Surprize, surprize: Centura Bacău nu are finanțare europeană

În seara asta, având puțin timp liber înaintea evenimentului cu bicicliștii, am făcut niște cercetări privind varianta ocolitoare a municipiului Bacău, curios fiind de ce nu încep lucrările.

Ieri s-au făcut fix 100 de zile de la fastuoasa semnare a contractului de execuție între CNADNR și turcii de la Eko Insaat Ve Tic As, care a avut loc chiar aici, la Bacău, în prezența premierului și a celui care ne-a făcut golani.

Mai întâi a fost zvonul că s-ar fi certat asociații de la Eko Insaat Ve Tic As între ei, apoi a fost intoxicarea cu DNA, iar din momentul de față a celor care tot promit centura de câțiva ani de zile (politicieni PSD, Guvern, Victor Ponta etc) e că „se așteaptă un aviz”. Pe site-ul CNADNR e trecută în tabelul cu proiectele în fază de execuție, stadiul actual consemnat fiind „perioada de constituire a garanției de bună execuție”.

Revin la mica mea căutare. Încă din 2010 ni se cântă că Centura Bacău urmează să fie finanțată pe fonduri europene, prin POS-T (Programul Operațional Sectorial Transport). Atunci auzeam asta de la PDL-iști. Așa e, apare în strategiile pentru exercițiul bugetar european 2007-2013, dar asta nu înseamnă că finanțarea este disponibilă. Trebuie să o contractezi, tu, CNADNR, ca să ai banii.

M-am uitat atent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la stadiul obiectivelor finanțate pe fonduri europene și am avut surpriza ca în lista proiectelor contractate să nu regăsesc Centura Bacău nici la POS-T, nici la REGIO. De asemenea, am intrat pe site-urile dedicate programelor TRANS și REGIO și nici urmă de dovadă că Centura Bacău ar avea contractată vreo finanțare europeană până în prezent. Am fost mințiți.

În plus, chiar dacă va fi contractată o finanțare europeană în săptămânile/lunile următoare, ea ar expira la 31 decembrie 2015, ultima zi în care se mai pot face cheltuieli pentru cadrul financiar 2007-2013. Centura Bacău ar trebui fazată pe exercițiul bugetar 2014-2020, un lucru foarte posibil în momentul de față. Alte demersuri, altă distracție…

Până atunci, trebuie să știți un singur lucru: Centura Bacău nu are finanțare, dar are un constructor, dacă vă încălzește cu ceva. 🙂

sigla centura bacau jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *