Dezmăț pe banii noștri la Primăria Bacău: nereguli de milioane de euro

Cât dă 69 de milioane împărțit la 4,55 (cotația la zi a unui euro)? Vă spun eu: peste 15 milioane de euro. Aceasta e valoarea abaterilor contabil-financiare (adică bani atribuiți greșit) pe anul 2013 din bugetul municipiului Bacău, conform Curții de Conturi. Fiind an electoral, 2012 se pare că a fost un an mult mai cuminte, suma abaterilor ridicându-se puțin peste 1 milion de euro.

Chiar dacă planează o groază de suspiciuni asupra acestor bani, multe dintre abaterile indicate de rapoartele Curții de Conturi reprezentând material interesant pentru procurorii anticorupție, nu trebuie să plecăm de la ideea că banii aceștia au fost neapărat furați. În unele cazuri lipsesc documentele justificative, în altele bunurile sau serviciile achiziționate de Primăria Bacău, iar exemplele de probleme pot continua până la înregistrari contabile eronate sau diminuarea inexplicabilă a unor amenzi și așa mai departe.

Primaria-Bacau-Black-and-White-Octombrie-2007-e1337116648561

 • pentru 2012: controlul și auditul au fost efectuate în perioada 13.05.2013 – 05.07.2013; au fost constatate abateri de 4.620.000 lei, din care 2.594.000 prejudiciu.
 • pentru 2013: controlul și auditul au fost efectuate în perioada 06.05.2014 – 27.06.2014; au fost constatate abateri de 69.155.000 lei, din care 748.000 prejudiciu.

Prejudiciile constatate de Curtea de Conturi la Primăria Bacău sunt sigure. Cât despre abaterile financiar-contabile de milioane de euro, ele se pot transforma, așa cum am spus mai sus, în adevărați monștri pentru cei care au semnat hârtiile și care au alocat bani publici nerespectând legea. În rapoartele pentru anii 2012 și 2013 pe care le dețin, Curtea de Conturi a formulat o grămadă de măsuri și recomandări către primarul Romeo Stavarache și către Consiliul Local.

Primarul a fost obligat să dispună măsuri concrete pentru fiecare dintre neregulile pe care le-a găsit Curtea de Conturi, organismul care are rolul de a controla cheltuirea banilor publici în România (pentru neștiutori). Le-o fi aplicat? O fi reușit să recupereze banii cheltuiți aiurea? 🙂

campanie-electorala-stavarache-sala-sporturilor-2012-3

Acesta este doar un preambul pentru articolele pe care am de gând să le scriu despre cheltuirea anapoda și pe alocuri discreționară a banilor cetățenilor municipiului Bacău. Cred că avem cu toții dreptul să știm ce se întâmplă cu banii noștri. Vor urma cifre, detalii, dar și o trecere în revistă a faptelor și a situației actuale vizavi de multe subiecte dragi nouă:

 • sportul băcăuan (echipa de fotbal – Asociația SC Bacău + Sport Club SA -, Asociația Top Sport, Asociația CS Arena, Sala Polivalentă, întreținere baze sportive);
 • pavele și borduri;
 • deszăpezire;
 • finanțări nerambursabile pe Legea 350/2005;
 • amenzi micșorate pentru unii sau alții fără temei;
 • concerte și festivaluri (Zilele Bacăului, sărbători de iarnă, Romanian Top Hits);
 • învățământ (nereguli la școli și licee).

Curioși, nu?

7 thoughts on “Dezmăț pe banii noștri la Primăria Bacău: nereguli de milioane de euro

 1. Uiti niste asociatii care au primit bani de la Primarie pentru diverse chestii. Am rugamintea sa nu publici comentariul si tu, poate si cu ajutorul lui Ionut Avram, sa scormonesti/-iti despre As. Total Volei si cum au sifonat si ei cateva zeci de mii de lei, daca nu cumva sute!

  Ca sa iti faci o idee…in urma discutiilor s-au alocat catre CSS si CS Stiinta Bacau sume importante!

 2. Cel mai bun primar din istoria Bacaului. A stiut sa isi inghesuie banii altora in buzunar. Si-a imbogatit neamurile si camarila. A ingropat sportul si cultura. S-a jucat cu noi ca Sechelaru cu guvizii bacauani! Eu unul cred ca ar trebui decorat cu niscaiva… ce vrea populatia asta amarata, care inca nu a emigrat din Bacau!

 3. Multi bani au fost dositi prin proiecte sportive si culturale! Este metoda cea mai usoara de a nimici un oras si a fura pana si putinta de a spera prin spiritualitate. In felul acesta ne-au transformat in mumii, lipsiti de vointa si total neputinciosi! Au furat cultura, stiinta si sportul si ne-au dat anuala borduriada! Am devenit un oras de piatra, borduri infinite, sfaramicioase… Stiati ca in Bacau cetatenii de rand nu au dreptul constitutional de a se manifesta artistic in spatiile oficiale: sali de spectacol, muzee… si ca acest drept il au doar cativa aserviti sistemului? O aiureala de tara in care astfel de personaje au inceput sa puta…

 4. Egoismul acestui primar este urias. Cu o nesimtire infinita isi bate inca joc de cetatenii acestui oras. Dupa ce a finantat PNL-ul, dupa ce si-a infundat buzunarele, inca ne mai vrea fripti , ca pe puii de balta din rezervatia de pe lacul din nordul orasului, lac in numele caruia , prin false proiecte cetatenesti s-au furat de asemeni sume importante!

 5. Pai, daca-i asa cum spun unii, de ce-l mai tineti primar?!
  De ce nu-l puneti pe Parascan?
  Sau pe bretenu’ lui, Profesor Doctor Ghiorghi Iorga?

 6. Parascane, ciocu’ mic!
  Ai vazut ce-a patit Nemtov, langa Kremlin…
  Cand l-ati prins cu mita-n sac, jos cu el! Ca de nu, face el jos cu voi.

  Sa traiti bine!

 7. Sa traiesti nea pretinu! Tin minte ca la revolutie te-ai fofilat sa scapi, dar ochii tot albastrii ti-au ramas… Nu ma mira amenintarile tale. Toti o apa si un pamant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *