Ieri, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a dat publicității o situație privind respectarea de către consiliile județene a Legii nr. 544/2001 și a altor acte normative care privesc categoriile de informații publice afisaște din oficiu.
Cu 11 din 17 puncte îndeplinite, Consiliul Județean Bacău nu se numără printre cele mai neperformante consilii județene din țară la capitolul informații publice afișate din oficiu, dar nici printre cele care se remarcă pentru transparența de care dau dovadă.
Ce lipsește de pe site-ul Consiliului Județean Bacău, conform analizei Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic:
- programul de funcționare;
- lista achizițiilor publice din 2015;
- numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului public responsabil cu difuzarea informațiilor publice;
- lista cu documentele de interes public;
- lista cu categoriile de documente realizate și gestionate conform legii;
- raportul periodic pentru Legea 52/2003 pentru anul 2014 (să zicem că pentru 2015 e prea devreme).
CJ Bacău respectă legea când vine vorba de afișarea următoarelor informații: actele normative de funcționare și organizare, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul audiențelor, datele de contact, sursele financiare, bugetul, bilanțul contabil, programele și strategiile proprii, modalitățile de contestare a deciziilor autorității publice, respectiv raportul periodic al aplicării Legii 544 (2014).
La capitolul observații/bune practici, ministerul remarcă faptul că există o rubrică de petiții online.
Vor urmari în mod constant modul în care aceasta situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea președinților de Consilii Județene să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă. În continuare, acțiunea noastră va viza Primăriile municipii de județ, centralizare pe care o vom realiza și publica în cel mai scurt timp. Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat.
Horia, fă-te că lucrezi! El (adică fiul deputatului Lucian Șova) conduce Serviciul relații cu publicul din cadrul CJ Bacău.
auzi, ministerul asta critica CJ-urile ca nu au nu stiu ce info pe site, da’ ei au macar site?
Cică îl lansează luni. Totuși, e un minister abia înființat, care nu are în administrare un domeniu de resort, adică bugete și proiecte de dezvoltare. Deci nu e un capăt de țară.