Firea, zăpada și populismul

Zilele acestea de iarnă m-au prins la București, probabil cel mai greu de deszăpezit oraș din România. Nu numai din cauză că e mare, dar adună cele mai ciudate specii de șoferi din țară, în special pe cei care parchează pe unde apucă.

De mașină, de când a început codul galben de ninsoare, strategic parcată în fața blocului pe Octavian Goga, eu nu m-am mai atins. Nu că nu aș fi avut de ce, dar mi s-a părut mult mai responsabil să mă echipez puțin mai gros și să iau la pas anumite artere sau să le parcurc cu transportul public.

Trei probleme vreau să ating în acest articol, emblematice pentru mobilitatea persoanelor în București sub codul galben de zăpadă și, preferabil, de nereplicat prin alte colțuri ale României: accesul pietonilor, transportul public și suspendarea cursurilor de la școli, licee și universități.

Nu știu dacă și ce anume prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) cu privire la anotimpul de iarnă, dar ce am văzut zilele acestea în București cu siguranță nu mă face să cred că pietonul are întâietate. Desigur, nici cetățenii nu sunt responsabili și pe majoritatea îi doare în cot de comunitatea în care trăiesc, însă cred că măcar trotuarele de pe arterele principale trebuiau curățate de autoritățile locale.

Nu poți să le ceri bucureștenilor să își lase mașinile acasă și să nu asiguri condiții minimale pentru pietoni. Chiar și așa, numărul autovehiculelor aflate ieri în traficul din București a fost la jumătate față de o zi normală, știre care pe mine, unul, m-a bucurat.

Pentru Gabriela Firea, căderea zăpezii a fost un bun prilej de a-și exersa dezvoltata latură populistă:

  • a verificat prin stație gradul de intervenție din sectoare, în direct, în timpul conferinței de presă – video;
  • a convocat o ședință de îndată a Consiliului General pentru a demite conducerea RATB (sânge pentru popor, de urgență, nu?);
  • a amânat începerea cursurilor cu 2 zile, astfel încât școala va începe în București abia miercuri.

Congres PSD Sala Palatului 2013 (6)

Am observat că măsura de a suspenda cursurile atunci când plouă sau ninge mai serios a devenit deja o modă printre primarii PSD din România. Mai țineți minte că primarul Cosmin Necula a bagat degeaba spaima în băcăuani, evacuând toate școlile din oraș ca urmare a unei ploi de toamnă? Acești edili cred că sunt mult mai simpatici și că înscriu puncte politice atunci când decretează zi liberă la școală, dar nu realizează ce înseamnă în plan secund o astfel de măsură: nesiguranță, incapacitate, frică.

La aproape 4 zile de la căderea zăpezii, elevii nu se pot întoarce la școală deoarece primarul consideră că orașul pe care îl conduce nu este pregătit pentru asta. Cam cum e asta?

În final, vă las cu tweet-ul de astăzi al lui Paul Brummel, ambasadorul UK în România:

3 thoughts on “Firea, zăpada și populismul

  1. Oameni buni nici nu puteți visa cât se poate fura din bugetul țări pe seama câtorva centimetri de zăpadă. Doamna asta trebuie să-și dea demisia dacă după zăpada asta și după atâtea zile de când s-a oprit ninsoarea mai are tupeul să țină școlile închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *