Comisioane ONG-iste pe proiecte finanțate din bani publici

Încă de la început, trebuie să precizez că nu doar că sunt de acord cu astfel de evenimente, ci încurajez orice manifestare publică menită să scoată cetățenii din casă și eventual să aibă ca finalitate o cauză nobilă.

La prima vedere, Swimathon și Semimarathon, ambele organizate de Fundația Comunitară din Bacău, se înscriu în acest registru al evenimentelor benefice pentru comunitate. Ca să fim înțeleși, nu pun la îndoială asta, ci felul în care sunt organizate.

La ultima ședință de Consiliu Local, am avut aceste două proiecte pe masă, iar eu nu le-am votat. De ce? Pentru că Fundația Comunitară, ca organizație privată nonprofit, solicită municipalității Bazinul Olimpic cu titlu gratuit pentru Swimathon, respectiv 10.000 de lei pentru Semimarathon, în condițiile în care percepe comisioane din banii strânși pentru cauze și taxe de participare care mi se par uriașe pentru publicul băcăuan.

Să vă dau câteva exemple.

Prin Swimathon, Fundația Comunitară Bacău (FCB) spune că oferă organizațiilor sau grupurilor de inițiativă doritoare o platformă prin care acestea pot strânge bani pentru anumite cauze. Ca să ajuți aceste cauze, trebuie să cotizezi. Chiar dacă FCB nu plătește nimic pentru închirierea bazinului, percepe un comision de 9% din banii colectați constând în, spun ei, costuri de organizare. Așadar, anul trecut, din cei peste 50.000 de lei adunați la eveniment, 4.500 s-au dus în conturile Fundației Comunitare. Am scris despre asta și anul trecut.

La Semimarathon, eveniment pentru care Consiliul Local tocmai a aprobat o finanțare de 10.000 de lei prin parteneriat direct (deci nu prin concurs de proiecte, așa cum e pe Legea 350/2005), avem taxe de înscriere de genul acesta:

 • 60 de lei la Individual;
 • 150 de lei la Ștafeta (3 persoane);
 • 10 lei la Cursa Copiilor.

În concluzie, nimeni nu scapă! Nu contează dacă ești copil, elev sau student, plătești! Conform organizatorilor, doar 50% din banii strânși la Semimarathon se duc către Fondul Științescu al aceleiași Fundații Comunitare Bacău. Prezent la ședință, Mihai Căprioară, directorul general al Fundației, a confirmat aceste comisioane, argumentându-le făcând trimitere la riscurile pe care și le asumă organizația pe care o conduce atunci când organizează aceste evenimente. Ce riscuri, nu a spus.

Așa cum am concluzionat și în plen, consider că nu este oportun să acordăm bani publici unei organizații ce vamuiește donații și își oprește comisioane ca urmare a unor evenimente caritabile. Chiar dacă vorbim de o sumă mică, voi fi atent cum evoluează aceste două proiecte. Vorbim de bani și patrimoniu publice, iar eu, în calitate de consilier, am tot dreptul să mă asigur că resursele municipiului nu sunt folosite pentru a alimenta pușculițele unora sau altora.

P.S.: a nu se confunda Fundația Comunitară Bacău (FCB) cu Fundația de Sprijin Comunitar (FSC). Chiar dacă au nume asemănătoare, sunt organizații total diferite.

non profit

2 thoughts on “Comisioane ONG-iste pe proiecte finanțate din bani publici

 1. Nu as fi intervenit daca o persoana apropiata mie nu mi-ar fi atras atentia inainte de campania electorala, cand chiar doream sa te votez, ca de fapt nu prea stapanesti notiuni de baza in domenii unde chiar crezi ca te pricepi si ca, de fapt, esti infatuat si superficial. Acea persoana apropiata ti-a fost colega de liceu si este fiica mea, ca sa nu existe dubii si, nu, nu ti-am acordat votul meu. De atunci ti-am urmarit activitatea.
  Sa revenim la subiect. Sa argumentez de ce spun ca nu stapanesti notiuni fundamentale despre modul de organizare si functionare al unui ONG, desi din ce-am inteles ai studii de specialitate. Ar trebui sa stii ca sponsorizarile si donatiile primite de catre un ONG sunt utilizate pentru actiuni sociale, culturale, sportive, precum si pentru cheltuieli necesare desfasurarii activitatii de baza. O actiune de anvergura cum a fost actiunea la care ai facut referire si nu numai, nu inseamna doar premiere cum ai specificat mai sus, inseamna si cheltuieli materiale ocazionate de organizare, inseamna cheltuieli de promovare, cheltuieli cu resursele umane – voluntarii nu sunt platiti, dar omeneste este sa le dai macar o sticla de apa, sa-i hranesti, activitatea lor nu inseamna doar activitatea in sine de 2-3 ore. Apoi urmeaza premierea – premiile fiind in bani sau natura (pt copii – dulciuri, carti, s.a.).

  Drept sa spun m-am cam saturat de clasa asta politica, chiar daca nu esti inregimentat intr-un partid politic, ai apucaturile unui politician versat. S-au terminat problemele urbei si ai ajuns la ONG-uri? Ia-le pe cele care sunt cu cantec, pune in discutie ONG-urile care papa banii urbei aiurea! Pot sa-ti dau exemplu de un ONG care este patronat de un preot, care a luat, poate mai ia, bani de la bugetul local pt probleme sociale si care se face ca duce mancare la oamenii sarmani, lasa furnizorii de bunuri si servicii neplatiti, cu alte cuvinte este putin tepar. De astia te rog sa te ocupi, nu da in cap la cei care mai fac si cate ceva!!

  Si mai pot sa-ti dau exemplu de un tanar politician de varsta ta aproape, functie publica, ales pe listele unui partid istoric, care cand intra intr-un birou avea nevoie de un „deschizator” de usi, care sa-i faciliteze evitarea unor eventuale cozi la casierie unitatii (desi nu era nimeni la coada, el trebuia introdus, stiti este cutarica…). N-as mai dori deloc politicieni autosuficienti si atoatestiutori. Daca nu stii, intreaba!! Daca n-ai timp sa stai la cozi, vino in alta zi!!!

 2. Deci tot ce se cere primăriei e bazinul gratis pentru niște ore și problema e ca le răman lor 4500 de lei din care trebuie evident acoperite niște cheltuieli legate direct de evniment și să le ramana și lor bani pentru restul cheltuielilor ong-ului (laolalta cu ce rămâne de la alte proiecte, bineinteles)?

  Tu știi că unii oameni de acolo e posibil să își dedice tot timpul ong-ului respectiv, nu?

  Seamănă a demagogie și a ceva răfuieli de provincie din păcate.

  Ne plac oare alte ong-uri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *