Mulți români habar nu au că sunt de stânga

Românii au multe idei preconcepute și eronate, una dintre ele fiind aceea că stânga = comunism. Asta e exact ca și cum ai spune că dreapta = nazism. Știați că în cele mai fericite țări de pe blog domină politicile sociale, de stânga, menite să echilibreze decalajele dintre cei foarte săraci și cei foarte bogați? Or fi danezii comuniști? Sau norvegienii? Deloc!

Spuneam joi pe Facebook că mă amuză teribil neoliberalii: capitalismul dur și lipsa reglementărilor statului sunt două chestii bune și total normale până în clipa în care vine vorba de creditele lor. Când băncile o iau razna, cei care pretind că sunt liberali convinși strigă după ajutorul statului. Săriți, ne jupoaie capitaliștii, faceți ceva și reglementați-i!

Un sondaj realizat de IRES și publicat zilele trecute arată paradoxul din spatele convingerilor politice ale românilor:

 • 90% sunt de acord cu faptul că statul trebuie să asigure locuri de muncă și locuințe;
 • 94% cred că statul trebuie să încurajeze protecția socială a persoanelor în nevoie;
 • 80% sunt de părere că statul trebuie să îi impoziteze mai mult pe cei bogați pentru a-i ajuta pe săraci (deci impozit progresiv);
 • 17% se declară de stânga, 27% de centru, 24% de dreapta și 33% nu răspund.

Așadar, românii se declară de dreapta dar au convingeri economice de stânga.

Ca să eliminăm din start orice discuție, asta nu este o pledoarie pentru PSD, ba dimpotrivă! Eu consider că PSD e orice altceva dar nu partid de stânga. Dacă ar fi fost de stânga, partidul condus de condamnatul Dragnea n-ar fi plafonat naveta elevilor din mediul rural în 2013, ar fi făcut orice îi stă în putință pentru a introduce impozit progresiv și n-ar fi susținut până în pânzele albe doleanțele BOR, deci finanțarea de la bugetul de stat a cultelor religioase. În plus, la alegerile din 2014 nu ar fi mers cu sloganul naționalist „Mândru că sunt român”.

Golosovanie_in

5 thoughts on “Mulți români habar nu au că sunt de stânga

 1. Impozitul progresiv reprezintă o idee greșita. Nu poti sa impozitezi mai mult persoanele care muncesc mai mult, pentru a câștiga mai mult. Este meritul lor. Taxa unica de impozitare reprezintă formula corecta. 16% din salariul minim nu este egal cu 16% dintr-un milion de lei. Am dat un exemplu. Acestea pot continua. Si pe sistemul acesta trebuie procedat si cu sectorul privat. Vrei sa mărești salariul minim? Micșorează taxele si impozitele angajatorului, nu le mari. Aici se provoacă de fapt un dezechilibru. Iei de la „bogați” si dai la „săraci”, ca toti sa fie egali. Dar muncesc egal?
  Stii, am mai discutat noi 🙂

  1. Tocmai, ca nu pot munci egal pentru ca nu toata lumea se naste cu aceleasi sanse. Mai mult, nici accesul la educatie nu este asigurat in mod egal si tu stii asta. Noi poate ca am avut sansa sa invatam si sa ne dezvoltam fara sa avem grija posibilitatilor, dar gandeste-te ca altii sunt nevoiti chiar sa isi intretina parintii la varsta adolescentei. Tu de ce crezi in liberul acces la educatie si lupti pentru el? Tocmai pentru ca toata lumea trebuie sa primeasca aceleasi sanse.

  2. Vlade , nu-i vorba despre munca mai multă depusă în mod individual. Este vorba despre cei care câștigă mai mult folosind munca celorlalți. Adică , să înțelegi exact unde bat, ca tu să te îmbogățești plătind un impozit de 16 % trebuie să exploatezi munca unui „batalion” de oameni plătindu-i la limită . Altfel n-ai cum. Dacă nu ești pictor și nu vinzi un tablou cu 4 mil de euro cum a făcut-o clujeanul ăla, n-ai nicio șansă să te îmbogățești. Taxează progresiv venitul celor care-l obțin prin exploatarea „batalionului” ăla și lasă-l la nivel minim pe cel pe care-l obține un om cu forțe proprii . Încurajează inteligența și las-o la nivel minim de impozitare , însă nu numi muncă „mai multă” venitul obținut prin efortul altora. N-ai cum munci tu patron de firmă de construcții mai mult decât fierarul betonist. Ce , ăla trăiește în alt timp fizic ? Are munca mai importantă ? Chiar crezi asta ?

 2. Majoritatea respondentilor, dupa cum spui, nu disting clar intre stanga si dreapta. Iar daca asociaza comunismul in mod direct cu stanga probabil ca nu sesizeaza diferanta dintre comunism si socialism. Chiar si asa, cifrele par excesive (90%, 94%, 80%), nu crezi? Asta nu inseamna insa ca sunt eronate, dar totusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *