Fotografiatul pe stradă, din punct de vedere legal. Luaţi notiţe!

Aşezaţi-vă comod, luaţi un carneţel şi citiţi cu mare atenţie ce vă voi spune în continuare. Voi vorbi despre fotografiatul în spaţiul public, un lucru care la noi este perceput de o parte a cetăţenilor ca fiind ilegal şi anormal. Greşit! Legea ne permite tuturor să fotografiem atât clădirile, cât şi oamenii de pe stradă. Noul Cod civil este destul de clar în ceea ce priveşte capturarea de imagini foto şi video atât în public, cât şi pe spaţiuş privat.

Zilele trecute mi s-a întâmplat să fiu agresat la locul unui accident de câţiva inşi care erau gata să îşi parieze viaţa că eu nu am dreptul să îi filmez, decât cu acordul lor. Le-am explicat că sunt pe domeniu public şi că legea îmi permite să le înregistrez circul pe care îl făceau în mijlocul străzii. Nu m-au crezut şi m-au fugărit. Teoretic vorbind, aveam dreptate. Totuşi, acei oameni nu erau informaţi şi nu aveau de unde să ştie că eu îi pot filma din toate unghiurile. Am fost puţin insistent, recunosc că am căutat-o, dar eram acoperit de lege. Că era sau nu Codul civil de partea mea, asta nu conta la faţa locului. Era să mi-o fur pentru încăpăţânarea de care am dat dovadă. Însă, repet, eram acoperit de lege. La o eventuala plângere penală câştigam fără drept de apel.

Să facem cunoscută legea!
Un cititor mi-a zis-o bine: Iti dau o sugestie tie si tuturor celor care lucreaza in media: promovati legislatia romana mai mult! Oamenii de rand nu cunosc legile din Romania, dar pe voi nu va intereseaza decat abia in momentul in care va sunt incalcate drepturile voastre!

Sunt sigur că mulţi dintre voi nu ştiau că noul Cod civil vă permite fotografierea sau înregistrarea oricărei persoane şi a oricărui bun privat (clădire, maşină, câţel, telefon) ce se află pe domeniul public. Codul civil prevede clar ce fapte sunt considerate atigneri aduse vieţii private prin articolul 74 din Sectiunea a III-a a Capitolului 2. Mă voi referi strict la fotografiere şi înregistrare video.

Ce nu avem voie:

 • c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
 • d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
 • f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
 • g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite.

Aşadar şi prin urmare, nimeni nu are dreptul să vă interzică fotografierea atâta vreme cât vă aflaţi pe un domeniu public iar subiectul vostru nu se află pe proprietate privată. Spor la fotografiat şi la filmat!

56 thoughts on “Fotografiatul pe stradă, din punct de vedere legal. Luaţi notiţe!

 1. Daca prin absurd urmaresc pe cineva si il filmez de ficecare data cand iese din bloc pana cand intra inapoi in apartament, totul pe spatiul public (fara sa intru dupa el in magazine sau altele) nu se pedepseste in vreun fel? Intra tot la astea sau e hartuire sau altceva?

  1. In principiu, ai tot dreptul sa faci asta. Totusi, s-ar putea sa te bage si asa la belea deoarece incalci articolul e) care spune ca este interzisa… ţinerea vieţii private sub observaţie, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege;

   1. Vă recomand să studiați articolul de pe www juridice.ro cu un judecator cunoscut, care explica foatre clar cum e cu filmatul in spatiul public, unora vă va dispărea zâmbetul și tupeul după asta.

 2. Ma bucur ca mi-ai ascultat sfatul… Ai facut ceva pentru colegii fotografi si pentru ceilalti cetateni!!!

 3. Cum ramane cu
  Art. 4.
  (1) Inregistrarile continand imagini sau/si convorbiri ale unei persoane nu pot fi difuzate decat cu acordul acesteia.

 4. Acuma stii ce se intampla, in opinia mea? Dincolo de latura legala a chestiunii, cand omu’ are un necaz tu insisti doar in virtutea unui drept interpretabil, repet interpretabil (ai spus ca ai castiga fara drept de apel, ma cam indoiesc). Chiar tu ai recunoscut ca ai cam insistat, deci din circul facut de ei (sa le fie rusine) tu ai facut un circ mai mare. Oare asta inseamna jurnalism? Cat despre locul in care sau de unde filmai, din cate imi dau seama din imagini, e relativa treaba. Daca faceai un pas in spate nu mai erai intr-un loc public, sau cine stie, poate chiar erai pe un teren privat deja. Tin minte ca istetul de Seche a facut improprietariri prin zona la niste „prieteni” de-ai lui(de asta tot parcul ala de la Cascada pana la peco e in paragina). Dar ma rog, asta e alta discutie.
  Punctul meu de vedere cam asta e: cand unii au un necaz (nimeni nu e bucuros sa pocneasca masina) si fac circ (ca atata ii duce mintea sau emotia momentului), nu stiu daca e elegant, profesional sau de bun simt sa torni gaz peste foc.

  1. Dura lex, sed lex – se traduce cu: în lege nu scrie că atunci când ţi se scoală ţie să fii supărat … legea se suspendă! Deci, legea se aplică şi când tu eşti supărat, LA FEL CA ATUNCI CÂND TE ÎNSORI ŞI DAI BANI TUTUROR CA SĂ TE FOTOGTRAFIEZE ŞI SĂ TE PUNĂ PE FAKEBUK!

  2. Asa este, juranistii astia nu mai tin cont de bun-simt, umanitate, nimic, sub scuza legii, libertatilor tampite si in cazul de fata spatiu public.
   Asa cum de zeci de ori am vazut la tv mizerii ale jurnalistilor „reporteri”, care faceau de rahat pe unii sau altii, urmareau (ar trebui sa intre mai des la hartuire)ori insistau cu nesimtire cand omul ori nu le raspundea ori le spunea ca nu vrea sa comenteze.
   Deci, nu mai aveti limite, jurnalistilor! Doar voi aveti pretentii si doar voua sa va fie bine, sa va faceti treaba calcand pe orice, oricine, oricum..
   Urat si rusine!

 5. Alex G incearca o mica manipulare pentru ca:

  1. citatul este dintr-o decizie a CNA, care afecteaza doar radiourile (nu e cazul) si televiziunile;

  2. citatul e incomplet, pentru ca regula are o exceptie: cand imaginile sunt inregistrate in spatiul public:

  Art. 4.
  (1) Inregistrarile continand imagini sau/si convorbiri ale unei persoane nu pot fi difuzate decat cu acordul acesteia.
  (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care:
  a) demersurile jurnalistice raspund unui interes public justificat;
  b) inregistrarea este incidentala si este realizata in locuri publice.

  (Decizia CNA nr. 80/2002 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine – publicata in Monitorul Oficial nr. 619 din 21 august 2002)

  @gigi: dreptul respectiv nu este interpretabil decat de unii ca tine. Apoi, nu conta deloc daca Kristofer facea un pas in spate si era pe un teren privat, el filma ceva ce se intampla pe un spatiu public, adica pe strada.

  Apoi, ceea ce Kristofer n-a amintit deloc, este o precizare – aparuta tot in Codul Civil – conform careia se excepteaza de la prevederile acestea sitautiile prevazute in tratatele internationale la care Romania a aderat.

  Printre aceste prevederi se numara si directivele europene referitoare la libertatea de expresie. Astfel, in cazul in care fotografierea sau inregistrarea respectiva servesc unui interes public, nu se mai aplica prevederile restrictive ale Codului Civil.

 6. Cum ramane atunci cu dreptul la propria imagine(drept complementar dreptului la viata privata).
  Pentru ca orice persoana are dreptul la propria sa imagine indiferent daca se afla in spatiul public sau in spatiu privat.
  Acest drept nu inceteaza cand o persoana paraseste spatiul privat si se afla intr-un spatiu public.

  In acest sens este si reglementarea de la art. 73 al C.Civil pe care vad ca nu citeaza nimeni respectiv:

  Art. 73 Dreptul la propria imagine
  (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
  (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

  Or se intelege din textul respectiv si urmatorele(citate mai sus) ca daca eu nu sunt angrenat intr-o activitate de interes public(care nu se confunda cu interesul fotografului sau al jurnalistului), atunci in afara unui consimtamant explicit, nimeni nu are dreptul sa uzeze de propria mea imagine.
  Deci un ziarist nu poate sa-mi faca o poza in fiecare zi cand eu ma imbuib sa zicem cu un big mac la mcdonalds.

  In concluzie as intelege ca daca persoanele pe care doriti sa le fotografiati sau filmati nu sunt angrenate in activitati de interes public si mai mult, in mod expres va solicita sa nu le fotografiati, atunci nu aveti acest drept indiferent daca respectiva persoana se afla intr-un spatiu public sau privat.

  Despre partea cu accidentul, cred ca o instanta poate interpreta daca balacareala pe tortuar intre niste isterici este sau nu de interes public.

 7. Strada nu este un SPAŢIU PRIVAT!
  Într-o discuţie cu un avocat, mi-as explicat că POT FOTOGRAFIA ORICE, ATÂTA TIMP CÂT, SUB TĂLPILE MELE ESTE SPAŢIU PRIVAT!
  Adică, te pot fotografia păe tine în casă, în pielea goală, atâta timp cât nu ţi-am atins gardul ca să fac poza!
  Pe de-altă parte, deontologia jurnalistică şi … bunul simţ, îţi aduce nişte limitări. De exemplu: am fotografiat lumea pe trotuar. Un domn, a venit şi, foarte politicos, după ce i-am explicat ce fac cu imaginile surprinse pe stradă, mi-a spus că „nu ar dori să se ştie că el a fost în oraşul meu”. Am făcut o altă poză – în care, respectivul nu mai apărea!
  Fotografierea pooliţistului în serviciu este „de interes public”: http://zamfirpop.wordpress.com/2012/12/27/straiti-dom-poolitist/
  Trebuie să ai mare grijă pentru cîă, în România, înaite de drepturile tale, democratice, sunt respectate „drepturile” derbedeilor care te înjură, îmbrâncesc, … Într-un asemenea caz, pooliţistul -care venise la apelul meu cu sirenele în funcţiune ca să o poată şterge derbedeii de la faţa locului! (dacă nu i-aş fi filmat în momentul agresiunii, nu aş fi putut nici măcar să-i identifice!) foarte român a pus rezoluţia: NU ESTE UN PERICOL SOCIAL! Pentru că, derbedeul DOAR mă înjurase în public, DOAR mă îmbrâncise în public, şi era DOAR o haită de doi bronzaţi „discriminaţi”! …
  Hai, să mai facem o delimitare: deciziile CNA nu au nici o legătură cu mine! Eu sunt DOAR … blogger!

 8. Daca oamenii ar fi corecti educati din punct de vedere legislativ, inclusiv judecatorii, procurorii si membrii CNA atunci ar realiza ca:
  – atat timp cat filmezi-fotografiezi fara sa fi in interiorul spatiului privat al unei persoane, CHIAR DACA FOTOGRAFIA REPREZINTA IMAGINI LUATE PRIN CRAPATURA UNEI PERDELE, crăpătură neglijată de proprietar, nu incalci nici o lege. Cei care nu vor sa fie imortalizati in spatiul lor privat trebuie sa isi ia toate masurile de siguranta ca SA NU POATA IESI FOTONII-LUMINA DIN SPATIUL LOR PRIVAT SI SA INTRE IN OBIECTIVUL CAMEREI DE LUAT VEDERI. Ca act „in oglinda”: – daca las din greseala fereastra usor deschisa cand sunt in pat cu sotia si un copil de pe strada vede scenele si le spune la parinti, atunci sunt pedepsit de lege pt. ca, lasand fereastara usor dechisa, am creat spatiu public si nu unul privat. Chiar au existat mai multe cazuri concrete in acest sens, inclusiv cand copii au intrat la vecini ca sa se joace cu odrasla acestora si deschizand usa, pe care proprietarii nu au inchis-o cu cheia, au asistat la scene nepermise pt. un minor. Alt exemplu in oglinda: am o curte cu un grad mic de numai jumatate de metru. Mi se permite sa fac acte care fi condamnabile in public, chiar dacă eu sunt in curtea mea, dar datorita gardului mic pot fi vazut de trecatori? NU! Cat in ceea ce priveste dreptul la propria imagine articolul din Constitutie este clar doar ca „prostii” sau „ticalosii” il interpreteaza cum vor ei. Dreptul la proprie imagine inseamna ca, daca cineva ma fotografiaza in spatiul public, nu are voie ca apoi sa imi modifice imaginea, fara acordul meu, asta in cazul cand vrea sa o faca publica. Asa ca cei care nu vor sa fie luati in OBIECTIV sa isi opreasca fotonii care pleaca de pe corpul lor spre aparatul meu de filmat. In fond nici nu le-am permis ca fotonii veniti de pe corpul lor sa imi izbeasca aparatul sau ochii….Pe de alta parte ambientul public ar trebui respectat, in sensul ca nu ar trebui sa fie permisa fotografierea unei persoane cu blitul sau cu reflectorul, inclusiv cel care emite infrarosii, atat timp cat perosana in cauza nu si-a dat acordul. In fond fotograful nu are voie sa ma improaste cu lumina blitului, inclusiv in ochi, atat timp cat nu mi-am dat acordul. Cam asta ar fi pe scurt interpretarea obiectiva a legii. Asa ca, atat pentru cei fotografiati cat si pt. fotografi: TINETI-VA FOTONII ACASA daca nu ati cerut voie sa îi imprastiati! Altfel suportati consecintele.

 9. f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;

  Tu dacă faci o poză la un accident fără acordul persoanei în cauză, nu încalci acest paragraf? Când faci o poză și o publici, deja ai produs o știre din viața personală a cuiva, care nu și-a dat acordul. Mă înșel?

 10. Apai dragul meu, io sint mai taran.
  Daca eu, pe spatiu public sau in spatiul public te vad ca ma filmezi, o sa te rog frumos sa nu o mai faci si o sa te informez ca imaginea mea este a mea si tu nu ai acceptul meu de a o folosi in nici o situatie.
  Si daca-mi vii vu mizerii ca legea spune nus ce, o sa-ti fac o poza si eu pe care o voi folosi cum cred eu de cuviinta. Sau nu.

  Regula de baza e: daca cineva te roaga sa nu-l filmezi/pozezi, pur si simplu nu o faci. E vorba de respect.

   1. Buna ziua tuturorura.
    Dezbaterea despre fotografiatul stradal/public/privat s-a lansat ca o dezbatere a legii, o interpretare a legii, ce ne este permis si ce nu ne este permis, ce putem face si cum putem „indoi” legea in folosul acoperirii actiunii noastre, despre ce inseamna „bun simt”, „respect” …(cuvince ce au intelesuri total diferite in functie de socetatea in care ne aflam) nici nu se pune problema, cred ca toti am fost catusi de putini educati ca sa ne dam seama ce ar trebui sa facem cand „deranjam” o persoana.

 11. As vrea sa ating doua aspecte ale dreptului la propria imagine:
  Prima, despre propria imagine si spatiul public. Spatiul public, prin definitie, e spatial pe care toti avem dreptul de a-l utiliza in diferite scopuri, si anume cele pentru care a fost creat (nu detaliez). Acest drept, nescris (cred), si obliga… Si anume la respectarea unor norme morale. Daca ies pe strada in c**u gol, e spatiu public, am dreptul sa-l folosesc… 🙂 Da… si formulate voi o lege, si inventati autoritatea care sa o aplice, sa opreasca zecile de alti utilizatori al spatiului public sa va fotografieze (cu un telefon, sau cu orice al echipament mai mult sa mai putin professional). Iar presa se bucura de orice exceptie de la utilizarea obisnuita a spatiului public.

  Al doilea aspect, legat de a va gasi dreptatea… cineva spunea ca un avocet I-a spus…avocatii pot spune orice, „avocatii nu platesc facturi” 🙂 (adica ei nu platesc pentru urmarile sfaturilor pe care vi le dau). Exista o dilemma a dreptul la propria imagine si spatiul public. Nu (prea) poti fotografia (filma) o strada goala 🙂 Vori fi personae, oameni. Ii voi numi „continut” al imaginii captate. Problema apare cand ei devin „subiect”, si intra in calcul atunci cand vrei sa folosesti imaginile in scopuri „publice”, nu de a le pastra arhivate pe un HDD. O revista intotdeauna iti va solicita acel „model release” (acordul modelului/ subiectului), altfel nu au nevoie de creatia ta. Daca vrei sa participi la un concurs foto/video, idem…samd.
  Stiu ca e discutabil in a sustine sus si tare ca portretul din fotografia ta nu e subiectul ci background-ul… si nicio lege nu spune clar cum se defineste asta…dar practica judiciara da. Adica, atunci cand un judecator nu are un text de lege pe care el sa-l poata interpreta clar, fiind ceva „mai tehnic”, se apeleaza la specialisti. Acestia sunt, de regula, personae cu expertiza recunoscuta in domeniu, si daca ei vor spune: „imaginea/portretul din foto e subiect” asa va fi. Si va beneficia de dreptul la propria imagine. Adica poate intent o cauza civila impotriva ta. Aici intram intr-o alta discutie, daca tu ai obtinut foloase patrimoniale din utilizarea imaginii. Daca nu, atunci nu are ce revendica. Si totul se rezuma la daune, nu „te-nchide” :).

  Multumesc si bafta!

 12. Prin urmare cum ramane treaba? mai intai spui ca poti fotografia, filma etc atata timp cat esti pe spatiu public, dupa care spui asta:
  „c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;”
  Pai cum ramane, ai voie sa faci poze la orice, dar trebuie sa le tii la tine in debara, si sa nu le utilizezi la nimic, sau cum?

  1. Concluzia mea generala in urma citirii articolului cat si a varietatii de commenturi cat si a legislatiei in domeniu este ca legea este facuta foarte bine, iti permite sa o interpretezi in ori ce fel doresti, avand in vedere ori ce unghi in care iti atacata libertatea de exprimare a artei prini fotografii sau filmari video mereu este un alt unghi pe care il poti lua spre avantajul tau iar in final ca o ultima resursa de a-ti pastra poza realizata este de a convinge judecatorul ca nu persoana din poza este subiectul si cutotul altceva, gen actiunea, copacul din spata …. ori ce altceva

 13. Salut,astazi 2 fete s-au luat la bataie intr-o autogara,cunoscandule am decis sa filmez(filmam dinafara spatiului autogarii)presupun ca maine una din ele va veni cu parintii la liceu(a vazut ca filmez). Ce pot pati avand in vedere ca nu am pupblicat si nu am raspandit nicaieri videoclipul?Se poate apela la scaderea notei la purtare sau alte sanctiuni?Pot publica filmarea pe un site de socializare?
  Necesit raspuns urgent!
  Va multumesc anticipat!

 14. Mda.. azi am fost urmăriţi de poliţie *eu şi nişte prieteni* pentru că pur şi simplu stăteam la o scară . o.O Un bătrân a ieşit şi ne-a făcut poze , apoi s-a dus la poliţie şi au venit după noi. Noi plecasem de la scara cu pricina , dar el continua să vină după noi. Mie nu mi se prea pare normal.. Adică okay , prinzi pe cineva accidental într-o poză când îi faci la gagică-ta sau cui îi faci , dar nu să vină cu camera după om până intră-n casă.. E ciudat :)) Părerea mea , acum nu ştiu .. Faza e că România asta are legi care nici nu sunt respectate , gen ora de linişte *n-ai voie să faci nici un zgomot chiar dacă nu e oră de linişte 😐 * , legea aia cum că n-ai voie să dai în copii/oameni de pe stradă , etc.. În fine .. Nu săriţi acum pe mine , ăsta e punctu’ meu de vedere , am 14 ani deci e logic să gândesc diferit =))

 15. Salut..Am si eu o intrebare …Pot sa inregistrez vide un angajat al unui Magazin Alimentar public .. fara sa trebuiasca sai cer acordul de al filma ….Ma refer sa ii inregistrez activitatea pentu cateva minute cat ma serveste ….?

 16. Dragii mei am nimerit aici cautand chestiuni legale … probabil ca si voi..
  Vad din pacate ca ceea ce este prezentat aici este nu doar mult mai putin decat stiu eu deja ci este si foarte ERONAT si INCORECT PREZENTAT.

  E foarte important de stiut ca nu este vorba de o singura lege sau doar de Noul Cod Civil ci de mai multe legi care lucreaza in tandem pentru a asigura cat de cat protectia tuturor in mod egal.

  Atfel cu o trimitere la domnul Serban Suru care a spus pe acest blog „TINETI-VA FOTONII ACASA” ii recomand ininte sa faca o greseala si sa suporte rigorile legii penale sa citeasca articolul 226 al Legii 286 din 2009 din NOUL COD PENAL partea cu Infracţiunea de violare a vieţii private.

  Drteptul la viata privata este garantat de constitutie si este inalienabil … art. 26, alineatul 1.

  Astfel legi care privesc subiectul discutat aici sunt:
  LEGE nr.8 din 14 martie 1996
  privind dreptul de autor şi drepturile conexe cu trimitere la Legea Dreptului la Portret care priveste difuzarea in spatiu public a imagini unei persoane.

  Legea nr. 677 din 2001
  pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

  Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei
  in baza careaia a fost creata legea 677 de mai sus armonizata.

  Si pentru ca nu era suficient Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012. La articolul 6 al actului normativ menţionat scrie fix aşa:

  Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

  Si cititi nu in ultimul rand NOUL COD CIVIL, de care sa vorbit aici, partea cu Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane, art.70 pana pe la art 90 daca nu ma insel …..

  ATENTIE ! daca le cititi aveti grija sa va asigurati foarte bine ca le-ati inteles si corect mai ales legaturile dintre ele ….PT ca aici este cel mai usor sa se faca confuzii in momentul in care credem ca un subiect anume e protejat doar de o lege si in rest avem voie sa facem ce vrem …. INSA NU E ASA…

  P.S: In ceea ce ma priveste sunt Fotograf, Cineast si Regizor si imi place sa respect legea atunci cand produc un material din doua motive:

  1. Oameni din jurul nostru sunt ceea CE SUNTEM .. si imi place armonia si consensul … si spun NU Agresiunii si Suferintei
  2. Nu imi place sa pierd bani in procese stupide 🙂 asa ca am grija sa respect legea.

  Va doresc toate cele bune 🙂

  1. Buna ziua!O televiziune din tara a aflat de la o terta persoana despre o intamplare din viata mea petrecuta cu mult timp in urma care le-a starnit interesul.Mi-au cerut telefonic sa particip la realizarea unui material filmat.In prima instanta nu am acceptat fiind vorba despre o emisiune tabloid.Le-am comunicat ca nu sunt genul de a-mi expune viata in felul in care doresc ei.M-au rugat insistent invocand aspecte educative apropo de cum s-a putut rezolva acum multi ani o situatie de viata care avea aspecte inedite si controversate.Intr-un final am acceptat doar sa insereze un scurt material succint si s-a prezentat la domiciliul meu o echipa de filmare a postului respectiv.I-am reiterat reporterei faptul ca nu doresc sa particip la la emisiune in studiorile televiziunii respective.Mentionez ca in acel moment nu aveam decat cunostinte vagi referitoare la reglementarile care se dezbat pe acest topic.Reportera nu s-a conformat solicitarii mele de a crea un material succint si asa a condus ostilitatile incat filmarea a durat mai bine de o ora.La terminarea filmarii reportera,cu aerul ca face cel mai neisemnat lucru imi inmaneaza o hartie pe care sa o semnez pentru ca, spune ea doar asa ei pot folosi materialul.Ei,documentul se numea Acord de fotografiere,filmare si difuzare, iar primul paragraf suna asa:
   Sunt de acord ca PARTICIPAREA MEA la Emisiune sa fie filmata,inregistrata si,dupa caz fotografiata de producator.I-am aratat ca chiar din primul paragraf acordul este in contradictie cu vointa mea pentru ca am mentionat in mai multe randuri ca nu doresc sa particip la emisiune.Reportera nu, ca a participa nu inseamna musai ca trebuie sa imi fac probleme.Vazand ca nu o scot la capat am incheiat discutia si au plecat.Desi dorea sa-si ia documentul eu am refuzat sa i-l mai dau.Citind dupa aceea paragrafele urmatoare,ce sa va spun,macel,practic consimteam sa le dau dreptul exclusiv si fara nici o compensatie a imaginii si numelui meu,a datelor biograficein toate tipurile de media cunoscute in prezent sau aparute ulterior,precum si folosirea lor in orice scop,in toate tarile si teritoriile ,inclusiv prin internet.Iar eu consimteam sa nu intreprind nici o actiunesa sa fac vreo declaratiede natura a impiedica sau stanjeni bunul mers al emisiunii.Si colac peste pupaza,declar ca nu am si nu voi avea nici o pretentiefinanciara sau de alta natura.In prima instanta am trimis un mail postului tv in care le-am comunicat sa ia act ca nu am semnat documentul si ca nu sunt de acordcu prevederile lui pe care le consider excesive si dezavantajoase.A doua zi le-am trimis si o scrisoare cu confirmare cu aceleasi atentionari si in plus decizia mea de a refuza orice colaborare pe viitor cu dansii si solicitarea de a sterge materialul inregistrat de pe toti suportii si urmat de comunicare scrisa catre mine.
   Problema mea este ca materialul este la ei. As vrea sa stiu,daca cineva este in masura sa ma lamureasca daca in acest moment eu pot invoca vreun drept asupra materialului si pot sa-i determin sa mi-l returneze.Ce credeti ca este de facut daca vor folosi materialul fara consimtamantul meu? Multumesc!

 17. Iubesc sa fac fotografii pe strada, domeniul portretistic fiind preferatul. Copii, batrani, barbati, femei, pasari, caini, pisici, cladiri si detalii arhitecturale… etc. Pe cele mai reusite, le „stochez” in diverse albume, pe profilul meu de Facebook. Niciodata nu postez fotografii ce ar putea ofensa imaginea cuiva (persoane cu handicap, pozitii corporale jenante…etc), dar nici nu am orice alt beneficiu de pe urma acestor fotografii, decat satisfactia unei fotografii reusite. Ma confrunt destul de des cu problema „-Nu ai dreptul…”. Am urmat un curs intensiv foto, la o scoala din Sibiu, si am invatat si despre legislatia foto, totusi, pentru linistea mea, as dori sa stiu daca si in ce masura incalc vreo lege.
  Multumesc anticipat, cu respect, Ciprian Faloba.

 18. Am o intrebare: in spatiul public, s-a facut o fotografie fiului meu, fara acordul meu, aceasta fotografie este deja postata pe opagina de facebook a fotografului. I-am trimis trei mesaje private in care l-am rugat sa scoata aceasta fotografie. Legea ce spune? E ok? Mentionez ca fiul meu e minor si e singurul care apare in fotografia aceea. Multumesc!

   1. Multumesc pentru raspuns! Voi citi cu atentie legea, pentru ca suntem ignorati in continuare.

 19. Buna ziua,

  Am si eu o niste intrebari si sper sa gasesc raspunsurile aici.
  Pe facebook exista tot felul de grupuri, printre care si un grup in care se pozeaza masini care sunt parcate neregulamentar. Evident ca exista oameni care intr-adevar parcheaza sub orice critica, care nu se si gandesc la consecintele parcarii lor. Insa sunt oameni care, sa zicem ca s-au mutat intr-un bloc in care locurile de parcare nu sunt disponibile sau nu sunt suficiente, intrucat se face licitatie pentru ele si se stie cat mai trebuie sa astepti si pentru acest lucru..Drept urmare, unii parcheaza cam unde se poate, atata timp cat nu perturba confortul pietonilor si al altor soferi. Intamplator, ma aflu in aceasta situatie si as dori sa stiu daca este legal.
  Am vb cu proprietarul contului, insa nivelul de cultura, din pacate, este zero si nu ai cu cine vb. Sigur ca i-am cerut o solutie cu privire la aceasta problema nationala, as spune, insa, din nou, nu ai cu cine vb..
  Ce pot eu sa fac in aceasta situatie? Pentru ca nu vreau ca nr de inmatriculare al masinii sa fie public. Cei de la Google atunci cand realizeaza Google Earth, ascund numerele fiecarei masini.
  As dori niste raspunsuri. O zi buna!

 20. Cum rămâne cu ambasadele și consulatele din România? Am fotografia consulatul Turciei din Constanța și s-a apropiat un polițist care mi-a spus să șterg fotografia. Este legală sau nu fotografierea acestor tipuri de instituții?

 21. Buna, permiteti-mi sa va spun si eu un exemplu. Nu cunosc bine legistlatia privind acest domeniu in Romania in schimb stiu cum este in Europa. Au fost cazur precedente. Are dreptate autorul articolului, in spatiu public poti fotografia ce vrei. Grupuri de oameni, accidente, evenimente, pana ce nu scoti in evidenta o persoana! Adica prin diferite tehnici (focus, compozitie etc) nu ai dreptul sa fotografiezi persoane scoase in evidenta din mediu. Mai bine zis poti face si asta dar nu ai dreptul de a publica nicaieri. Asta nu eu spun, asta este in practica in tarile Europene.

 22. Buna ziua!
  Zilele trecute sotul meu se afla la un xerox. In timp ce isi vedea de printurile lui cu spatele, o individa dupa ce isi luase anterior brelocul de chei cu stickul , la cerut si pe ale sotului meu dupa ce sia terminat ea treaba. S.a uitat la ele, le.a bagat in geanta si a plecat. Greseala a fost a angajateibde la xerox ca i le.a dat fara ezitari.
  Dupa ce a sesizat sotul meu lipsa lor, ne.am uitat la camere ai am aflat cine le.a luat. Am primit acordul de la seful locatiei sa filmam si sa fotografiem filmearea din incinta xeroxului.
  1 – am asteptat 2 ore sa se intoarca, nu s.a intors.
  2- Insotiti de cele 2 fetite, ne.am spart usa propriului apartament lanora 21.30
  3 – 2 zile nu ne.am putut desfacura activitatea la atelierul nostru de creatie si nu am putut livra comenzile lucrate (cheia de la usa era pe brelocul „disparut”
  Acum problema: am postat pe cateva grupuri private pe fb poza si filmarea cu momentul „furtului” cu gandul poate le recuperam. Nu am dorit sa apelam la politie, din aimplul fapt ca nu am vrut sa o punem intr.o asemenea situatie…
  Dupa doua zile jumatate ne suna cumnata ei, ca a vazut postarea pe internet, si ca ne da in judecata pentru defaimare, cumnata ei este un medic de prestigiu la fel si familia ei. Ca nu aveam voie din punct de vedere legal sa postez pe fb.
  Pe bune? Ca nu se cheama furt.. pai daca le retine atatea zile cum se cheama? Daca nu se observa postarea mea, le mai recuperam?
  Dorind sa evit sa ii fac rau cu reclamatie la politie, acum ma ameninta ea ca ma da in judecata.

  Se poate?

 23. Buna ziua,

  As dori sa dau spre publicare o carte si vreau sa stiu daca am dreptul sa suprind in poze pe oamenii de pe strada pt a putea descrie o situatie din imagina. Am dreptul sa vand cartea cu pozele publice pe care le`am facut oamenilor de pe strada si a cladirilor sau nu am dreptul sa il folosesc in scop commercial?

  Astept raspuns .
  Multumesc,

 24. Daca o persoana ma filmat in fata usi de la bloc , etaj IV fara acordul meu este considerata infractiune? cu toate ca i-am spus sa nu filmeze ca nu o cunosc…aceasta nu s-a legitimat si mi-a filmat copilul

 25. Salutare! Vad ca de exceptiile prevazute in art 75 ale codului civil nu a mentionat nimeni.

  Art. 75. – (1) Nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in aceasta sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte.
  (2) Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune

  Deci buna credinta si conventii internationale privind drepturile omului la exprimare si informare . Daca filmezi o adolescenta care a primit un gainat pe frunte dela un porumbel ca sa razi apoi de ea pe fb (dreptul la imagine) atunci NU e ok. Orice poate prezenta interes public ptr ca publicul e foarte divers (artisti, poeti, arhitecti, designeri de moda,,,,etc)

  Educatia juridica in scoli (licee) e cea care ar putea schimba lucrurile si mai ales foarte multe exemple

 26. sunt curios de ce autorul nu-si updateaza articolul, astfel incat sa dea de inteles fara a se parcurge 3 km de comentarii ca e discutabil ce a sustinut in articolul original. Pentru o parere despre care putem afirma lejer ca e avizata: https://www.juridice.ro/458810/cristi-danilet-e-gresit-sa-credem-ca-daca-esti-intr-un-loc-public-nu-mai-ai-viata-privata.html

  si ca doua citate:
  ‘Atunci când o persoană se află pe stradă ori într-un magazin, ea are dreptul să rămână anonimă, adică are dreptul la intimitate şi linişte, fără a fi spionată, urmărită, descrisă de cineva sau nevoită să îşi justifice faţă de cineva acţiunile. Aşadar, simpla ta prezenţă într-un loc public nu înseamnă că ţi-ai dat în mod implicit consimţământul ca cineva să înregistreze imagini cu tine şi să le utilizeze cum vrea respectivul. Atenţie, însă, nu vorbesc aici de manifestări care implică un drept la informare al publicului – cum ar fi manifestări electorale, activităţi sportive, greve.’

  ‘Tot astfel, când o persoană se uită pe geamul locuinţei sale, chiar dacă este ieşită pe jumătate în afară, ori se află pe scara exterioară a unui bloc, ori când iese cu găleata de gunoi să îl arunce la container, ea nu poate fi fotografiată astfel încât să poată fi identificată, după care să fie dată în presă ori un fotograf profesionist să deschidă o expoziţie de imagini unde să utilizeze şi acel instantaneu. Poate acea persoană nu vrea ca publicul să ştie unde locuieşte sau de unde venea, poate acea persoană nu este îmbrăcată corespunzător sau nu este machiată.’

 27. orice fotografie trebuie permisa. orice interzicere este o incalcare a dreptului la libera informare.

  1. Nu , nu orice fotografiere sau filmare trebuie permisa, este socant , daca esti persoana publica ok, orice ar trebui filmat, persoana a ales sa nu aibe o viata linistita anonima , dar momentul in care esti o persoana normala privata, poti merge la politie sa faci plangere , orice situatie care poate fi expusa in media intr-un anumit mod , poate fi expusa in o multitudine de moduri in realitate , nu este corect sa face totul public fata de oameni . A fost sotia mea victima a unei persoane care a urmarit-o pana la scara blocului cu un telefon filmand-o , lucru care creeaza conflict de aceea nu este ok sa se permita acest lucru, daca orice fotografie / filmare ar terbui sa fie permisa atunci ar trebui sa nu mai existe PATENTE SI COPYRIGHT pentru ca na , nu ne mai intereseaza datele personale ale nimanui , sau viata personala.

 28. Cum spunea si cineva inaintea mea, aspectele sunt mult mai complexe si, din pacate pentru elucidarea problemei, trebuie analizate de la caz la caz. Nicaieri nu sunt legiferate exhaustiv cazurile in care poti si in care nu poti sa fotografiezi pe spatiul public. Cu toate astea, iti dau dreptate ca s-a ajuns intr-o zona destul de periculoasa in care daca esti vazut cu o camera foto sare un paznic si iti spune ca „nu e voie sa filmezi/fotografiezi”. Daca vrei sa-ti faci un selfie sau un cadru strans cu un prieten, mi se pare excesiva interdictia de a fotografia in anumite spatii publice (eg. mall-uri, aeroport, mijloace de transport etc).

 29. Buna seara!

  In cazul in care sunt in autoturismul proprietate persoanala iar un agent de la poliția locala/rutiera ma filmeaza este in regula? Mentionez ca el de fapt filmeaza si in masina in același timp. Auto se afla pe domeniul public dar este proprietate privata, acelasi exemplu ar fi daca esti la tine in curte si te filmeaza cineva de la poarta

  Multumesc
  o seara buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *