Teatrul Bacovia încalcă legea cu prețul biletelor la Theaterstock

Până să vorbesc despre banii de la bugetul local alocați în mod curios în mai multe privințe pentru Theaterstock, diversele țepe și personajele cel puțin îndoielnice care pun umărul la organizarea Festivalului cică Internațional de Artele Spectacolului, eveniment care va avea loc în luna august în Bacău, am zis să vă arăt cum Teatrul Bacovia, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Bacău, încalcă normele în vigoare privind tarifele reduse la cultură pentru elevi și studenți.

Concret, Legea Educației nr. 1/2011 prevede că elevii și studenții beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, în limita bugetelor aprobate (articolele 84 și 205).

Atât la Agenția Teatrului Municipal „Bacovia”, o instituție publică de cultură finanțată din banii noștri, cât și în comunicatul oficial al evenimentului, reducerea afișată pentru elevi și studenți este de… 50%. Lăsând deocamdată la o parte faptul că plătim această consumație culturală de două ori, o dată din bugetul public al municipiului Bacău (1.800.000 lei, conform ZDBC) și apoi pe bilete (care ajung până la 50 de lei pe spectacol!), elevii și studenții nu se bucură de reducerea care li se cuvine.

Discuția e cu atât mai binevenită întrucât azi am anunțat, împreună cu liceenii inițiatori, înființarea Asociației Elevilor din Bacău, o organizație care își va desfășura activitatea strict în interesul elevilor. Asigurarea facilităților stipulate în diverse legi se numără printre obiectivele AEB și chiar mi-ar plăcea ca elevii băcăuani să aibă o reacție la decizia Teatrului Bacovia de a nu respecta legea, alături de Liga Studențească.

Ce facem? Sesizare la instituțiile abilitate sau reparăm greșeala și dăm reducere de 75% elevilor și studenților la Theaterstock, așa cum prevede legea? 🙂 Nu de alta, dar ne mirăm de ce ne fug tinerii din Bacău! Uite de asta, că nu le respectăm nici măcar drepturile asigurate prin lege.

Foto via Ziua 4 la ID Fest 2015 (foto și impresii)

id fest 2015 ziua 4 bw-9

9 thoughts on “Teatrul Bacovia încalcă legea cu prețul biletelor la Theaterstock

  1. Nu inteleg de ce Doamne iarta-ma nu au respectat legea in cazul acesta. Inca 25% reducere nu era un capat de tara… sau nu le ajung „colaboratorilor” banii?

  2. Ar trebui inteles putin mecanismul organizarii unui astfel de festival la Bacau. Scopul lui initial frumos si pentru comunitate are din pacate o latura pe care nu o stie toata lumea, aceea de bussiness. Sa va explic cum functioneaza: in primul rand castiga trupele invitate, fee-ul cerut. Dupa castiga impresarii, cei din organizare, cei care cu ajutorul voluntarilor naivi si a oamenilor buni fac festivalul. Mai exact principiul e ca la nunta eu te-am chemat la mine tu ma chemi la tine. Castigul lor este dublu. Acum e interesant de urmarit din ce tari vin trupele invitate si avem o idee. Afara banii sunt altii. In concluzie un festival frumos dar din pacate cei care il fac sunt mai putin preocupati de public. Daca ar fi fost asa s-ar fi documentat mai intai. Noroc ca unii stiu cum merge treaba. Bafta zic.

    1. Pe spectacol. Plus ca sunt tineri in Bacau, deloc putini, care traiesc cu mai putin de 15 lei pe zi, o suma care tie ti se pare un fleac.

      1. Nu e vorba de faptul ca suma de 15 lei e sau nu un fleac, ci de afirmatia ca tinerii pleaca din Bacau din cauza asta. Intra pe site-urile teatrelor de stat din toata tara asta si spune-mi care din ele ofera reducerea de 75%.

  3. Daca un copil ar avea niste parinti normali si le-ar cere parintilor bani sa mearga la teatru, nu cred ca i-ar refuza. Cat despre migratia tinerilor bacauani, ea nu e de azi de ieri, nu cred ca s-a facut un studiu asupra plecarii lor din oras si s-a aflat ca acestia au plecat din cauza ca nu li se respecta drepturile la Theaterstock. Altele sunt motivele, precum: oferta educationala, job-uri mai bine platite etc. Cat despre acea lege cu reducerea, din cate am citit eu, cei care organizeaza acest festival nu il fac doar din bugetul primariei, ceea ce ar putea schimba putin aplicarea acestei legi. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *