Analiza singurei dezbateri electorale din Bacău. Tripleta PSD-ALDE-PRU le-a dat cu flit tinerilor băcăuani.

La dezbaterea publică de ieri a candidaților băcăuani la alegerile parlamentare, organizată cu brio la Ateneu de tinerii de la Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Bacău, au fost prezenți cei 2 independenți care vor în Camera Deputaților și reprezentanți de la 4 partide aflate în cursă: PNL, USR, ANR și PMP.

Din ciclul „știm deja pe cine să nu punem ștampila mâine„, de la eveniment au absentat PSD, ALDE și PRU. Ca să ne înțelege, toată lumea a fost invitată. Se pare că organizațiile locale ale acestor 3 partide, toate gravitând în jurul unui viitor premier PSD, nu sunt interesate de educație, cultură și dezvoltarea tinerilor, temele propuse ieri spre dezbatere de elevii băcăuani.

dezbatere-electorala-parlamentare-bacau-ateneu-2016

Au fost multe întrebări din partea zecilor de tineri prezenți în sală, însă răspunsurile din partea candidaților prezenți n-au fost extraordinare, pe alocuri chiar mulțumitoare în cazul unor curiozități concrete ale colegilor mei de generație. Chiar dacă mi-am făcut apariția la Ateneu pe la ora 16:00 din motive ce țin de ședința AGA de la Thermonergy, grație înregistrărilor de pe pagina CJE Bacău am reușit să urmăresc toate discuțiile.

Câteva concluzii personale (în ordinea de pe scenă):

  • Mircea Fechet (PNL): idei în mare parte bune, dar expuse ca pe o gargară care nu dă prea bine la electoratul tânăr. Atunci când a dat exemple concrete (deci invers față de cum arată programul PNL pentru tineri), a reținut atenția sălii. Din păcate pentru el și mai ales pentru partid, nu e pe loc eligibil pe listă.
  • Independetul Sorin Șova: mișcare scenică interesantă, propoziții la obiect, principii corecte despre domeniul educațional, însă fără prea multe soluții concrete în discurs. Dacă intră în Parlamentul României, are nevoie fie de consilieri, fie de mult timp pentru a citi politici de toate felurile, documente strategice, legi, analize etc. Asta dacă vrea să facă ceva acolo, desigur.

sorin-sova-dezbatere-tineri-parlamentare-2016

  • Lucian Daniel Stanciu-Viziteu (USR): se vede că a învățat și apoi a predat în Franța. În ciuda faptului că pe alocuri are mari lacune în ceea ce privește realitatea din sistemul românesc, nefiind la curent cu prevederile și politicile în vigoare, candidatul de la USR Bacău cu cele mai mari șanse de a intra în Parlament îmi dă senzația că știe ce ar trebui să facă acolo. A repetat de mai multe ori că vrea să fie „vocea tinerilor din județul Bacău în forurile decizionale din capitală”. N-are proiecte concrete, dar stă bine la partea cu principiile și integritatea. Cam ca tot USR-ul de altfel. 🙂
  • Valerian Vreme (PMP): a pus foarte mult accent pe ce nu s-a făcut până acum în educație, discurs negativ care pe el îl avantaja cel mai puțin acolo, sub ochii unor tineri care nu sunt proști și care știu că a fost ministru, că are deja vreo 2 mandate de deputat de Bacău la activ și că oferirea unor tablete la școală (principalul punct pe tineret din programul lui) nu rezolvă mare lucru. Totuși, n-ar fi rău să se țină de această idee.
  • Iulia Ștefănescu (ANR): comportamentul oamenilor din Bacău ai lui Marian Munteanu a lăsat de dorit. S-au răstit și au țipat la elevi, i-au acuzat că n-au adus niște tineri din mediul rural (cu forța, eventual), ca la final să se ridice de pe scaune și să părăsească sala în mijlocul dezbaterii. Inclusiv Iulia Ștefănescu, cea care are o sinceritate aparte. Întrebată de elevi care sunt proiectele ei concrete pentru tineri, după vreo 10 minute de fâstâceală, a răspuns scurt: nu am. Sec.
  • Cosmin Curelea (independent): are mai mulți tineri în echipă, are voință, s-a mișcat bine și prin județ, dar duce și el lipsă de soluții în privința unor propuneri de politici naționale, exact lucrul pe care ar urma să îl facă dacă ar intra în Camera Deputaților. A zis el niște lucruri interesante vizavi de autoritățile locale mai ales pe sport (fiind profesor de sport, e de înțeles), însă la capitolul politici educaționale și de tineret are nevoie de multă expertiză.

Aș fi scris vreo 3-4 rânduri și despre PSD, ALDE și PRU, dar au absentat, refuzând dialogul cu tinerii. Hai că de la PRU n-aveam pretenții, dar mă așteptam ca PSD, care la Bacău îl are pe președintele TSD pe un loc eligibil pe listă, să își facă apariția și să ia taurul de coarne. Cum USR și Cioloș se duc la Gâdea, așa pot veni și ei în fața tinerilor pentru a le arăta că vor să își spele imaginea de asasini ai Legii Educației.

Totuși, dacă aveau de gând să o trimită pe Theodora Șotcan (această Ecaterina Andronescu a învățământului băcăuan), iar asta era singura persoană pe care o aveau în calcul pentru dezbatere, e mai bine că au absentat. Cât despre ALDE, ce pretenții să ai de la o organizație care, după ce te uiți la lideri, te trimite cu gândul la niște dinozauri?

P.S.: În cazul în care nu le-ați citit, ați văzut listele albe și listele negre ale candidaților băcăuani?

Orice ar fi, mâine mergem la vot!

One thought on “Analiza singurei dezbateri electorale din Bacău. Tripleta PSD-ALDE-PRU le-a dat cu flit tinerilor băcăuani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *