BISMUN 2014 – școală de lideri?

Vinerea trecută, exact la ora asta, mă aflam sub acoperișul Palatului Parlamentului, unde 230 de tineri participau la cel mai important proiect de simulare ONU din România, BISMUN (Bucharest International Student Model United Nations). N-am fost niciodată un fan al evenimentelor care simulează ceva, însă BISMUN merită luat în seamă și pentru simplul fapt că niște tineri vin la eveniment, se informează, lucrează pe anumite rezoluții și implicit mai află câte ceva despre ceea ce îi înconjoară.

MUN-urile sunt de fapt dezbateri care îmbracă forma discuțiilor ce au loc în organismele ONU. Concret, participanții joacă rolul de delegați ce trebuie să respecte politica, interesele și obiectivele statului pe care îl reprezintă. Asociația Tineretul ONU din România (UN Youth Association of Romania), organizatorul evenimentului, a împărțit BISMUN 2014 pe 8 comitete. Am stat vreo 2 ore la BISMUN, timp în care am luat contact cu SOCHUM și cu Historical Trusteeship Council. A fost fun, mai ales în SOCHUM, unde am văzut o mulțime de săgeți zburând între diplomații aspiranți. Mulți tipi super inteligenți, iar acum nu glumesc.

bismun 2014 (2)

N-am fost la deschidere, dar am auzit că senatorul Mircea Geoană a electrizat sala, vorbindu-le tinerilor despre schimbare și reformă. În general, stau destul de chill când aud de schimbare și reforma în discursurile unor oameni care activează în politică de aproape 25 de ani. Reacționez mai bine la fapte decât la vorbe. La ticluit propoziții ne pricepem cu toții, dar de aici și până la producerea de schimbări semnificative în societate e drum lung.

Am asistat și la un side event, susținut de Konrad Adenauer care, la modul cel mai serios, nu m-a plicisit numai pe mine, ci i-a plictisit vizibil și pe participanții la BISMUN 2014. Îi cred, așteptau să se întoarcă în comitete, gata să se lupte pe cale diplomatică pentru interesele țărilor pe care le reprezentau. Aceste side event-uri sunt ca pauzele publicitare în timpul filmelor de la TV, nedorite, dar necesare. Trebuie băgați cumva în seamă și sponsorii, în afară de a le lua banii, nu? Apropo de bani și BISMUN, pe holuri se auzeau niște îndoieli ale membrilor asociației. Cică unii muncesc, iar alții încasează. E, na… vorbește lumea! În fine.

bismun 2014 (7)

Provenind din țări precum SUA, Ghana, Malaezia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Bulgaria și, desigur, România, participanții au avut la dispoziție, pe lângă „munca” de la Parlament, o serie de activități recreative și un tur al Bucureștiului, acesta din urmă făcând deliciul participanților din străinezia. Au avut welcoming cocktail, seară arabă, recepție diplomatică, seară tradițională și, pentru că tema BISMUN-ului a fost „Just and unjust wars”, ultima seară s-a petrecut la adăpost, la Bunker Party. Just. Dimineață, participanții au ieșit din buncăr (oh, ce unjust!), s-au schimbat și s-au rujat pentru festivitatea de încheiere, găzduită de Ministerul Culturii.

Mă scuzați că nu m-am exprimat diplomatic, dar v-am spus că nu sunt fanul simulărilor. În viziunea mea, diplomația este, ca să mă exprim plastic, o perdea de mătase menită să ferească de lumină murdăria din încăperile lumii.

O abordare și mai personală din partea unui participant găsiți aici. Gazeta de perete a BISMUN 2014, cu toate conferințele, discuțiile și evenimentele sale, o puteți accesa pe daily.bismun.com. Un articol „mai” obiectiv găsiți în EvZGata, poze cu perdelele liderii de mâine!

3 thoughts on “BISMUN 2014 – școală de lideri?

  1. Dar oare la Clubul dezbaterilor nu faceţi aceeaşi chestie? Nu simulaţi și voi dialoguri și confruntări? De ce trebuie să vorbiţi rău de chestiile pe care le fac alţii, chiar dacă sunt în principiu la fel cu ceea ce faceţi voi? Sau asta înţelegi tu prin politically corectness?

    1. N-am vorbit pe nimeni de rau, reciteste textul. Noi, la Clubul Debaterilor, incercam in primul rand sa atragem alti studenti spre dezbateri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *