de fapt mesajul corect, nu?

  1. Nu chiar, ca nu se interzice finantarea acestor constructii de la bugetele locale. Din bugetul guvernului, poate ca da, dar ramane de vazut. Sa vedem ce se intampla in Parlament. Sunt sigur ca parlamentarii, impinsi de la spate de BOR, vor amenda proiectul de buget si vor pune bani pentru catedrale.

 2. Minunea nu a tinut nici trei zile.
  Cu un teelfon PF a rezolvat-o.Pana acum Ciolos i-a depasit pe Tariceanu si Basescu la razgandiri.

 3. Asa si? Romania e o tara crestina. Si-asa se fura destul. Macar atat pt Biserica nationala. Mai ales ca ajuta enorm.

 4. Ca tot e Ziua Constituriei la 8 Decembrie, hai sa o mai si citim! Nu scrie in constitutie ca RO e stat laic sau secular! Daca tot o dam cu studiile de drept, avem totusi pretentii!

  1. În nicio țară laică nu scrie în Constituție chestia asta. Tocmai asta e diferența dintre statele laice și cele religioase: în cele religioase este menționată expres această particularitate.

   1. Daca nu scrie, inseamna ca nu e nici laica, nuci religioasa! Cred ca nu ati inteles spiritul principiilor de drept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *