Am trimis o nouă solicitare de informații publice la Ministerul Educației

Pentru că data trecută nu am fost lămuriți care este relația, în primul rând din punct de vedere legal, dintre Ministerul Educației Naționale și Consiliul Național al Elevilor, ba chiar ni s-a spus negru pe alb că bugetul de stat nu este de interes public, am trimis o nouă cerere la MEN cu 19 puncte.

Noi (eu + Alexandru Bajdechi, student la drept, fost președinte CJE Constanța) am încercat să formulăm solicitarea de așa manieră încât funcționarii publici din cadrul Ministerului Educației Naționale să nu mai poată ocoli răspunsurile la cele 19 întrebări pe care le-am adresat instituției în legătură cu structura care reprezintă elevii din România, Consiliul Național al Elevilor.

I-am întrebat pe cei de la Ministerul Educației Naționale chestiuni ce țin de bugetul Consiliului Elevilor pentru ultimii 5 ani (deplasări, evenimente, AG-uri, formări etc.), de modalitatea prin care este finanțat având în vedere că structura elevilor nu are statut juridic, de actele administrative pe care MEN le emite având în vedere că CNE e un simplu partener al MEN (cel puțin așa declară ei), dacă CNE e înființat prin ordin de ministru, de ce MEN aprobă regulamentele CNE, la ce consultări publice a participat CNE, dacă CNE a fost consultat înainte de adoptarea OUG nr. 49/2014 etc.

Adunarea Generala CNE 2014-11b

Le-am reamintit celor de la Ministerul Educației că Legea nr. 544/2001 obligă instituțiile publice să comunice persoanelor interesate informații privind actele normative privind organizarea și funcționarea instituțiilor publice, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, sursele financiare, bugetul, precum și orice altă informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației.

La primul demers, am reușit să stârnim puncte de vedere din partea unor persoane resursă în zona educațională. Marian Staș a spus că răspunsurile MEN sunt „noaptea minții”, în timp ce Șerban Iosifescu (președintele ARACIP) a concluzionat că „aşa cum arată şi răspunsul de la Minister, nu este deloc clar statutul legal al acestei structuri”. În plus, Asociația România Curată s-a arătat bucuroasă de demersurile noastre.

Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile, întrucât situația neclară în care se află CNE produce efecte și pe plan internațional, structura reprezentativă a elevilor nefiind acceptată în OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions) din cauza acestor ambiguități.

Cererea pe care am trimis-o la Ministeul Educației o găsiți aici.

One thought on “Am trimis o nouă solicitare de informații publice la Ministerul Educației

  1. E bine ca mai exista oameni care au inteles ca nu e suficient sa voteze. Sa ne tineti la curent cu raspunsurile!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *