Dacă faceți o plimbare pe străzile Bacăului și aruncați o privire către parterul blocurilor care vă înconjoară, veți observa că multe dintre acestea au fost extinse cu diverse balcoane care mai de care mai hidoase în care cetățenii fie locuiesc, fie desfășoară activități comerciale. Deseori, aceste construcții suplimentare n-au nicio treabă cu arhitectura blocurilor lângă care au fost ridicate și ocupă un spațiu verde care până nu demult făcea parte din domeniul public al orașului.
De când am intrat în Consiliul Local, i-am spus în repetate rânduri arhitectului șef al orașului, Vasile Geliman, aflat în această funcție încă din anul 2010, că toată peticeala din construcții trebuie să se termine și că sunt dispus să contribui la o aplicare mult mai armonioasă a regulilor de urbanism, ba chiar să propun înăsprirea regulamentelor locale. Nu de alta, dar mie nu-mi place deloc modalitatea heirupistă în care s-a construit în Bacău în ultimii ani de zile.
Cu toate astea, la ultimele ședințe ale consiliului am avut la mapă o serie de proiecte propuse de executivul condus de primarul Cosmin Necula care vizau noi extinderi de balcoane. De exemplu, la ședința de pe 29 decembrie 2016, viceprimarul Dragoș Ștefan a încercat metoda „calupului”, venind în fața noastră, a consilierilor locali, cu 13 concesiuni de terenuri publice înghesuite într-un singur proiect de hotărâre: construcții de balcoane, intrarea în legalitate a unora deja existente (aici e mult de discutat), extinderea proprietăților pentru anumite sedii de firmă etc. E vorba de proiectul cu numărul 30. S-o fi gândit că sunt sărbători, că ne grăbim, că nu avem chef să le analizăm și că le vom aproba. Nu merge! Am ridicat problema, i-am atenționat că le voi ridica în cap toți cetățenii din blocurile vizate, fapt care, după două șușoteli cu primarul, l-a făcut pe viceprimarul Dragoș Ștefan să retraga proiectul de pe ordinea de zi.
Astăzi, la o lună de zile de la acel moment, am avut din nou pe ordinea de zi aceste concesionări, dar cu proiect de hotărâre pentru fiecare suprafață în parte. Deoarece opoziția (eu+PSRO+PNL) a rămas unită, proiectele 18-30 nu au îndeplinit numărul necesar de voturi și au fost respinse. Singurul pe care îl voi vota data viitoare și care sper să fie aprobat este cel privind suprafața de 61 mp din str. Decebal nr. 47, unde de foarte mulți ani de zile funcționează confecția Vicmod SRL (Mizar). Desigur, cu redevența anuală de rigoare.
În rest, n-am cum să fiu de acord cu această urâțire a orașului cu tot felul de balcoane și cazemate în continuarea blocurilor din orașul nostru. În fotografiile de mai jos aveți câteva dintre locurile în care Primăria Bacău propune, conform proiectelor de la ultimele ședințe ale Consiliului Local, noi extinderi de balcoane.
Nu știu dacă vă mai amintiți ce am promis în campanie: norme clare și stricte de urbanism, respectiv realizarea și monitorizarea Registrului spațiilor verzi, plus conservarea patrimoniului cultural. N-am scris mult, n-am folosit metafore și nu am promis marea cu sarea, dar mă țin de ceea ce v-am comunicat atunci!
Despre „intrarea în legalitate” a balcoanelor construite fără autorizație vom vorbi în altă zi, căci și acolo e o poveste cu mult tâlc.
str. 9 Mai, nr. 19 (pentru un sediu firmă)
str. Decebal, nr. 13 (extindere locuință)
str. Alexandru cel Bun, nr. 4 (spațiu comercial)
Nu știu dacă realizezi, dar prin pozițiile tale tocmai ai salvat mulți metri pătrați de spațiu verde!!! Pe zi ce trece sunt tot mai mulțumit de voturile pe care eu și cunoscuții mei ți le-am dat pe 5 iunie 2016.
Pare-mi-se ca ai mai scris, sau poate alt blogger a facut-o, despre situatia cladirii prefecturii. Te-as ruga sa mai aduci in atentia opiniei publice situatia jalnica in care se afla partea de la mansarda a palatului administrativ. Oare chiar nu are CJ cateva sute de lei sa puna sticla la acele geamuri? Parca e o casa pustie. Si mai e si in centrul orasului!