Prefectul, obligat să asigure respectarea Legii tinerilor la nivelul autorităților locale

Chiar dacă prefecții, care sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu, au în fișa postului controlul legalității actelor adoptate de consiliile locale și județene, mulți dintre ei nu își respectă această principală atribuție.

Câte hotărâri ale consiliilor locale care s-au dovedit apoi nelegale au fost atacate de prefectul Dorian Pocovnicu? Foarte puține spre deloc.

Dacă prefectul își făcea treaba (iar acum mă refer nu doar la Dorian Pocovnicu, ci la toți prefecții care au dormit în Palatul Administrativ în ultimii ani), poate că nu mai era nevoie de 10 primăveri ca să avem fonduri de tineret la nivelul bugetelor CL și CJ, așa cum spune Legea tinerilor și nici de tot felul de demersuri ale cetățenilor pentru eliminarea acelei taxe abuzive de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public.

Zilele trecute vă spuneam că în chestiunea fondului de tineret, Consiliul Județean și Consiliul Local nu vor avea de ales și mă bazam pe un ordin pe care prefecții îl vor primi de la Guvernul României. Ei bine, e oficial: această adresă, semnată de secretarul de stat Andrei Popescu de la Ministerul Tineretului și Sportului, a fost trimisă deja către prefecții din toată țara.

dorian pocovnicu conferinta de presa proiecte bacau (3)

Documentul „roagă” prefecții să asigure, la nivelul județului, respectarea și aplicarea Legii tinerilor nr. 350/2006 în ceea ce privește constituirea fondului de tineret de către consiliile județene și cele locale ale municipiilor reședință de județ, în baza articolului 28. De asemenea, prefecților li s-a mai solicitat o informare privind bugetele destinate tinerilor după adoptarea acestora, în cifre exacte.

Știm deja că la Consiliul Local Bacău vom avea 300.000 de lei pentru fondul de tineret în 2016, dar de la Consiliul Județean nu avem niciun semnal favorabil până în momentul de față. Așteptăm. Dacă nu va respecta legea, Consiliul Județean va avea bugetul suspendat, căci prefectul este obligat să îl atace în contencios. Să sperăm să nu se ajungă acolo și că vor realiza în ceasul al XII-lea că tinerii din județ au nevoie de susținere.

Un mare like Guvernului, care în sfârșit se asigură de aplicarea Legii tinerilor! De fapt, e un lucru normal, dar ideea e că nu s-a întâmplat până acum. Încep să-mi placă tehnocrații.

adresa guvern mts catre prefecti fond tineret

2 thoughts on “Prefectul, obligat să asigure respectarea Legii tinerilor la nivelul autorităților locale

    1. Da. Ciolos abia asteapta sa schimbe prefectii, iar asta ar fi motivul perfect: nesubordonare.
      Repet, prefectul e trimisul Guvernului in teritoriu si tre’ sa faca ce ii spune executivul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *