Cui i-e frică de Bikestock – Parada bicicliștilor băcăuani?

Primăria Bacău a observat că ne strângem astăzi în fața instituției pentru a pleca într-o plimbare cu bicicletele în centrul orașului și, probabil în premieră pentru ultimii 10 ani, s-a autosesizat. Astfel, am primit pe e-mail o adresă prin care sunt amenințat, în calitate de organizator al evenimentului de diseară, cu sancțiuni.

Adresa, semnată de viceprimarul Vasile Tescaru și de doamna Daniela Mihăilă (șef cabinet primar), e formulată de așa natură astfel încât eu, un puști de 22 de ani, să fiu intimidat și să renunț la organizarea acțiunii de diseară, o simplă plimbare cu bicicletele la care și-au anunțat prezența peste 200 de băcăuani. Din capul locului vă transmit că Bikestock – Parada bicicliștilor băcăuanu rămâne un eveniment bătut în cuie, prin urmare ne vedem diseară începând cu ora 20:00 în fața Primăriei Bacău pentru a porni într-o plimbare cu bicicletele pe strada centrală a municipiului, închisă traficului rutier în această perioadă!

Totuși, mi-ar plăcea să înțeleg de ce recurg la astfel de metode cei care conduc orașul. Nu le place că ne strângem în fața Primăriei? Sunt deranjați de faptul că cetățenii deloc puțini aflați la plimbare sâmbătă seara vor vedea că suntem mulți bicicliști în Bacău și că avem nevoie de piste și parcări pentru biciclete? Vor să ascundă această realitate de sutele de actori din țară și nu numai, prezenți zilele acestea la Bacău pentru festivalul Theaterstock?

cover event bikestock

Primăria Bacău ne acuză că am încălcat Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice pentru că nu am fi solicitat aprobare din partea Comisiei de avizare a manifestațiilor publice. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu știu ce fel de consilieri juridici lucrează în Primăria Bacău, cum de altfel îmi vine greu să cred că oamenii aceștia mi-au citat din lege fără să o cunoască sau măcar să o citească așa cum trebuie.

Legea e de partea mea și o să vă dau câteva argumente:

  • 1. Bikestock este o simplă plimbare, nu un miting. Nu scandăm, ci doar pedalăm;
  • 2. Conceptul de „aprobare” (obținerea acordului Primăriei) nu există în Legea nr. 60/1991, ci doar cel dea declarare a manifestărilor publice;
  • 3. Având în vedere că evenimentul nostru constă într-o plimbare (deci este sportiv) și ne întâlnim în fața Primăriei (clădire de interes public), conform articolului 3 din Legea nr. 60/1991 acțiunea noastră nu trebuia declarată în prealabil;
  • 4. Străzile pe care vom pedala sunt închise traficului rutier, deci nu încurcăm pe nimeni;
  • 5. Nu ne intercalăm cu niciun spectacol de la Theaterstock.

Data viitoare, dragi reprezentanți ai autorităților locale, vă rog să vă faceți temele. Până atunci, tentativa dumneavoastră de a ne intimida e desprinsă din perioada de dinainte de 1989. Oricum, frumoasă încercare!

Bicicliști, ne vedem diseară la 20:00!

adresa primaria bacau amenintare bikestock

One thought on “Cui i-e frică de Bikestock – Parada bicicliștilor băcăuani?

  1. Ar fi dragut acum Primaria sa lase libera circulatia auto prin centrul orasului asa cum cetatenii au cerut de la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *