„Inspectorul școlar general de la Bacău a încălcat cu bună știință metodologia”

Afirmația îi aparține lui Mircea Dumitru, proaspăt ieșit din funcția ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, într-o postare pe Facebook în care vorbește despre concursurile de directori și care cumva ne este adresată nouă: „am datoria […] să fac tot ce îmi stă în putință pentru ca elevii sau tinerii studenți să cunoască onoarea, corectitudinea și adevărul.”

Conform fostului minstru al Educației, Theodora Șotcan (inspectorul școlar general al județului Bacău și în același timp și deputat pentru 2 săptămâni) nu a respectat Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar (OMENCS nr. 5090/2016) și nu a emis deciziile de numire pentru directorii și directorii adjuncți care au câștigat concursul:

Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. – Mircea Dumitru via Facebook

Mai precis, Theodora Șotcan (vicepreședinte PSD Bacău), care a ocupat funcția de inspector școlar general până la data de 4 ianuarie 2017, nu și-a îndeplinit atribuțiile și nu a numit noii directori în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului, încălcând astfel articolul 21 din metodologia de concurs. Rezultatele au fost validate în ședința consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău din 16.12.2016.

În aceeași situație se regăsește și Bucureștiul. Potrivit lui Mircea Dumitru, există semnale că sunt directori noi asupra cărora se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să fie numiți cei de dinaintea lor.

Asta nu va rămâne așa. De ce să fie Bacăul unul dintre județele arătate cu degetul? Doar pentru că a fost ocupată sau pur și simplu așa a avut chef doamna Șotcan, mai nou vicepreședinte în Comisia de învățământ din Camera Deputaților? A părăsit funcția de inspector școlar general în aceeași manieră abuzivă în care și-a desfășurat activitatea în toți acești ani.

sotcan

4 thoughts on “„Inspectorul școlar general de la Bacău a încălcat cu bună știință metodologia”

 1. Incerc sa inteleg: acelasi ministru care i-a dat calificativ „foarte bine” declara ca Șotcan a incalcat metodologia? E bipolar?

 2. Art.24, modificat prin decizia din 7 ianuarie, era discriminatoriu și injust.

  Să înțelegem: Inspectoratul școlar n-a numit în august oameni răi, sau proști!
  A numit oamenii cei mai buni pe care îi știa, în primul rând gospodari, harnici, respectați în comunitate, buni profesioniști, având experiență și în munca la catedră, și în relațiile cu colegii și părinții. Nu-i de mirare, sarcina unui director nu-i ușoară, mai ales la școlile sărace, sau îndepărtate de orașe, iar de priceperea lui depinde mult bunul mers al școlii!

  Încă de la Marele Ministru, Spiru C. HARET, directorul de școală a fost ca și coloana vertebrală a învățământului, iar cei mai bătrâni știu că, unde mai stau școlile bunicilor, tot de acest mare ministru și educator al poporului pornite, alăturea de școală era și Casa Directorului, fiind Directorul pentru Școală ca și Preotul pentru Biserică, cel mai harnic Lucrător și Luminător!

  Câte școli nu aveau director de ani buni de zile, păstrat și prețuit de orice guvernare, ca piatră de temei și om de încredere…

  Doar că, vara asta se învrăjbiră liberalii cu aceia care creșteau iar în încrederea poporului, așa că au căutat cale să buimăcească oamenii simpli cu ocară și minciună despre cei din fruntea acestora.
  Pe Dragnea îl vopsiră vinovat, că de ce chema Poporul la votare?
  Iar pentru Ponta căutară să-l scoată că propria lui muncă, ceea ce a făcut dânsul la Curtea Internațională, când a descris-o mai pe urmă, ar fi copiat de pe la alții. Și găsiră pe-unul, Dumitru, care a tot schimbat comisii care ziceau că n-are cum copia omul când scrie despre propria lui înfăptuire, până găsi pe unii, care spuseră că la descrierea a ce fusese înainte de dânsul, unde a pus părerile altora, că de ce n-a pus chiar pe loc că părerea lui Popescu e a lui Popescu, și doar la sfârșit o scris că părerile alea, de la Popescu erau luate, și-l vopsiră și pe Ponta cu ocară.

  Iar pe Dumitru ăsta, ca răsplată, l-au pus ministru peste școli, deși când el a fost trimis la țară profesor, pe vremuri, chit că era în al doilea sat de București, a fugit ca dracul de tămâie, că după doi ani era la Casa Pionierilor, în oraș, iar după încă unul drept la facultate, să predea filosofia inginerilor…

  Iar Dumitru ăsta, văzându-se minstru, se repezi și-i scoase dintr-odată pe toți directorii din funcție, zicând, cum îl învățaseră liberalii, că toți directorii ar fi cu Dragnea și cu Ponta.
  Și ca să scape de tot de dânșii, puse să se facă un concurs îi spunea el, da în batjocură, ca la neoameni!

  Auzi ce cerea el de la educatoare și învățătoare, doar ca să se înscrie:
  Nu doar facultate, nici nu se uita la asta, cum nu întrebă nici de zugrăvit, cine-o adus de la oraș manualele copiilor sau care e legea, nu, le ceru direct doctorate, școli după facultate, școli în afara țării, funcții la ministere sau inspectorate, cărți publicate, funcții în proiecte europene… Cine n-avea patru doar din astea, pomenite aicea, nici că se putea înscrie.

  Apoi mai și râdea de dânși, făcându-i, cu liberalii și ziariștii lor, ba „repetenți”, ba „picați”, ba „prost pregătiți”, ba „nepricepuți”, așa și-au bătut ei joc de oamenii care au muncit o viață pentru școală, că stăteau umiliți și plângând oameni cu părul alb și mâna crăpată de creta cu care au învățat pe inginerii, doctorii și chiar și pe liberalii ăștia! Poate de la Moș Ion Roată, cel scuipat de boier, n-au mai fost așa umiliți oamenii de treabă!

  Apoi, cu cei care au izbutit totuși să se înscrie, cam jumătate, le puse întrebări de se cruciră, cică „ce n-are măgarul, coamă sau copite”. Că după Dumitru, măgarul n-are coamă, că și el are părul scurt la spate…

  Dar, dacă au apucat să se înscrie, nu-i poți păcăli chiar așa pe directori, se descurcară și mai toți trecură.

  Dar ei sunt numai jumătate.
  Pe cine pui în rest?
  Școlile și inspectorii tot pe cei puși în vară i-ar fi vrut, dar Dumitru, știind că puțini se vor putea înscrie și doritor să aducă alții, a pus articolul 24, că decât cel neînscris, oricât de bun și de harnic, neapărat trebuie să fie altul.

  Dumitru, cu liberalii, căzu la alegeri, dar legea lui rămase, iar Iohannis a tras cât a putut să nu-i lase pe cei aleși de popor la alegeri.

  Așa că doar acu, de Bobotează avurăm în sfârșit oameni noi, care să schimbe ce se mai putea face, adică măcar unde-or mai fi rămas școli fără nici un director nou, că sunt prea grele și nu se-ncumetă nimeni, măcar acolo să-l lase, pe cât a mai rămas din an, pe cel ce sfințise locul cu truda lui până să vină Dumitru să le batjocorească pe toate…!

 3. Mananci ciuperci, Robert Alexandru. Sunt scoli unde PSD Bacau nu a acceptat sa ramana cel vechi, ci a venit altul, care a prestat mai mult in numele partidului. Mai lasa osanalele, sau vrei si tu la Bucuresti, sa te ia doamna Sotccan cu ea, sa iti arate Cismigiul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *