Cele două tur(n)uri ale ipocriziei

Am mai asistat la dezbateri ipocrite și profund politicianiste, dar subiectul alegerii primarilor într-un tur sau două tururi le depășește pe toate. Și spun asta pentru că sesizez, atât la nivel național, cât și la nivel local, o inconsecvență care mă face să caut niște lămâie, ca să mă exprim plastic.

După ce anul trecut au fost de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur, votând în luna mai inițiativa legislativă nr. 155/2015, care a modificat Legea administrației publice locale 215/2001 și Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, mai mulți politicieni (mai ales din zona liberală) s-au trezit înainte cu 5 luni de alegeri că ceea ce au votat nu îi avantajează. Astfel, acum țipă în gura mare că legea e nasoală și că trebuie schimbată.

Dragoș Luchian: Oare cui îi e teamă de alegerile din două tururi?
Răspuns: Dumneavoastră, care ați votat anul trecut pentru alegeri cu un singur tur.

Printre răzgândaci se numără și senatorul Dragoș Luchian și deputatul Lucian Ciubotaru, ambii de la PNL, trimiși de băcăuani în Parlamentul României în baza blatului USL-ist. Votul lor a fost pentru alegeri locale cu un singur tur, dar astăzi, la jumătate de an de atunci, s-au răzgândit și n-au nicio remușcare să fie ipocriți. Priviți postările lor, le-am atașat mai jos.

Toți deputații și senatorii din Bacău au votat pentru legea care prevede un singur tur la locale, cu excepția lui Vasile Nistor (ALDE), care a absentat, și a lui Ionel Palăr (PNL), care s-a abținut, neavând curajul să spună că este împotrivă.

Ei sunt parlamentarii băcăuani care au fost pentru un singur tur: Avram Constantin (ALDE), Ciubotaru Lucian-Manuel (PNL), Iancu Iulian (PSD), Marcu Viorica (PNL), Melinte Ion (PSD), Necula Cosmin (PSD), Smarandache Miron (PSD), Șova Lucian (PSD), Vlase Gabriel (PSD), Vreme Valerian (UNPR), Dragoș Luchian (PNL), Dan Tătaru (PSD) și Bujor Dumitru (UNPR).

La dezbaterile din Parlament, singurul care s-a declarat împotriva legii a fost Remus Cernea (de asta îmi și place de el și spun mereu că e parlamentarul meu preferat):

Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte.  Din nefericire, fără scăderea pragului electoral şi fără a avea vot în două tururi pentru primari, această lege nu reprezintă o reformă reală. De aceea am votat împotriva ei. Sigur că se va prezenta această lege, poate şi celelalte din pachetul legislativ privind legislaţia electorală ca fiind o reformă electorală.  Din nefericire, din punctul meu de vedere este mai mult o amăgire a societăţii româneşti că aceasta este o reformă. Nu este o reformă reală. Vă mulţumesc.

La polul opus, liberalii, care acum se dau cu fundul de pământ că democrația ar urma să aibă de suferit dacă vor fi alegeri cu un singur tur (iar lucrul ăsta e adevărat, căci legimititatea primarilor va fi scăzută cu un singur scrutin), au votat la unison în favoarea modificărilor legislative din luna mai 2015.

A nu se înțelege că acest articol este o pledoarie împotriva alegerilor cu două tururi. Nici pe departe! Eu chiar îmi doresc 2 tururi, dar nu pot să tac și să nu remarc ipocrizia și maniera politicianistă în care PNL se raportează la alegerile locale din 2016.

Cât despre Dragoș Luchian, viitor candidat la Primăria Bacău, m-a convins încă o dată că nu e cu nimic diferit față de ceea ce am văzut până acum pe scena politică.

dragos luchian lucian ciubotaru arena nationala miting usl 2012

3 thoughts on “Cele două tur(n)uri ale ipocriziei

  1. Partidul M10 este singurul care a militat dintotdeauna pentru votul în două tururi pentru alegerea primarilor.

  2. E normal ca Luchian sa nu fie cu nimic diferit fata de ceilalti politicieni din partidele vechi pline de corupti,pline de mizerie umana.Luchian este omul si creatia lui Stavarache,el l-a facut viceprimar,el l-a facut senator,este copilul de suflet.Daca (doamne fereste) va iesi primar va continua aceeasi politica in Bacau cu aceasi oameni,cu aceleasi manevre,cu aceleasi hotii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *