De ce nu am fost de acord cu creditul bancar de peste 60 de milioane de la BERD

Principial, sunt genul acela de persoană care nu se întinde mai mult decât îi este plapuma, astfel încât din punct de vedere material nici nu tânjesc la lucrurile altora și nici am vreo obsesie de a fi în ton cu ultima fiță. Totuși, atunci când vorbim de o organizație, de o entitate, de o structură publică în cazul de față, de o municipalitate în caz particular, procurarea ultimelor tehnologii nu numai că poate avea efecte economice pozitive pe termen mediu și lung, dar îmbunătățește calitatea vieții și ușurează viața oamenilor în cel mai decisiv mod cu putință.

Așadar, și eu sunt de părere că iluminatul public din oraș trebuie modernizat, că rețeaua este veche și totodată mare consumatoare de energie electrică și, nu în ultimul rând, că înlocuirea actualelor becuri incandescente de pe străzi cu lămpi LED ar fi benefică. Și estetic, și ecologic. Dar asta nu înseamnă că automat ar trebui să fiu de acord cu felul în care actuala administrație condusă de primarul Cosmin Necula a ales să atace această problemă mai ales din perspectiva finanțării.

bacau energiei strada noaptea luna

La propunerea primarului, Consiliul Local al municipiului Bacău a dat undă verde, la ședința extraordinară de marți, 10 octombrie 2017, contractării unui credit bancar în valoare de 13.500.000 euro (peste 60 de milioane de lei) de la BERD. Eu și consilierii de la PNL am votat împotrivă. Astfel, datoria publică a Bacăului sare de 20%, iar una dintre promisiunile primarului devine, așa cum îmi place mie să spun, prominciună.

Accesarea de fonduri europene în vederea diminuării poverii costurilor cu reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public. – extras din capitolul VII al Programului de guvernare locală

Pe lângă cei 13.500.000 euro, în cei 15 ani fixați pentru rambursare vom direcționa din bugetul local către BERD alte 3 milioane de euro reprezentând dobânzi, comisioane și fel de fel de costuri administrative. Primarul spune că este un cred „preferențial” și avantajos. Bonus: municipiul are o perioadă de grație de 3 ani, deci rambursarea creditului o să înceapă după 2020, deci când actualul primar va fi părăsit deja fotoliul de edil al orașului Bacău. Este, în opinia mea, un „cadou” oferit în avans viitorilor primari.

Conform expunerii de motive care s-a aflat pe masa noastră, a consilierilor locali, creditul vizează reabilitarea infrastructurii de iluminat public pe aproximativ 26 km de străzi (nu 41, așa cum eronat scriu pe unde apucă portavocile primarului), înlocuirea a 9.000 de corpuri de iluminat utilizând corpuri cu tehnologie LED, instalarea unui sistem de monitorizare în 20 de locații publice, respectiv consolidarea și reabilitarea clădirilor în care funcționează Primăria Bacău și Spitalul TBC.

municipiul bacau noaptea

Când le-au fost solicitate detalii despre aceste proiecte, adică nume de străzi pe care se va interveni la rețeaua de iluminat, studii în baza cărora s-a ajuns la concluzia că trebuie să împrumutăm fix 13,5 milioane de euro și alte chestiuni lămuritoare, primarul și viceprimarii au dat din umeri, susținând că aceste aspecte vor fi definitivate prin documentațiile pe care urmează să le realizeaze BERD. În concluzie, ne împrumutăm, dar nu prea știm exact pentru ce. Important e să ne împrumutăm! 🙂

Eu am votat și m-am exprimat public împotriva acestei îndatorări a populației din următoarele considerente:

  • proiectele de investiții vizate de aceste investiții puteau fi realizate cu fonduri UE (axa 3 din POR 2014-2020) sau/și cu bani din bugetul local;
  • în bugetul local există un excedent din 2016 (bani necheltuiți) valorând 55 de milioane de lei;
  • generațiile viitoare vor purta pe umeri povara acestui credit bancar;
  • necesitatea investițiilor propuse nu a fost nici documentată, nici prezentată cu date, cu cifre, cu studii de impact.

P.S.: nu e amuzant că fix pesediștii, aparent mari luptători cu băncile și cu “străinii”, dau fuga la instituțiile bancare străine pentru a le băga comisioane și dobânzi în conturi?

3 thoughts on “De ce nu am fost de acord cu creditul bancar de peste 60 de milioane de la BERD

  1. Omule,in lumea civilizata se lucreaza pe credit.Nu este nici o problema ca se face un credit,doar ca trebuie urmarit sa se cheltuie cu cap.Este normal ca lo o dezvoltare de durata sa plateasca si generatiile urmatoare.Daca nu faci nimic,generatiile urmatoare nu vor mai exista.Nu observi ca orasul este parasit? Interesant este ca orasul a fost parasite sub administratie liberala.

    1. Dar ai si varianta fondurilor europene NERAMBURSABILE .
      Fonduri la care generatiile urmatore…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *