Ce zice Primăria despre pistele pentru biciclete

După ce am făcut primele demersuri oficiale cu privire la pistele pentru biciclete în municipiul Bacău, o mână de apropiați mi-au recomandat prietenește, citez, „să îmi văd de treaba mea”. E adevărat, puțini își cunosc drepturile. În cazul de față este vorba despre dreptul cetățenilor de a primi informații de interes public, conform legii nr. 544/2001.

Faptul că eu, ca cetățean, îmi doresc un lucru în oraș, ține, zic eu, de „treaba mea”. Că încerc să fac chestia asta pentru mai mulți oameni, e și mai bine.

Pe 10 iunie am fost la Primăria Bacău și la IPJ Bacău și am depus cereri de solicitare a unor informații în numele inițiativei Băcăuanii vor piste pentru biciclete. Zilele trecute, mai exact pe 26 iunie, am primit răspuns din partea Primăriei. Sunt mulțumit de informațiile primite și totodată apreciez faptul că răspunsul a venit în timp util. E bine de știut că sistemul funcționează din acest punct de vedere.

marsul bicicletelor bacau-24

I-am întrebat care este strategia instituției referitoare la infrastructura pentru bicicliști (piste, parcări) în municipiul Bacău, dar și care sunt proiectele și inițiativele acestora pentru bicicliști.

Răspunsul, semnat de Vasile Tescaru (viceprimar) și Nicolae Ovidiu Popovici (secretar):

– Așa cum reiese din concluziile și recomandările cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Municipiului Bacău, traficul rutier în municipiu este în dese rânduri îngreunat de congestii și aglomerare, viteza de deplasare fiind una redusă. În contextul în care Bacăul este traversat de o importantă arteră rutieră națională și europeană (E85), măsurile pentru a reduce valorile de trafic și poluarea cauzată de acest factor sunt o prioritate;

– Întrucât configurația actuală a străzilor din municipiul Bacău, precum și lățimea acestora nu permit amenajarea unor piste destinate circulației bicicliștilor, s-a încercat amenajarea acestora odată cu refacerea trotuarelor, asigurând circa 1,00 m din lățime pentru circulația bicicliștilor. Străzile care au permis acest lucru sunt str. 9 Mai, Calea Mărășești și Calea Republicii;

– De asemenea, în proiectul de reabilitare Calea Moinești, prin tema de proiectare s-a specificat introducerea în proiect a pistelor pentru bicicliști, câte una pentru fiecare sens de circulație;

– În locurile în care geometria carosabilului sau condițiile de trafic nu permit acest lucru va fi considerată amenajarea de trasee recomandate traficului pentru bicicliști (regim de circulație „la comun”) cu limitare/recomandare de viteză până la valori care să ofere siguranța în deplasare a bicicliștilor.

Pe scurt: pistele pentru biciclete sunt o prioritate (cel puțin la nivel de strategie), „s-a încercat” amenajarea unor piste pe străzile 9 Mai, Calea Mărășești și Calea Republicii (așadar avem de-a face cu pseudo-piste), Calea Moinești va avea piste pentru bicicliști, iar promisiunea Primăriei este că vor fi amenajate trasee la comun cu autovehiculele care să ofere siguranță în deplasare a bicicliștilor.

Să vedem ce se întâmplă în continuare. 🙂

raspuns piste biciclete bacau

3 thoughts on “Ce zice Primăria despre pistele pentru biciclete

  1. deranjant e ca pistele sunt facute la misto , si nu sunt desenate simbolurile pe ele , acele mici desene cu bicicleta, si lumea nu stie pe unde sa mearga , si pe la spital e nebunie oricum pe partea cu parcul , ai un stalp din 20 in 20 de metri .. cam asa ceva , oricum tre sa fii nebun sa intrii cu o cursiera pe „piste”. :))
    sa nu vorbesc de trecerile dintre ele ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *