Electricitatea si internetul in Bacau

Gerul si promoroaca au dat mari batai de cap bacauanilor. In primul rand, caderile de tensiune (lucru sesizat si de Vlad) in reteaua de energie electrica. Seara, sunt momente cand in Parcul Cancicov se sting toate lampile de iluminat si raman doar becurile de Craciun si bradul aprinse.
In imprejurimile parcului este bezna.
Deasemenea aceste fluctuatii de tensiune deterioreaza aparatura din casele oamenilor. Calculatoarele sunt cele care au de suferit cele mai mult. Majoritatea calculatoarelor sunt dotate cu surse de curent ieftine, pentru ca lumea nu da importanta sursei de curent cand cumpara un nou computer. Sursele de curent mai scumpe, „de firma”, au de obicei PFC activ ceea ce inseamna ca sursele de curent au cateva protectii la fluctuatiile de curent, tensiuni ridicate, fulgere, etc.

Calculatoarele cu surse destul de ieftine si implicit destul de proaste pot suferi deteriorari mari in urma fluctuatiilor de curent, fulgererelor. Unele se restarteaza fara drept de apel iar altele pur si simplu se prajesc, putand praji si alte componente din calculator.
In anii trecuti cand aveam vechiul calculator, sursa mi s-a ars de doua ori, luand cu ea si placa de baza tot de doua ori. La fulgere, si la fluctuatiile de tensiune (aveam ceva probleme la reteaua din casa) calculatorul se restarta automat.

Acum, cu noul sistem si cu noua sursa nu mai am probleme, rezistand la aceste fluctuatii de curent precum cele de ieri, alaltaieri. Fiind sfatuit de multi pe forumuri, am cumparat o sursa destul de scumpa, regretand in prima faza. Acum sursa isi face toti banii si le multumesc celor de pe forum. Cu sursele de genul asta ca Corsair VX450 poti opri cica toate ventilatoarele din sistem si nu este nicio problema, fiindca sursa aceasta are un ventilator urias de 120mm.

Trecem la a doua problema care ne framanta. Ok, daca am sursa buna pot trece nevetamat de aceste probleme electrice, dar nu pot opri ca internetul sa cada. Fluctuatiile de tensiune se resimt in tot orasul, defectand aparatura si sistand diferite activitati. De exemplu, cand cade curentul pentru 5 secunde, se opreste aparatura necesara pentru furnizarea internetului. RDS si AirBites din Bacau intampina aceasta problema. Cand am sesizat ca becurile palpaie prin casa si becurile din parc se sting, atunci cade si internetul. Dureaza cateva minute pana la restabilirea conexiunii. De exemplu cand scriu acest articol eu nu am internet si urmeaza sa il postez peste cateva minute. Aceasta treaba sa intampla de cateva ori pe zi in aproape tot orasul si devine foarte deranjant.
O solutie cred ca ar fi cumpararea de dispozitive de backup speciale pentru penele de curent.

Update: Cineva de la AirBites m-a contactat si au zis ca au UPS-uri si dispozitive speciale pt astefel de caderi si ca au alimentari alternative. Citez:”pentru ca in bloc exista un echipament care deserveste scarile blocului si acela e alimentat de pe casa scarii sau de la client depinde de situatie si cand se ia curentul se ia peste tot , pana ce booteaza acel switch dureaza cam 1,2 minute.” Multumim pt explicatie!

Ramane sa vedem in cat timp se remediaza aceste probleme cu curentul electric, noi speram cat mai repede.
Sondaj…

One thought on “Electricitatea si internetul in Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *