Încă de la bun început, trebuie să știți că un Master Plan General de Transport (MPGT) nu reprezintă doar un set de hărți desenate cu carioca și SF-uri care să dea bine la televizor, ci este un document programatic care stă la baza investițiilor pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea unui transport durabil la nivelul întregii țări.
Master planul de transport al României, aprobat (în sfârșit!) zilele trecute de Guvernul României, a fost realizat cu ajutorul multinaționalei americane AECOM, în baza unui contract în care firma de consultanță a încasat peste 2,5 milioane de euro. De asemenea, Comisia Europeană a acordat în permanență suport statului român pentru finalizarea acestei strategii.
Documentul are vreo 730 de pagini. Am apucat să îl răsfoiesc pe sărite, suficient astfel încât să îmi fac o părere cu privire la obiectivele ce privesc Bacăul:
- până în 2020: drum expres Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava;
- până în 2020: autostradă Tg. Neamț – Iași – Ungheni (Tg. Neamț – Târgu Mureș abia în 2026);
- până în 2026: autostradă Bacău – Brașov;
- până în 2031: drum expres Bacău – Piatra Neamț;
- până în 2019: modernizare cale ferată Focșani – Roman (Roman-Iași și Focșani-Ploiești abia în 2026)
- până în 2018: modernizare Aeroportul Bacău (ca aeroport de importanță regională, nu internațională);
- până în 2017: modernizare sau construire terminal multimodal în Bacău.
Conform Master Planului, varianta ocolitoare a municipiului Bacău ar urma să fie realizată la profil de drum expres, nu de autostradă. Apropo de asta, în MPGT nu scrie nimic despre autostrada A7 (Bacău – Ploiești). De asemenea, un eventual drum expres între Bacău și Brașov n-a fost luat în calcul.
După ce voi citi cu atenție MPGT-ul aprobat de Guvern, voi reveni cu o analiză a acestuia în ceea ce privește locul Bacăului în dezvoltarea pe termen lung a transportului de toate tipurile din România.
Concluzie: Bacau – Bucuresti = drum express pana la Buzău iar de acolo pana in capitala pe DN2 sau drum express pana la Ploiesti iar apoi autostrada pana la Bucuresti. Zic bine?
Drum expres până la Ploiești și de acolo autostradă/drum expres (la alegere).
Problema e cu vestul… nu vom avea cale de acces rapidă până în 2026. 🙁
Corect aici este marea problema iar 2026 (varianta optimista) pare atât de departe…pana atunci ușurel-ușurel (vreo 3 ore minim pana la Brasov) pe minunatul drum existent.