De ce alegerile pentru Consiliul Elevilor sunt un lucru bun

Am susținut mereu că esența Consiliului Național al Elevilor (cu toate substructurile sale – CRE, CJE, CȘE) stă în alegerile anuale pentru că elevii trebuie să învețe să voteze, că este important să facă o alegere și nu în ultimul rând să se obișnuiască cu acest exercițiu, analizând programele și lucrurile pe care unii sau alții le promit. Efectele acestui exercițiu democratic, că până la urmă asta reprezintă acest întreg proces electoral, se vor vedea peste ani de zile.

După o perioadă în care elevii au avut ocazia să își depună candidaturile pentru o funcție în CȘE (Consiliul Școlar al Elevilor), la începutul acestei săptămâni a început campania electorală în licee. Ca să nu spuneți că au vreo legătură cu prezidențialele, alegerile din licee au loc anual în luna octombrie. Ce-mi place în mod deosebit în această perioadă este că lucrurile care ar trebui să îi preocupe mereu pe elevi sunt aduse acum pe tapet.

Și nu, Consiliul Elevilor nu distruge oameni, cum spun de obicei sensibilii, ci îi face să vorbească despre lucrurile importante. Să spuneți „să fim prieteni și să nu ne certăm” e o prostie uriașă când drepturile voastre sunt încălcate!

Cred că discuțiile elevi-elevi, elevi-profesori, elevi-direcțiune nu sunt certuri, ci dezbateri. Școala românească are nevoie de dezbateri, de oameni care spun lucrurilor pe nume, de elevi care au curajul să se ridice din mulțime și să scoată în față problemele din școală. Cei care fac asta au nu numai respectul meu, dar și sprijinul tuturor celor care luptă pentru drepturile elevilor.

Vazusem aseară pe grupul unui cunoscut colegiu băcăuan o discuție despre accesul elevilor pe terenul de sport din incinta liceului. Ceea ce mulți dintre elevii băcăuani nu știu este că au dreptul să folosească bazele sportive din curtea unităților de învățământ din municipiul Bacău, conform HCL nr. 172/2009. N-am înțeles niciodată de ce Consiliul Județean al Elevilor Bacău nu promovează acest drept, informându-i pe elevii pe care îi reprezintă că pot face sport în bazele școlilor din Bacău după terminarea orelor de curs.

Ce spune această prevedere adoptată la nivel local, nr. 172/2009:

  • Elevii și studenții au acces în bazele sportive din curtea unităților de învățământ preuniversitare din municipiul Bacău, în afara orelor de program școlar, pe baza legitimației, a carnetului de elev sau student vizat la zi, indiferent dacă învață sau nu în unitatea respectivă de învățământ;
  • Accesul la baza sportivă va fi permis, după terminarea orelor de curs, până la ora 21 în perioada de vară și până la ora 18 în perioada de iarnă;
  • Se interzice accesul în bazele sportive din curtea unităților de învățământ preuniversitare din municipiul Bacău, a persoanelor în stare de ebrietate sau care introduc băuturi alcoolice.
  • Conducerile unităților de învățământ vor afișa, la intrarea în bazele sportive, programul de folosire a acestora;
  • Poliția Primăriei va sprijini conducerile unităților de învățământ pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și a ordinii liniștii publice.

Câte școli și licee din municipiul Bacău respectă această hotărâre de Consiliu Local?
Hai să facem un sondaj, la voi se respectă? Prin 2010, la Vrănceanu era ok, iar la Sportiv nu.

Terenuri de sport - Vranceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *