Guvernul, prin CFR Călători, nu respectă drepturile elevilor și ale studenților

Am pus aseară în ghetuțele elevilor și studenților din România un articol pe Adevărul în care aduc în discuție (în premieră, cred eu) felul în care Ministerul Transporturilor, prin CFR Călători, înțelege dreptul elevilor și al studenților de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar, un drept consfințit de Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

Am trecut în revistă articolele din lege care consacră acest drept, după care am făcut un studiu de caz din care reiese clar faptul că CFR Călători fentează legea, folosindu-se de Hotărârea de Guvern nr. 309/1996. Asta în timp ce companii ca Softrans acordă reducerea pentru elevi și studenți fără chichițe și birocrație, în baza legitimațiilor.

Hotărârea antică din 1996, încă în vigoare, restrânge dreptul elevilor și studenților de a beneficia de reducere de 50% astfel:

  • reducerile de 50% se oferă elevilor numai la trenurile regio – în rest, pauză;
  • studenţii au reducere de 50% la trenurile regio în baza legitimaţiei de transport;
  • studenţii au reducere de 50% şi la trenurile interregio, dar doar pentru un număr de 24 de călătorii de acest tip pe perioada unui an calendaristic – de aici şi apariţia acelor carnete de cupoane care uneori ajung pe finalul primului semestru. Desigur, când cumpărăm bilete în baza cupoanelor, trebuie să avem la noi şi legitimaţia de transport.

Practic, un elev care călătoreşte de la Bacău la Bucureşti nu va primi niciodată reducere de 50% pentru că este vorba de o rută pe care circulă numai trenuri interregio (între regiuni). De asemenea, studenţii au limită de 24 de călătorii reduse la jumătate de preț într-un an de zile pe rutele interregio. Reducerile de 50% nu se aplică studenţilor la trenurile IC (intercity), de aici şi tarifele din studiul meu de caz pe care îl găsiți în articolul de pe Adevărul, alături de multe alte explicații: Dacă privatul Softrans poate, CFR de ce nu respectă legea şi nu acordă reducerea de 50% pentru elevi şi studenţi?

Am formulat în finalul textului și niște solicitări pe care le adresez Guvernului, în special domnului Ioan Rus, ministru al Transporturilor. A nu se înțelege că doar actualul Guvern e vinovat! Nicidecum! Toate cabinetele din ultimii 18-19 ani au pus în ghilimele drepturile noastre și a cam venit vremea să punem piciorul în prag.

eforie sud elevi intre trenuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *