Cultul personalității, băgat pe gât adolescenților de la ID Fest

Nici bine nu s-a încheiat ziua a doua de la ID Fest că deja am auzit de două ori emanațiile cultului personalității, boală de care se pare că suferă nu doar Romeo Stavarache, primarul acuzat de 5 fapte de luare de mită, ci și Anca Sigartău, director al Teatrului Municipal Bacovia de vreo 3 luni.

Treaba e că organizatorii rostesc din când în când, înainte și/sau după spectacole, sponsorii și partenerii ediției cu numărul 16 a ID Fest, lucru care mi se pare perfect normal. Prezentatorii menționează numele firmelor, instituțiilor și mijloacelor mass-media care au acceptat să sprijine evenimentul. Partea cu grimase vine atunci când adolescenții sunt nevoiți să rostească „mulțumiri speciale domnului Romeo Stavarache” imediat după ce pronunță Primăria Bacău și „mulțumiri speciale doamnei Anca Sigartău” după Teatrul Bacovia.

eric tutuianu si beatrice goldan grimase

Vreau să cred și sunt aproape convins că liceenii de la ID Fest nu practică astfel de lingușeli. Sursele mele spun că aceste formulări s-au numărat printre condițiile impuse de autoritățile locale celor de la ID Fest dacă vor să pupe bani pentru festival. Finanțare publică ce a venit, apropo de asta, după niște intervenții nu tocmai oficiale ale tinerilor de la Asociația „Ingenious Drama”. De parcă Primăria Bacău nu ar avea nicio obligație față de acești tineri care aduc anual sute de adolescenți din toată țara la Bacău și, de ce nu, față de toți tinerii din Bacău, după ce edilii au distrus sportul băcăuan și nu au încurajat dezvoltarea culturii timp de 10 ani.

Despre Romeo Stavarache știam deja că are o plăcere nebună în a-și pune semnătura și mutra pe toate gardurile (inclusiv în albumele cu biserici finanțate din banii fraierilor de noi), dar nu credeam că e molipsitoare. Sper ca Anca Sigartău să nu le calce pe urme celor care conduc Bacăul de 3 mandate. Nu de alta, dar am motive să cred că și ea are cultul personalității. Văd non-stop fotografii cu dânsa în comunicatele de presă pe care le primesc de la Departamentul de comunicare al Teatrului Bacovia.

Dacă aș fi în locul prezentatorilor (pe care, repet, îi înțeleg și nu îi blamez pentru asta deoarece le-am văzut grimasele și știu că nu au de ales) aș spune „mulțumim băcăuanilor pentru sprijin”. Pentru că Primăria Bacău ne reprezintă pe noi, băcăuanii, iar banii publici care se duc la Asociația „Ingenious Drama” sunt de la noi, care plătim taxe și impozite la bugetul local. Nu de la Romeo Stavarache de acasă.

9 thoughts on “Cultul personalității, băgat pe gât adolescenților de la ID Fest

  1. Astept si un articol fain, scris de tine, legat de activitatea tinerilor voluntari si actori de la ID Fest, cu prilejul acestui event. 🙂

  2. Mergi pana la cimitirul Sarata II si ai sa vezi ca pana si pe un afis de acolo si-a pus numele.
    Parca cimitirul ala l-a facut cu bani de la mama lui de acasa ….
    Mi-e greata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *